CultuurPodcastTop storiesVideo

Vroege rebellen: over de overeenkomsten tussen klassieke muziek en hiphop

Header vroege rebellen

Door: Ruben den Boer

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar mijn muzieksmaak en die van mijn opa verschillen nogal. Ik luister Kendrick Lamar, opa luistert Bach. Ik luister Brockhampton, opa luistert Chopin. Ik luister Little Simz, opa luistert Vivaldi. Toch hebben mijn Spotify playlist en opa’s platenkast meer gemeen dan je zou denken. Ook in de tijd van de klassieke componisten waren er namelijk rebellen, artiesten die zich niks aantrokken van de normen en waarden van hun tijd, die driftig tegen de status quo ingingen en thema’s zoals seks, drugs, alcohol en politiek behandelden. Geloof je me niet? Kijk dan naar de video Seks, Drugs & Pruiken en luister de podcast O, Fortuna. Dan laat ik je zien dat die klassieke jongens en de rappers van nu echt niet zo veel verschillen.

Seks, Drugs & Pruiken

Hiphop wordt tegenwoordig gezien als een rebels genre dat controversieel thema’s als seks, drugs, politiek en drank maar al te graag aansnijdt. Maar in hoeverre verschilt het genre daarin van klassieke muziek? In de video Seks, Drugs & Pruiken laat ik je de thematische overeenkomsten tussen hiphop en klassieke muziek zien. En die zijn er meer dan je denkt.

O, Fortuna

In de video Seks, Drugs & Pruiken heb je kunnen zien dat er wel degelijk klassieke componisten waren die controversiële thema’s zoals politiek, drugs en alcohol aansneden. Eén van die componisten was Carl Orff, die het rebelse manuscript Carmina Burana omtoverde tot een even rebelse klassieke compositie. In de podcast O, Fortuna zoek ik uit hoe ‘de Carmina’ toch kon uitgroeien tot een van de meest herkenbare klassieke stukken uit onze tijd.

De platenkast van mijn opa verschilt dus minder van mijn Spotify playlist, dan je in eerste instantie zou denken. Mijn opa mag dus wel wat respectvoller omgaan met de rebelse rappers van tegenwoordig, wie weet zijn het wel de klassieke componisten van de toekomst. En ja, misschien mag ik ook wel wat respectvoller omgaan met mijn opa’s muzieksmaak. Die klassiekers zijn zo stoffig nog niet.