Podcast Food & Drinks; de verschillen tussen de aziatische en nederlandse cultuur

Tot en met oktober 2020 werden 746 meldingen gedaan van haatincidenten gericht op Aziatische Nederlanders, in 2019 waren dat er ‘slechts’ 595. Deze meldingen zijn inclusief motieven naar aanleiding van corona. Een gedeelte van de bevolking gaf Aziaten namelijk de schuld van de verspreiding van het coronavirus. In het nieuws kwam namelijk overal voorbij dat het coronavirus ontstond door een Aziaat die een vleermuis op had. In Azië hebben ze veel eetgewoonten die voor ons wat gek zijn, zoals het eten van vleermuis, honden, katten. 

Maar hoe bijzonder is het eten van een vleermuis, hond of kat nou echt in vergelijking met de eetgewoonten van vlees in Nederland. In de podcast; Food & Drinks zoekt Isis Rijkaard dit haarfijn uit en gaat zij in gesprek met Charlotte, die door haar master in Azië Studies, alles weet op het gebied van Azië en de unieke culturen in de landen daar.

Een veganistisch bondje

 

Vegabond is een supermarkt, deli en cateringbedrijf te vinden op de Clercqstraat. Ik als ‘vleeseter’ ben er al duizend keer langs gelopen maar heb er nog nooit echt aandacht aan geschonken. In het kader van Food en Drinks verdiep ik me deze week in het concept van Vegabond en ga ik langs bij de ‘storemanager’ van de winkel…

Stichting Prakkie Hoofddorp

Ronald en Miranda Dekker hebben twee jaar geleden ‘Stichting Prakkie Hoofddorp’ opgericht. Met hun stichting helpen zij mensen in de Haarlemmermeer die niet kunnen rondkomen, maar worden afgewezen door de gemeente en de Voedselbank. In Nederland waren er eind 2020 al 37.311 huishoudens die moeten leven van een voedselpakket. Stichting Prakkie Hoofddorp kan hun werkzaamheden alleen maar uitvoeren met behulp van vrijwilligers en donateurs.

Wil jij ook helpen? Bekijk de video of ga naar www.stichtingprakkiehoofddorp.nl voor meer informatie.

Overzees

In deze mini-docu vertel ik je waarom Amsterdam zo’n aantrekkelijke stad is voor internationale studenten. Hierover spreek ik James, een jongen uit Zuid-Afrika die hier is komen studeren. Daarnaast vertelt hij hoe hij een kamer heeft kunnen vinden. Afgelopen zomer riepen hogescholen en universiteiten, vanwege de woningnood, in Amsterdam namelijk op om niet hierheen te komen als je nog geen plek had kunnen vinden.

 

Een kijkje bij Restaurant Neder

Steeds vaker zijn restaurants bezig met duurzaamheid; zo min mogelijk weggooien, lokaal inkopen doen en kleiner inkopen doen, zodat er minder verpakkingsmateriaal nodig is. Een restaurant dat hier heel goed mee bezig is en tegelijkertijd een heel verrassend menu op tafel zet, is restaurant Neder. Het restaurant in Alkmaar kookt namelijk alleen met producten uit Nederland. Er wordt niets, maar dan ook echt niets geïmporteerd. Zelfs in de biertjes die gebrouwen zijn, zitten geen buitenlandse ingrediënten. Neder kookt op hoog niveau en biedt een 6 of 9 gangen menu aan dat ieder seizoen anders is. Alle smaken die zij in hun gerechten verwerken zullen u zeer verrassen.    

 

In deze video kunt u alvast de sfeer proeven en een aantal van hun prachtige gerechtjes voorbij zien komen. Ik hoop dat u niet al te veel honger heeft…  

“Ik kwam thuis altijd tot rust, en nu voelt dat heel anders”

Schrik jij van je maandelijkse gasrekening? Nou, dat is dus niet zo gek. In Nederland blijken we momenteel de hoogste gasprijzen van de Europese Unie (EU) te hebben. De inflatie slaat steeds harder toe, met als gevolg dat veel Nederlanders drastische maatregelen nemen in huis.

Vandaag de dag ervaren we de grootste energiepiek ooit. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat de prijs voor energie in augustus 151 procent hoger lag dan een jaar daarvoor. Veel Nederlandse huishoudens komen door de hoge energierekeningen in de knel. Zij zoeken naar snelle manieren om energie te besparen, zoals korter douchen, de verwarming uit laten en/of eerder slapen. Thuis voelt voor hen niet meer als vanouds. Harun (50) maakt dit ook mee: “Ik kwam thuis altijd tot rust. Ik kon écht genieten van een lekkere, warme douche na een werkdag, en nu voelt dat heel anders.”

Leven in kou

Harun woont samen met zijn kinderen in een rijtjeshuis in Castricum. Iedere dag houdt hij via de Energy App bij hoeveel energie er verbruikt wordt. Hij let er vooral op dat zijn kinderen niet te lang onder de douche staan. Dit zorgt voor een negatieve sfeer in huis. “Ik heb vaak ruzie met mijn kinderen omdat zij het vervelend vinden”, vertelt hij. “Het is nu gewoon nodig, omdat ik in mijn eentje niet genoeg verdien om hogere energierekeningen te kunnen betalen.”

De verwarming staat al een aantal weken uit. Hierdoor lijden Harun en zijn kinderen al enige tijd kou. “Voorheen was ik nooit bang om de kachel aan te zetten. We liggen nu vaak onder een stapel dekens op de bank. Als mijn kinderen het écht niet trekken, dan wordt er af en toe gestookt in de woonkamer”, vertelt hij. Harun en zijn kinderen vluchten vaak naar het warme huis van zijn broer. “We eten daar vaak en soms mogen mijn kinderen daar ook douchen. Ik kijk er soms tegenop om terug te gaan naar huis, vanwege de situatie waarin ik leef.”

550.000 woningen

Harun is niet de enige die zijn gewoontes omgooit om zo een hoge energierekening te voorkomen. Energieleverancier Vattenfal stelt dat ongeveer 550.000 woningen, en dus bijna 7 procent van het totaal aantal huishoudens in Nederland, in energiearmoede leeft. Voor hen zit er niks anders op dan te besparen op gas en stroom.

 

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag bracht het kabinet naar buiten dat ze per januari 2023 een tijdelijk prijsplafond gaan invoeren voor gas en elektriciteit. Vanaf 1 november dit jaar gaat de prijs voor energierekeningen al omlaag. Maar wat houdt een prijsplafond in? De overheid hanteert een maximumprijs van energie. Het gemiddelde gebruik is vastgesteld op 1200 kubieke meter (m3) gas en 2400 kilowattuur (kWh) elektriciteit. Zit je boven dit gemiddelde? Dan betaal je de gewone marktprijzen voor energie.

Harun hoopt dat zijn thuissituatie ooit weer als vanouds wordt. “Het is fijn dat het kabinet bijspringt. Ik zal nog steeds moeten opletten dat we niet te veel stroom en gas gebruiken, maar het zal wel voor minder financiële stress zorgen.”

Bronnen

 

Vattenfall NL. (2022, 15 juni). Energiearmoede steeds groter probleem: overheid nu ook aan zet. Geraadpleegd op 22 september 2022, van https://group.vattenfall.com/nl/newsroom/achtergrondartikel/2022/energiearmoede-steeds-groter-probleem-overheid-nu-ook-aan-zet

Kader Opleidingen. (2022, 16 juni). Energiearmoede in cijfers ». Geraadpleegd op 22 september 2022, van https://kader-opleidingen.nl/kennisbank/actueel/energiearmoede-in-cijfers/#:%7E:text=In%20Nederland%20heeft%20ruim%20een,hun%20inkomen%20uit%20aan%20energie.+

NU.nl. (2022, 30 augustus). Steeds meer huishoudens hebben een duur variabel energiecontract. NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl. Geraadpleegd op 22 september 2022, van https://www.nu.nl/economie/6220742/steeds-meer-huishoudens-hebben-een-duur-variabel-energiecontract.html#:%7E:text=Veel%20van%20de%20400.000%20huishoudens,variabele%20overeenkomst%20met%20hogere%20tarieven.

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. (2022, 20 september). Prinsjesdag 2022: stijging energiekosten dempen en investeren in toekomst. Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl. Geraadpleegd op 22 september 2022, van https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/09/20/prinsjesdag-2022-stijging-energiekosten-dempen-en-investeren-in-toekomst

NOS. (2022, 21 september). Wat betekent het prijsplafond voor je energierekening? NOS.nl. Geraadpleegd op 22 september 2022, van https://nos.nl/artikel/2445471-wat-betekent-het-prijsplafond-voor-je-energierekening

(2022, 2 september). Waarom we in Nederland de hoogste gasprijs in Europa betalen. NPO Radio 1. Geraadpleegd op 22 september 2022, van https://www.nporadio1.nl/nieuws/podcast/cd5ae560-0563-4edc-84fc-883044bfcc57/waarom-we-in-nederland-de-hoogste-gasprijzen-van-europa-betalen

Wat kun je doen als je de energierekening niet meer kunt betalen? – Kassa – BNNVARA. (z.d.). Kassa. Geraadpleegd op 22 september 2022, van https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/wat-kun-je-doen-als-je-de-energierekening-niet-meer-kunt-betalen

Afbeelding Bron: Pexels

De vluchteling

De onderstaande tekst gaat over een meisje die vanuit Syrië vlucht naar een ander land. Wereldwijd zijn er volgens Unicef (Unicef NL) 36,5 miljoen kinderen op de vlucht. Veel van deze kinderen vluchten met hun familie, maar er is ook een grootdeel dat alleen vlucht. Het merendeel van deze kinderen komt uit Syrië en Afghanistan, omdat daar al jaren oorlog is.   

 

De vluchteling  

 

Ze staat met haar koffer in haar hand, 

niet wetende waar ze straks belandt. 

 

Ze zegt gedag tegen haar mama,

ze zegt gedag tegen haar papa. 

 

Niet wetende wat er komen gaat, 

niets begrijpen van haar nieuwe leefklimaat.

 

De vluchteling  

 

Een laatste blik, 

een laatste blik naar haar ouders. 

Zal zij hen ooit nog zien? 

 

De vluchteling 

 

Het kleine meisje, 

in haar eentje op een bootreisje.  

 

Mama laat een traan, 

kon ze maar met haar kleine meisje meegaan.  

 

Het schuldgevoel is groot, 

maar het is een kwestie van leven of dood. 

 

De vluchteling 

 

Ze is pas tien, 

heeft al de ergste dingen van het leven gezien. 

 

Vaart al dagen over het enge water, 

komt er ooit een einde aan? 

En zal het leven daarna gewoon verdergaan? 

 

Zonder papa en mama, 

helemaal alleen. 

 

De vluchteling is aangekomen in Griekenland, 

met de andere mensen staat ze op het strand. 

 

Is ze nu veilig? 

Is de oorlog voorbij? 

 

De vluchteling 

 

Staat met haar koffer in haar hand, 

ver weg van haar ouders, helemaal in een ander land. 

 

 

 

 

Unicef NL. (z.d.). Kinderen op de vlucht. UNICEF. Geraadpleegd op 21 september 2022, van https://www.unicef.nl/ons-werk/kinderen-op-de-vlucht