In het mooiste Italië maar toch heimwee

Misschien heb je er vroeger wel eens last van gehad: heimwee. Je bleef bij een vriendin of vriendje slapen, maar de pret werd onderdrukt door een naar gevoel in je maag. Misschien was het zelfs zo erg dat je je er ziek door voelde. Je wilde zo snel mogelijk naar huis – naar een vertrouwde omgeving waar je op dat moment alleen nog maar aan kan denken. 

 

Heimwee is echter niet iets wat enkel voor kinderen geldt: ook onder studenten komt het regelmatig voor. Studenten die naar een andere stad verhuizen hebben geregeld last van heimwee (NPO Kennis, sd). Ze moeten wennen aan de nieuwe stad en omgeving. Voor studente Elise van Dalen (21) is dit niet anders. Zij verhuisde twee maanden geleden naar Italië voor haar minor en heeft besloten deze week tijdelijk terug naar huis te gaan omdat ze last heeft van heimwee. 

 

Het is een regenachtige woensdagochtend. Aan de Oudegracht in Utrecht staat het knusse café Cafca, waar elke dag de meest verse koffie wordt geschonken. Aan de bar van het café staat een jonge vrouw met golvend bruin haar en een leren jack. Het is Elise van Dalen, een studente uit Utrecht. Terwijl de barista vriendelijk aan vraagt hoe het met haar is, zucht ze diep. ‘’Het gaat wel, ik ben tijdelijk terug in Nederland, maar ik hoor nu eigenlijk in Italië te zitten.’’ De barista kijkt verbaasd en vraagt waarom ze in Italië moet zijn en waarom ze nu in Nederland is. ‘’Ik volg voor zes maanden een minor in Milaan. Ik ben weer terug omdat ik heel erg last heb van heimwee. Het idee dat ik de aankomende zes maanden nog niet terug ben in Nederland geeft mij een benauwend gevoel. Ik ben super blij dat ik de tijd had om even terug te vliegen, ook al is het hier veel slechter weer dan Italië”, vertelt ze met een lachend gezicht. Ze vervolgt “ik weet ook niet wat ik heb, maar ik mis mijn broer ook ineens heel erg. Die woont al een aantal jaar op zichzelf in Rotterdam en nooit heb ik hem gemist. Nu ik twee maanden in Italië zit, heb ik dit wel.’’ 

 Elise woont momenteel met twee Italiaanse jongens en twee Libanese meiden in een appartement in Milaan. ‘’Nu ik met twee Italianen woon, merk ik al gelijk de verschillen in cultuur.’’ De twee jongens hebben nooit geleerd voor zichzelf te zorgen merkte Elise op. ‘’Laatst vroeg ik aan een van de jongens of hij wilde stofzuigen. Ik had al een beetje door dat ze niet heel veel in het huis deden. De jongen wist niet eens hoe die stofzuiger aanging en hij wist niet dat je de slang uit elkaar kon halen. Italiaanse jongens worden altijd erg verwend door hun moeders. Dat viel mij gelijk op. Bij mijn vriend heb ik dit nog nooit zo erg gemerkt.’’ De vriend van Elise is een Italiaan en woont in Como. ‘’Ik voel mij op dit moment wel een soort moeder die ze moet begeleiden in huis. Dat werkt ook niet echt mee. Ik hoop dat de twee Libanese meiden wel wat meer ervaring hebben met op zichzelf wonen. Ze komen volgende week pas in het appartement wonen.’’  

 

Volgens hoogleraar en heimweedeskundige Ad Vingerhoets heeft de ene persoon meer last van heimwee dan de ander door persoonlijkheidskenmerken. Heimwee komt meer voor bij mensen die introvert zijn en minder flexibel. Vaak zijn dit ook mensen die moeite hebben met zich aan te passen aan veranderingen (NPO Kennis, sd). Elise vertelt dat ze altijd al moeite heeft gehad met veranderingen, ze zou zichzelf alleen niet omschrijven als een introvert persoon. 

 

‘’Als ik vaker terug naar huis ga weet ik van mijzelf dat ik daar nooit ga wennen. Daarom heb ik besloten na deze week niet meer terug te gaan naar Nederland. Ik heb al wat contact gezocht met wat Nederlanders die ook voor hun minor in Italië zijn. Ik ga volgende week met ze afspreken. Ook zorg ik dat ik mijn vriend vaak zie en dat ik veel tijd met hem kan besteden. Dat is ook eigenlijk de reden geweest dat ik voor een minor in Italië heb gekozen. Ik vlieg volgende week weer met positieve zin naar Italië terug en ik ga daar de beste zes maanden van mijn leven maken!’’ 

 

Een rem op al dat lekkere eten

Een rem op al dat lekkere eten

 

Een overheerlijk taartje op een verjaardagsfeestje, een chocolaatje bij de koffie of een lekker frietje met een vette klodder mayonaise in het weekend. Kan geen kwaad toch? Maar wat nou als deze boosdoeners de overhand nemen en je levensstijl bepalen? Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht. Ook Ingrid (53) weet maar al te goed hoe het is om in een ongezond lichaam te leven. Zij zag geen uitweg meer en besloot een maagverkleining te ondergaan.

 

Voor Ingrid begon het tien jaar geleden bij de overgang. “Wanneer een vrouw ongesteld is heeft ze last van eetbuien. Bij mij was dit iets waar ik regelmatig mee in de knoop zat. Ik vloeide toen die tijd heel erg en daar zou ik behandeld voor worden.” Wat bleek? Er zaten kwaadaardige cellen in de baarmoeder van Ingrid. “De dokter heeft mijn baarmoeder en eierstokken weggehaald. Daardoor knalde de overgang al helemaal binnen. Om mijn hormonen weer onder controle te krijgen kreeg ik medicatie. Heel fijn natuurlijk dat dit bestaat, maar daardoor ben ik wel weer aangekomen.”

 

De vriezer in

Het voelde als een vicieuze cirkel voor Ingrid. Afvallen lukte niet, wat ervoor zorgde dat ze sneller naar eten greep. “Ik heb echt álles geprobeerd. Mijn hele boekenkast staat vol met boeken over afvallen, voeding en sporten. Ik heb zelfs cryolipolyse, het bevriezen van vetcellen met als doel het verliezen van lichaamsvet, een kans gegeven. Dan sta je daar in een soort grote vriezer”, verteld Ingrid lachend.

 

Doordat niets lukte viel Ingrid in een dal. Wat voor zin had het nog als niets helpt? “Zodra ik op de weegschaal ging staan en de cijfers weer omhooggingen dacht ik wat kan het mij ook nog schelen. Door het gebrek aan motivatie at ik al snel ongezond.” Het zag er naar uit dat er geen oplossing was voor het probleem van Ingrid, tot de maagverkleining.

 

Voortraject

Ingrid heeft dit niet van een vreemde. “Mijn zus heeft ook een maagverkleining gehad. Hierdoor kwam ik hier voor het eerst mee in aanmerking. Zij werd echter heel mager en dat vind ik nou ook weer niet bij mij passen.” Na heel lang getwijfeld te hebben besloot Ingrid er toch voor te gaan. “Het is geen keuze die ik zomaar heb gemaakt. Het voor traject heeft bij elkaar wel twee jaar geduurd.”

 

Voor de operatie moet je een BMI van 40 hebben. Ingrid zat op dit moment op een BMI van 38,5. “Ik kwam in eerste instantie niet in aanmerking voor deze operatie. Toch zag ik geen andere optie. Het is misschien niet de beste optie, maar ik heb ervoor gekozen om expres aan te komen. Een half jaar later kwam ik wel in aanmerking voor de operatie.”

 

45 kilo verder

Nu anderhalf jaar later heeft Ingrid haar ideale gewicht. “Een maatje 38 zal ik nooit zijn, maar dat heb ik ook helemaal niet gewild. Ik wilde weer terug naar het lichaam zoals het was voor mijn hormonen overhoop waren. De kilo’s maakte mij niets uit. Ik wilde gewoon goed in mijn vel zitten en normale kleding kunnen kopen.” En dat is gelukt: Ingrid is 45 kilo afgevallen en past nu in een maatje 42/44. “Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik voor het eerst kleding kon kopen in een normaal winkelcentrum. Ik wist niet wat me overkwam.”

 

Hulpmiddel

Toch zijn we er nog niet. Een maagverkleining is geen wondermiddel, het blijft een hulpmiddel en geen oplossing. “Het blijft lastig om eten te weerstaan, maar ik wil niet meer terug naar hoe het eerst was. Wanneer ik 6 keer per dag normaal en gezond eet is dit al genoeg voldoening voor mij.” Dat betekent niet dat Ingrid nooit meer iets ongezonds eet. “Tegen iets lekkers zeg ik zeker geen nee, maar dit keer wél in normale porties.”

 

 

Dieet tegen paniekaanvallen: ‘Voordat ik mentaal verder kon, moest eerst mijn lichaam gezond en in balans zijn’

Félix Zwerver (22) gaat op de bank zitten. Hij neemt een hap van zijn gevulde zoete aardappel en kijkt met bedroefde ogen op: ‘Het is nu precies vijf jaar geleden dat ik mijn eerste paniekaanval kreeg. Ik wist niet wat me overkwam of hoe ik eruit kon komen.’  

 

Negen procent van de jongvolwassenen in Nederland heeft een hoog risico op een angststoornis of een depressie. Maar wat als je hier mentaal niet uitkomt en je psycholoog je niet verder kan helpen? Félix Zwerver vertelt hoe voeding hem enorm heeft geholpen bij de behandeling van zijn paniekstoornis: ‘Voordat ik mentaal verder kon moest eerst mijn lichaam gezond en in balans zijn.’  

   

Hoe het begon 

Félix kreeg op 26 september zijn eerste paniekaanval op het vliegveld van Zaventem. ‘Enorme steken in mijn hoofd die de rest van mijn lichaam deden verkrampen. Mijn ademhaling die ik maar niet rustig kreeg en zweet dat een koude laag op mijn rug vormde. Alles tegelijk, het was ontzettend schrikken.’ Samen met zijn moeder ging Félix op zoek naar effectieve behandelingen. ‘We kwamen al snel tot de conclusie dat ik eerst aan mijn fysieke toestand moest gaan werken. Voordat ik mentaal verder kon, moest eerst mijn lichaam gezond en in balans zijn.’ Na een bezoekje aan een mesoloog begon Félix aan een gepersonaliseerd dieet.  ‘De eerste twee weken waren een detox: ik dronk geen alcohol en cafeïne meer en at geen suiker. Daarbij volgde ik het Yin Yang dieet waarbij ik bepaalde voedingsmiddelen moest laten liggen en andere juist meer moest gaan eten. Zo geven groene bladgroenten mij geen energie, maar kan mijn lichaam niet genoeg krijgen van knollen, pompoen en wortels.’  

 

Een expert aan het woord 

In 2020 heeft negen procent van de jongvolwassenen in Nederland (18 tot en met 34 jaar) een hoog risico op een angststoornis of een depressie. Dit blijkt uit recente cijfers van de Gezondheidsmonitor van het RIVM. Dit percentage is nog nooit zo hoog geweest sinds de start van het monitoren van de mentale gezondheid in 2001. Uit een ander onderzoek van het Trimbos blijkt dat de meerderheid van de mensen met een angststoornis vooral gebruik maken van de algemene gezondheidszorg. Astrid Claes, oprichter van Optimize-YU combineert de reguliere gezondheidszorg met andere benaderingsvormen. Ze is ervan overtuigd dat elke soort behandeling  vanuit een ander perspectief een bijdrage levert aan het welzijn van de mens. Astrid schakelde over op een methode waarbij alle naar aspecten van het menselijk lichaam wordt gekeken.  Zo ontstaat er volgens haar op organische wijze een goed werkende en zelfregulerende eenheid: ‘Door middel van een epigenetische scan leer je de huidige staat van je eigen lichaam kennen. Dat is een scan waarbij gekeken wordt naar je unieke DNA en alle invloeden van buitenaf die hierop inwerken. Door dit juist te interpreteren kunnen we preventief of helend een gezondheidsplan opstellen die je levenskwaliteit zal verbeteren. Dit kan voor zowel fysieke als geestelijke klachten. Het plan begint altijd met het volgen van een polariteitsdieet. Ofwel je moet meer Yin (-) of juist meer Yang (+) eten. Ook worden er supplementen voorgeschreven. De focus van herstel moet altijd liggen op een lichaam dat in balans is.’  

 

Andere behandelingen  

Als het gaat om de behandeling van angststoornissen is er online nog niet veel te vinden over het aanpassen van je voedingsschema en het gebruik van supplementen. Wanneer je ‘hulp bij angst- en paniekstoornis’ intypt op google, wordt er door de thuisarts.nl van alles aangeraden. Zo zou je allereerst bij je huisarts om een doorverwijzing moeten vragen voor een psycholoog of psychotherapeut. Andere oplossingen die geboden worden, zijn het gebruik van medicijnen, yoga en mindfulness. De positieve effecten die Félix heeft ervaren bij het gebruik van voeding zijn natuurlijk wel persoonlijk. Wat helpt voor de één, helpt niet voor de ander.  

 

De transformatie 

Félix kreeg van meerdere mensen kritiek toen hij voeding als de oplossing voor zijn paniekstoornis zag. ‘Mensen vonden de selectiviteit in eten maar raar en snapten niet hoe een dieet kon helpen bij fysieke klachten.’ Na het volgen van het Yin Yang dieet voelde Félix na twee weken al een enorm verschil. ‘Ik had aanzienlijk minder klachten en ik zat lekkerder in mijn vel. Mijn lichaam voelde in balans en het werd een stabiele factor, waardoor ik hoop kreeg en veel meer kracht had voor het mentale aspect.’ Nu, vijf jaar later heeft Félix bijna nooit meer last van zijn paniekstoornis. ‘Wanneer ik ook maar iets van klachten krijg, kan ik terugvallen op het dieet wat ik gekregen heb. De paniek krijgt niet meer de overhand en de opkomende klachten worden direct weer minder.’  

 

 

Bronnen 

 Risico op angststoornis of depressie onder jongvolwassenen toegenomen | RIVM. (z.d.). Geraadpleegd op 26 september 2022, van https://www.rivm.nl/nieuws/hoog-risico-angst-depressie-jongeren 

Trimbos-instituut. (z.d.).Cijfer: psychische gezondheid. Geraadpleegd op 26 september 2022, van https://www.trimbos.nl/kennis/cijfers/psychische-gezondheid-ggz/+   

 

 

Verse tonijn vangen en die vervolgens bereiden, op Bonaire kan het allemaal!

Vissen, iets waarvan ik voor deze tour dacht dat het saai was. MakoTours heeft het tegendeel bewezen. Tijdens deze tour leer je Bonaire kennen, je leert vissen en je leert hoe je je zelf gevangen vis moet bereiden. Nooit geweten hoe je verse tonijn klaarmaakt? Blijf dan vooral lezen!

In augustus 2022 was ik op het prachtige Bonaire. Een klein eiland met ongeveer 20.000 inwoners. Iedereen kent elkaar, dit maakt het erg dorps en gezellig. Op Bonaire zijn onder water veel verschillende dingen te doen. Het staat bekend als een fantastisch duikers eiland en is ook erg populair rondom snorkelaars. Maar buiten dat, kan je er ook fantastisch vissen. Wij zijn op ‘vistour’ gegaan met Galina Bella en Jordan de Meyer van MakoTours Bonaire. Een koppel dat elke dag de zee op gaat om verse vis te vangen en hun ervaring samen met andere mensen te beleven.

Een barracuda

Hoe gaat dat in zijn werk?

Vissen op open zee, er hangen verschillende lijntjes uit en het doel was om veel verse tonijn te vangen. Tonijn kun je namelijk op diverse manieren bereiden. Galina vertelt: “op Bonaire heb je overal in de restaurants vers gevangen vis. Vooral veel tonijn en red snappers. Tonijn is heel populair bij restaurants omdat je dit op veel verschillende manieren kan bereiden. Je kan er tonijnsteak van maken, maar ook sashimi.”

De tonijn

De tonijn is een vis die de meeste mensen wel kennen, maar er zit ook nog verschil in het soort tonijn. Zo vertelt Jordan: “op Bonaire kun je veel verschillende soorten tonijn vangen, je hebt Grootoogtonijnen en Geelvintonijnen. Een geelvintonijn kan wel 56 kg worden, je hebt dan dus een flinke vis aan je lijn. Een grootoogtonijn kan als volwassen vis wel 120kg worden. Deze vangen we het meeste.”

Een grootoogtonijn

Verse tonijn bereiden

‘Fish like a local, prepare like a local’ is het motto van MakoTours Bonaire. Maar nadat je die verse tonijnen gevangen hebt, is het ook wel handig om te weten hoe je zo’n vis nu bereid. Het is natuurlijk per persoon verschillend wat je lekker vindt. De een is misschien meer fan van een tonijnsteak en de ander meer van sashimi. Voor ieder wat wils heeft Galina verteld hoe je sashimi en tonijnsteak bereid! Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat de vis die je gevangen hebt (of gekocht, dat kan natuurlijk ook!) goed schoon gemaakt is. In Nederland zal je niet supersnel verse tonijn vangen, tenzij je natuurlijk heel fanatiek wil gaan vissen op de Noordzee. Vaak is daarom het voorwerk van de vis klaarmaken al gedaan door een visser in een Visserie.

Bij tonijnsteak is het belangrijk dat de tonijn echt vers is. Galina vertelt dat het of echt vers gevangen moet zijn, of vers uit de vriezer. Ze benadrukt wel dat je het beste de tonijn vers kan vangen. Wanneer je de tonijn bereid dep je hem eerst droog met een stukje keukenpapier voordat je begint met het marineren. De manier waarop Galina en Jordan de tonijn bereiden is als volgt “de marinade maak je met soya saus, olijfolie en peper. Voor de liefhebbers kun je er nog wat cayenne peper aan toevoegen om het wat pittiger te maken. Laat de tonijn vervolgens even baden in de marinade zodat het goed kan intrekken. Je kunt er nog wat bosui, sesamzaad en limoensap aan toevoegen voor extra smaak. Wanneer je de tonijn gaat bakken is het belangrijk dat de pan echt heet is. Je hoeft de tonijn in principe maar 2 minuten op elke kant te bakken. Hij blijft dan ‘rare’ van binnen en dit is de beste smaak.” Aldus, Galina.

Sashimi is een stuk makkelijker om te maken. Je snijdt te rauwe tonijn in dunne plakjes. Bakken of kruiden is niet nodig. Vervolgens dip je de sashimi in soya saus en voila!

Wil jij nou op reis naar Bonaire, je verse vis vangen én klaarmaken? Neem dan een kijkje op de website van MakoTours!

PRIVATE BOAT TRIPS BONAIRE

Met yoga vind jij lichamelijke en mentale balans

Stel je voor dat je gedachten en je lichaam één zijn. Je spieren en ademhaling staan direct met elkaar in verbinding. Je ademt in, heft je armen in de lucht en ademt uit. Een gevoel van rust valt over je heen. Dit is wat yoga met je kan doen. Ik sprak met Natasa Golo, eigenaar van yogaschool BoddyTec Buddy, over haar ervaringen met yoga en wat de sport jou kan opleveren.

Natasa Golo (52) drinkt een kopje thee aan de keukentafel. Het is acht uur ’s avonds. Haar laatste yogales van de dag is achter de rug. Na een carrière als wetenschappelijk onderzoeker bij NVO, besloot ze haar leven om te draaien. Ze begon een yoga- en fitnessschool; BoddyTec Buddy. Inmiddels bestaat de school nu al zes jaar. Ze geeft les in haar eigen studio aan de Josep Ledelstraat in Den Haag. Wat bracht haar op het yoga-pad?

Het mystieke yoga

“Ik was altijd al geïnteresseerd in fitness en gezondheid”, vertelt Natasa. “In mijn jeugd was ik fanatiek danser en hardloper. Toen ik kinderen kreeg begon ik ook met Zumba.” In het begin ging het bij Natasa dus vooral om dans. Yoga was volgens haar te “mystiek”. “Ik dacht bij yoga alleen aan spirituele dingen. Het was niets specifiek, maar de aura rondom yoga was nogal vreemd naar mijn mening.” Toch liet Natasa zich door familie overhalen om het uit te proberen. Af en toe een lesje meepakken, wat oefeningen thuis doen; Natasa probeerde de mystieke sport toch uit. “Op een gegeven moment begon ik ook thuis oefeningen te doen. Daar merkte ik het echte verschil,” vertelt Natasa met een grote glimlach. “Ik merkte voornamelijk hoeveel flexibeler ik mij voelde en dat verschillende pijntjes in mijn spieren verdwenen.”

Naast de fysieke voordelen, begon Natasa ook de mentale voordelen van yoga te merken. “Ik stond in die tijd onder veel stress, vanwege werk en persoonlijke omstandigheden. Met yoga voelde ik daar veel verlichting van.” Natasa begon fanatiek aan het yoga avontuur. Ze las talloze boeken, nam deel aan vele lessen en onderzocht elke vorm van Yoga. Toen besloot ze een carrièreswitch te maken. Ze vertrok naar India, om daar de kunsten van de sport te leren. Toen ze terugkwam, zette ze haar yogaschool op: BoddyTec Buddy was geboren.

De voordelen van Yoga

De voordelen die Natasa uit yoga haalde, zijn niet uniek. Sterker nog, meerdere studies hebben de grote lichamelijke en mentale baten van yoga uitgewezen. Fysiek gezien zijn er al vele voordelen. Meerdere doctoren en fysiotherapeuten raden veel mensen aan om yoga, of rek-en-strek-oefeningen geïnspireerd door yoga, uit te proberen. Zo vertelt Natasa: “Je kan met verschillende strekkende bewegingen spieren heel specifiek aanpakken. Ik had heel lang pijn tussen mijn schouders en in het midden van mijn nek. Massages, hete douches, oliën, niets hielp. Maar toen ik begon met yoga, hielp het ongelofelijk veel met de pijn. Na een half jaar was het zelfs weg!” Daarnaast helpen de stretches ook met soepelere gewrichten en spieren krijgen. Hierdoor krijg je een betere balans en ben je tot op latere leeftijd flexibel. Je wordt dus niet snel een oud, broos mensje.

Naast de stretches die mensen fysiek verder kunnen helpen, heeft yoga ook een groot mentaal aspect. Het mediteren en de controle over het ademhalen, die sterk verbonden zijn met yoga, zijn door onderzoekers bewezen mensen te kunnen helpen met angstklachten en emotionele problemen. Zo wees een studie van Michigan State University uit dat yoga kan helpen met het herkennen van een burn-out bij jezelf. Volgens Natasa is dat heel logisch. “Je wordt heel erg bewust van wat er door je heen gaat. Elk gemak en ongemak in je lichaam. Als je op een gegeven moment onder te veel stress staat, merk je dat veel sneller als je ervaring hebt met yoga.

Yoga is dus echt een aanrader. Het is geen zweverige yuppenhobby, maar een levensstijl die voor iedereen goed kan zijn. Of je nu flexibeler wilt zijn op latere leeftijd, of beter in contact wilt staan met de rest van je lichaam. Met Yoga bereik jij je doel.

De kans op welvaartziekten verminderen

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking overlijdt aan zogenaamde welvaartsziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. De kans is aanwezig dat ook jij hier mee te maken krijgt. Waar komen deze ziektes vandaan en hoe verklein je de kans dat je hier zelf mee te maken krijgt?

Terug naar de prehistorie

Volgens wetenschappers was de leefstijl van onze verre voorouders erg gezond. Welvaartziekten kenden ze niet. Een groot verschil met tegenwoordig is dat ze vroeger amper koolhydraten en verzadigde vetten aten. In plaats daarvan was hun voedsel rijk aan eiwitten en vezels. Zo aten ze onbewerkte groenten, fruit, noten, zaden, vlees en vis. In deze tijd bestonden er nog geen supermarkten. Het voedsel moest worden gezocht en er moest op worden gejaagd, wat voor veel beweging zorgde.

Onze genen zijn niet veel gewijzigd ten opzichte van die van onze voorouders, maar ons dieet is wel enorm veranderd. We eten veel bewerkte koolhydraten en verzadigde vetten. Daarnaast bewegen we een stuk minder. Deze veranderingen maken veel van ons op den duur ziek.

Welke invloed heeft ons huidig dieet op de gezondheid?

Ons huidige eetpatroon geeft een heftige schommeling in onze bloedsuikerspiegel. Voor een stabiele bloedsuikerspiegel krijgt je lichaam hulp van het hormoon insuline, dat gemaakt wordt in de alvleesklier. Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) uit je bloed kan worden opgenomen in de cellen. Hoe meer glucose in het bloed, hoe meer insuline de alvleesklier aanmaakt. Als je voor een langere periode te veel insuline blijft aanmaken, gun je jouw lichaam geen tijd om te herstellen en kan dit zorgen voor insulineresistentie. Je lichaam wordt dan minder gevoelig voor insuline waardoor je bloedsuikerspiegel hoog blijft wat uiteindelijk kan resulteren in Diabetes type 2.

Intermitting fasting

Een goede manier om insulineresistentie te voorkomen is door te vasten. Een bekende manier is intermittend fasting. Je verkleint met deze methode de periode waarin je eet. Dit geeft je lichaam langer de tijd om te herstellen waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft.

In het begin zal dit waarschijnlijk voor een hongergevoel zorgen. Ook dit is het gevolg van een te veel aan insuline. Je lichaam is namelijk gewend snelle energie uit koolhydraten te halen. Als je je lichaam leert deze energie uit opgeslagen vetten te halen zal dit hongergevoel weggaan. Dit zal pas gebeuren wanneer er geen energie uit koolhydraten gehaald kan worden.

Sporten

Ook is het goed om te bewegen. Weerstand training is een goede training om mee te beginnen. Als je spieren worden uitgedaagd zullen ze groeien. Zwaardere spiermassa’s hebben een actievere stofwisseling hebben, hierdoor kunnen voedingstoffen makkelijker door de cellen worden opgenomen en gaat bloedsuikerspiegel sneller naar beneden.

Lichte inspanningen, zoals wandelen en rustig fietsen, zorgen dat je lichaam energie kan halen uit vetten. Je hebt dan geen koolhydraten nodig. De totale glucosebelasting van ander weefsel wordt hierdoor verminderd.

Zware inspanning kan goed zijn voor je spieropbouw. Maar als je dit voor een te lange tijd doet kan dit een negatieve invloed hebben op je bloedsuikerspiegel, omdat het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt. Vaak hebben we gedurende de dag al genoeg van dit hormoon aangemaakt. De toegang tot vet wordt dan geblokkeerd en de vraag naar glucose zal stijgen. Als je dan weer koolhydraten (snelle suikers) gaat eten zal je lichaam het teveel aan suiker opslaan in de vorm van lichaamsvet. Het is daarom goed om zware training in een beperkte tijd te doen, zoals bijvoorbeeld een High Intensity Interval Training (HIIT).

Hoe zorg je voor een duurzaam effect?

Door de jaren heen is ons voedingspatroon veranderd. We zijn vooral veel bewerkte koolhydraten gaan eten. Onze bloedsuikerspiegel gaat hiervan heftig omhoog. Gelukkig kunnen we zelf stappen ondernemen om dit stabiel te houden en hiermee de kans op welvaartsziek te verminderen.

 

*Disclaimer:

Dit artikel is puur bedoelt voor informatieve doeleinden en is niet bedoelt ter vervanging van het medisch advies van jouw eigen arts of specialist. Neem bij lichamelijke of psychische klachten altijd eerst contact op met je huisarts.

 

 

 

 

Autors vectors:

Kampvuur: <a href=”https://www.freepik.com/free-vector/bright-wood-campfire-bonfire-flat-item-set-cartoon-fire-camping-isolated-vector-illustration-collection-travel-adventure-concept_10606184.htm#query=campfire&position=6&from_view=search”>Image by pch.vector</a> on Freepik Appel: <a href=”https://www.freepik.com/free-vector/hand-drawn-apple-fruit-illustration_2582458.htm#query=appel&position=6&from_view=search”>Image by rawpixel.com</a> on Freepik Groente: <a href=”https://www.freepik.com/free-vector/collection-fruits-vegetables-chili-cucumber-eggplant-potato-tomato-mushroom-carrot-pepper-cartoon-flat-vector-illustration_25273666.htm#query=cucumber&from_query=komkommer&position=8&from_view=search”>Image by jcomp</a> on Freepik Bessen: <a href=”https://www.freepik.com/free-vector/berries-flat-icons-set_3816837.htm#query=blackberry&position=24&from_view=search”>Image by macrovector</a> on Freepik Vlees: <a href=”https://www.freepik.com/free-vector/different-meat-products-cartoon-illustrations-set-drawings-raw-roasted-animal-meat-pork-lamb-ham-salami-bacon-steak-chicken-sausages-isolated-white_20827669.htm#query=meat&position=16&from_view=search”>Image by pch.vector</a> on Freepik Brood: <a href=”https://www.freepik.com/free-vector/various-breads-flat-vector-collection_8610455.htm”>Image by pch.vector</a> on Freepik Vis: <a href=”https://www.freepik.com/free-vector/sea-food-icon-flat-set_3947954.htm#query=meat%20and%20fish&position=46&from_view=search”>Image by macrovector</a> on Freepik Kaas: Image by <a href=”https://www.freepik.com/free-vector/hand-drawn-cheeseboard-illustration_12553718.htm”>Freepik</a> Boter: <a href=”https://www.freepik.com/free-vector/milk-products-set-with-eggs-cheese-cream_3977419.htm?query=butter”>Image by macrovector</a> on Freepik Broccoli: <a href=”https://www.freepik.com/free-vector/vegetables-icons-flat_1531146.htm#query=brocoli&position=0&from_view=search”>Image by macrovector</a> on Freepik Fruit: <a href=”https://www.freepik.com/free-vector/fruits-set-white-fruits-including-apple-lemon-raspberry-grape-orange-plum-coconut-pineapple-white-currant-strawberry-banana-pomegranat-blackberry-melon-fig-lime-pear-cherry-kiwi_25333978.htm#query=fruit&position=2&from_view=search”>Image by vector4stock</a> on Freepik Water: <a href=”https://www.freepik.com/free-vector/water-icons-set_4411626.htm#query=glass%20water&from_query=glas%20water&position=0&from_view=search”>Image by macrovector_official</a> on Freepik Bloedvat: Image by <a href=”https://www.freepik.com/free-vector/hand-drawn-blood-infographic_10798978.htm#query=bloedvat&position=23&from_view=search&track=ais”>Freepik</a> Cells: <a href=”https://www.freepik.com/free-vector/information-poster-human-cells_10163599.htm#query=cells&position=14&from_view=search”>Image by brgfx</a> on Freepik Key: Image by <a href=”https://www.freepik.com/free-vector/collection-keys-flat-style_1544021.htm#query=key&position=10&from_view=search”>Freepik</a> Oermens: <a href=”https://www.freepik.com/free-vector/stone-age-family-isometric-composition-with-hunting-cooking-symbols_6847291.htm?query=spear”>Image by macrovector</a> on Freepik Obese: <a href=”https://www.freepik.com/free-vector/obesity-concept-illustration_3889564.htm#query=fat&position=33&from_view=search”>Image by macrovector</a> on Freepik Noten: <a href=”https://www.freepik.com/free-vector/set-nuts-food-grains_10220917.htm#query=nuts&position=28&from_view=search”>Image by valadzionak_volha</a> on Freepik

Opinie: Nepnieuws, wat moeten we ermee?

Afgelopen juli werd het Twentse dorpje Haaksbergen opeens wereldnieuws. Honderden boeren gingen de straat op om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Een beeld wat we al zo vaak hadden gezien, alleen ging het er dit keer net ietsjes anders aan toe. Een legertank zou zijn aangeschaft ter versterking. Een filmpje van het incident werd al gauw trending topic op Twitter. Wat bleek uiteindelijk? Het verhaal was verzonnen, oftewel nepnieuws.

Nepnieuws is veelal suggestief nieuws dat gebaseerd is op iemands fantasie, met als doel de publieke opinie te beïnvloeden en geld te verdienen. Want wie een bijzonder verhaal vertelt, heeft nou eenmaal snel de ogen op zich gericht.

Zoete koek

Tegenwoordig kunnen we van alles delen op het internet. Kijk maar eens naar je tijdlijn op sociale media, een groot deel daarvan staat vol met volstrekte onzin. De grens tussen wat echt en nep is vervaagt daardoor steeds meer. En dat is wat mij betreft precies het probleem. Mensen denken niet meer kritisch na over wat ze voorgeschoteld krijgen en slikken veel voor zoete koek. Verspreiders van nepnieuws kunnen ons gedrag gemakkelijk beïnvloeden. In plaats van dat we onze eigen beslissingen maken, doen zij het voor ons. Een recent voorbeeld is de bestorming van het Capitool. Trump beweerde dat de verkiezingen waren gestolen en creëerde daarmee grote ophef op sociale media. Met de macht die hij heeft en bijna de helft van de Amerikanen als aanhangers, kon hij de bevolking eenvoudig tegen elkaar opzetten.

Maar wat stelt een democratie nog voor als het haar bevolking polariseert en om de tuin leidt? Helemaal niks. Een politieke democratie hoort juist te berusten op het geven van betrouwbare informatie. Ondanks het feit dat we hier in Nederland nog niet het Binnenhof zijn binnengestormd, is het van belang dat we onze ogen niet sluiten voor dit soort manipulatieve berichtgeving.

Smullen

Er wordt steeds meer nepnieuws geconsumeerd. De stijgende populariteit van juicekanalen en complottheorieën levert daar een grote bijdrage aan. Met name de jeugd smult van dit soort verhalen. Dat neem ik ze niet kwalijk, ook ik consumeer ze graag. Maar jongeren zijn kwetsbaar. Aangezien ze nog in ontwikkeling zijn, kunnen ze sneller in een filterbubbel terechtkomen. Hoe meer eenzijdig nieuws ze consumeren, hoe dikker de rand van de bubbel wordt.

De Stanford-universiteit heeft geconstateerd dat steeds minder jongeren echt nieuws van nepnieuws kunnen onderscheiden. Ze weten dat het bestaat, maar kunnen het niet lukraak aanwijzen. Middelbare scholieren baseren hun mening vooral op het grafisch design van nieuwskanalen. Dit zegt echter niks over de kwaliteit van het nieuws.

Middenweg

Oftewel, er zal nu gehandeld moeten worden, wil de democratie niet ten onder gaan. Dat handelen doen we samen, niet lijnrecht tegenover elkaar zoals we in de Verenigde Staten hebben gezien. De meest voor de hand liggende optie zou het censureren van nepnieuws zijn. Dit botst echter op tegen twee belangrijke kenmerken van een democratie: persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. En daarbij, wat voor de een heel geloofwaardig kan zijn, is de volgens de ander volstrekte onzin. Het zijn de milieus waarin we opgroeien die ons denken beïnvloeden. Om deze kwestie op te kunnen lossen, zal simpelweg een gulden middenweg gevonden moeten worden.

Voorlichtingen en trainingen op middelbare scholen bieden wat mij betreft de ideale oplossing. Via deze weg kunnen jongeren het best bereikt worden. Door ze zelf nepnieuws te laten maken creëren ze weerbaarheid. Oefening baart immers kunst. Maar bovenal vind ik het belangrijk dat we met z’n allen het gesprek aan blijven gaan. Je kunt pas ergens een gegronde mening over vormen als je het ook vanuit een ander perspectief hebt gehoord.

Als we hier als democratie in slagen, ben ik ervan overtuigd dat het ons als democratie sterker zal maken.

Wanneer gaat een uitspraak van Thierry Baudet te ver?

Waar moet je beginnen als je een stuk schrijft over de uitspraken van Thierry Baudet? Dat wist ik nog niet, totdat op woensdagavond 21 september tijdens de Algemene Politieke Beschouwing het volledige kabinet uit protest de vergaderzaal uitgelopen is, dit alles door een opmerking van FvD-leider Thierry Baudet.

Begin deze week begon ik met het schrijven over de uitspraken van Thierry Baudet met daarin de vraag in hoeverre zijn uitspraken ethisch en acceptabel zijn met de grote van zijn publiek. Tijdens mijn onderzoek heb ik mijwel moeten specificeren in een deel van de uitspraken. Dit komt omdat hij over veel verschillende onderwerpen wel iets te vertellen heeft, denk hierbij aan de coronapandemie, de “foute” scholing bij kinderen, antisemitisme, abortus, werkende vrouwen, racisme, homofobie, eigenlijk kan ik nog wel even verder gaan.

Voor nu zal ik hieronder een paar hoogtepunten van een aantal van zijn uitspraken bespreken, met daarbij reacties, feiten en cijfers maar vooral wat de gevolgen zijn van de dingen die Thierry Baudet zegt.

“Aids bestaat niet voor blanke hetero’s”

In maart 2022 gaf Baudet voor zijn campagne van de gemeenteraadsverkiezingen een toespraak om kiezers te winnen. In deze toespraak vertelde hij het publiek dat aids een ziekte is waar de witte heteroman zich geen zorgen over hoeft te maken. “Condooms dragen om ziektes te voorkomen is flauwekul”, zei Baudet. Die zouden volgens Baudet opgelegd worden door de grotere macht, net zoals bij coronavaccins.

Deze uitspraak zorgde voor veel ophef en Baudet ontving zelfs een reactie vanuit het Aidsfonds. Ze kwamen terug met een reactie vanuit twitter:

“De H in hiv staat voor Human, omdat het ons allemaal raakt. Dat laten 37 miljoen mensen die wereldwijd leven met hiv zien: op iedereen continent en van alle genders en leeftijden. Hiv discrimineert niet.”

Ze gaven aan in verdere opmerkingen er niet te veel op in te willen gaan met een mening, maar met cijfers waaruit blijkt dat wat Baudet zegt een uit de lucht gegrepen opmerking is.

Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen

Baudet heeft in een essay zich uitgelaten over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Hij vertelt zijn mening over de moderne vrouw die volgens hem “razend” een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Hierop ontving hij woedende reacties van onder meer D66’er mevrouw Dijkstra “hij toont zijn ware aard, zijn masker valt wederom af. Hij stelt dat vrouwenrechten de oorzaak zijn van de ondergang van Europa.”, liet Dijkstra weten

Maar ook PvdA-kamerlid Ploumen geeft een duidelijk harde reactie: “Een stem op Thierry Baudet is een stem op vrouwen terug naar het aanrecht. Dat je het even weet.” Meerdere mensen in de kamer gaven aan klaar te zijn met de vrouwonvriendelijke opmerking van Baudet. Een groot deel van Nederland reageert op de uitspraken via twitter en geeft daarbij vooral aan zich af te vragen hoe het kan dat hij een plek heeft binnen de kamer.

Het volledige kabinet verliet woensdag avond tijdens de Algemene Politieke Beschouwing het debat naar aanleiding van een opmerking van Thierry Baudet. Hij zei tijdens zijn spreek moment dat de vooropleiding van Sigrid Kaag, D66-leider en minister van financiën, bekend staat als een spionnenopleiding. Daarmee suggereerde hij dat Kaag een geheime agent is voor de Buitenlandse entiteit.

Dit is natuurlijk volkomen onnodig, gebaseerd op een waanidee en zorgt voor veel ophef en vragen en toch komt hij er eigenlijk altijd mee weg. Ik vraag mij heel erg af hoe het kan dat een man met zoveel uitspraken weg kan komen. Hij heeft een positie waarmee hij een groot publiek kan bereiken en geeft dus veel mensen naar mijn idee de verkeerde informatie. Ik vraag mij dan af hoe het kan dat dat acceptabel is en dat we daar als maatschappij mee akkoord gaan. Want sinds wanneer is het publiceren van racistische, homo fobische, vrouwonvriendelijk, discriminerende en haatdragende berichten oké?

Hoe kan het dat dit wordt gezien als “vrijheid van meningsuiting” en niet als overschrijding van artikel 1 in onze Grondwet. In artikel 1 van de Grondwet staat dat iedereen die zich in Nederland bevindt in gelijke gevallen gelijk moet worden behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, mag niet. Naar mijn idee is wat Thierry Baudet keer op keer doet in zijn uitspraken een overtreding van onze Grondwet en daarmee onacceptabel.

 

 

 

 

 

 

 

KLM presents: Een dag in het leven van een stewardess

De wereld overvliegen voor je werk, cabin attendants bij KLM doen niet anders. Als één van de grootste werkgevers van Nederland is KLM bijna altijd op zoek naar nieuw personeel. Maar hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit als stewardess? Laura van de Tas (48) vliegt al elf jaar bij de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Ze neemt ons mee naar haar werkdag. 

 

Het is 9:45 uur. Laura meldt zich op het bemanningscentrum van Schiphol, daar begint de dag. Haar blauwe ogen stralen net zoals haar blauwe pak. Een elastiekje houdt haar haren in een staart gebonden. Ze swipet haar paspoort door een scanner, zodat ze is ingecheckt voor de vlucht naar Mumbai, India. De meldtijd is 10 uur, maar bij KLM is op tijd te laat, dus is ze er een kwartier eerder. Laura haalt een koffie bij de koffiebar en loopt naar de plek van de briefing. “De briefing is heel belangrijk. Je ontmoet de crew en bespreekt de aspecten van de veiligheid. Elke maand staat er een ander safety thema centraal wat we bespreken. Deze maand security.” 

 

Na de briefing gaat de crew aan boord en checken ze of alles veilig is. “Veiligheid is eigenlijk het belangrijkste als cabin attendant. We kijken bijvoorbeeld of de brandblussers gevuld zijn, of de medische kit op de goede plek ligt en of de handboeien aanwezig zijn.” Vervolgens heet de crew de passagiers welkom. “We informeren de passagiers, leggen ze in de watten met onze service. We voorzien ze van een hapje en een drankje en we zorgen ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt.” 

 

Bij aankomst is het 23:45 uur lokale tijd. De crew zwaait alle passagiers uit en checkt of er geen persoonlijke dingen zijn achtergebleven. “Daarna stap je in de crew bus en ga je naar een fijn, luxe hotel. Alles is tot in de puntjes geregeld, dat is heerlijk”, vertelt Laura glimlachend. “Als ik uit mijn hotelraam kijk besef ik dat ik in Mumbai ben! 48 uur in een andere stad. Tijd genoeg om leuke dingen te ondernemen. Maar eerst eventjes slapen.” 

 

De volgende ochtend ontbijten de cabin attendants in het hotel. Na het ontbijt heeft een collega een tour geregeld door de stad. “We zien de bloemenmarkt, een wasserij en je krijgt echt een indruk van de stad. Het voelt alsof je even op vakantie bent.” Laura vertelt dat India echt een wereld van verschil is met Nederland. “Auto’s rijden links en toeteren continu. Overal lopen mensen kriskras door elkaar, rennen zwerfhonden in de rondte en slapen mensen op straat. Het is een complete chaos.” 

 

De stewardess benadrukt dat je de mensen en de cultuur leert kennen. “Ik vind het zo leuk om de verschillende culturen te ervaren en daardoor vooral mijn passagiers beter te leren kennen. Elke cultuur heeft natuurlijk andere gewoontes en als je daar niets vanaf weet vind je het al snel raar. Maar als je begrijpt waar hun gedrag vandaan komt kun je er veel beter mee omgaan en passende service bieden.” 

 

Op deze trip ben je vier dagen weg van huis, 48 uur in Mumbai. Daarna ben je drie dagen vrij. “Het is allesbehalve een negen tot vijf job” zegt ze lachend. “Je moet goed tegen een onregelmatig rooster kunnen. Maar als je vrij bent, ben je ook echt vrij.” Vermoeiend vindt Laura het nachten door moeten halen door tijdverschil. “Tussen Nederland en India is er maar drieënhalf uur tijdverschil, maar tussen Nederland en Los Angeles bijvoorbeeld negen uur, dat is wel echt wat anders. Gelukkig is er altijd genoeg tijd om rust te pakken.”  

 

Na twee dagen touren in India vliegt Laura weer naar huis. “Ik ga altijd met meer begrip voor de passagier weer naar huis. Als Indiase mensen ja en nee schudden tegelijk, weet ik nu dat ze het oké vinden. Voorheen dacht ik, geef gewoon antwoord. Je begrijpt de mensen veel beter als je hun cultuur kent.” Het werk zelf is voor Laura goed te doen, maar het zien van de wereld is toch echt hetgeen waar ze blij van wordt. “Ik krijg zoveel inkijkjes in andere culturen en ik zie zoveel van de wereld, dat is voor mij een verrijking van mijn leven.” 

 

 

KLM is op zoek naar nieuwe cabin attendants. Is dit iets voor jou? Meld je dan nu aan! 

 

 

 

 

 

 

 

Gescheiden ouders op grote afstand: ‘Ik heb me daar nooit echt thuis gevoeld’

Wanneer je ouders uit elkaar gaan reis je als kind vaak op en neer. De meeste kinderen zijn de ene week bij hun vader en de andere week bij hun moeder. Maar wat als één van je ouders in een ander land woont? Hoe vaak reis je dan op en neer en hoe ziet dat er dan uit? ‘Ik zag mijn vader maar één keer per jaar, meestal in de zomervakantie’.

De winterjas is aan en de achterdeur gaat open. Kaylee (23) komt naar buiten met een kopje koffie in haar hand. Ze gaat zitten, neemt een slok en zegt: ‘De eerste keer voelde niet als thuiskomen. Eigenlijk heb ik me daar nooit thuis gevoeld’.

Kaylee is geboren in Frankrijk. Momenteel woont ze in Nederland samen met haar broertje, tweelingzus, moeder, stiefvader en drie stief zusjes. Haar oudere zus woont al op haarzelf. Toen ze drie was verhuisde ze naar Nederland, maar in 2009 gingen haar ouders uit elkaar en een jaar later verhuisde haar vader terug naar Frankrijk. ‘Ik had een tijd geen fysiek contact met m’n vader. We spraken elkaar wel elke zondag via Skype, maar dat is toch anders’.

Gescheiden ouders in Nederland

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deed in 2021 voor het laatst onderzoek naar het aantal officiële echtscheidingen in gezinnen met minderjarige kinderen in Nederland. In 2020 waren dit 15.557 gezinnen. Hier waren in totaal 28.305 minderjarige kinderen bij betrokken. Zowel het aantal scheidingen (van al dat niet gehuwde ouderparen) als het aantal kinderen dat erbij betrokken was, was volgens voorlopige cijfers in 2020 niet hoger dan in 2019 (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2021).

‘Mijn moeder bracht ons naar de balie van KLM’

 

In 2013 vliegt ze, samen met haar broertje, tweelingzus en oudere zus, voor de eerste keer terug naar haar vader. ‘Het was een enorm vroege vlucht. We vlogen om een uurtje of acht dus we moesten om zes uur op Schiphol staan’. Haar moeder maakte haar die ochtend wakker. Ze pakte haar laatste spullen bij elkaar en ontving een appje van haar vader met de tekst ‘goede reis’. Omdat ze op dat moment nog minderjarig waren vlogen ze onder begeleiding. ‘Mijn moeder bracht ons naar de balie van KLM. We kregen daar een blauwe ketting met een doorzichtig zakje. In dat doorzichtige zakje zat een begeleidingspas’. Ze zwaaiden hun moeder uit en liepen mee met de stewardess die hen de hele vlucht begeleidde. ‘We moesten een halfuurtje wachten, want iedereen moest eerst het vliegtuig in voordat wij mochten. Toen we het vliegtuig eindelijk in mochten kregen we een kleine rondleiding in de cockpit. Enorm veel knopjes, toeters en bellen in zo een grote ruimte waar je als klein kind in mag staan’. Elke passagier krijgt tijdens de vlucht een kleine stroopwafel. Kaylee werd samen met haar broertje en zusjes enorm verwend tijdens de vlucht. Ze kregen niet één, maar een hele hand vol met kleine stroopwafeltjes. ‘Het is niet ver vliegen naar Frankrijk dus we waren er best snel. Al was ik wel enorm zenuwachtig, omdat het ook m’n eerste keer vliegen was’.

Verhuizen

Het komt vaak voor dat ouders na het verbreken van de relatie gaan verhuizen naar een ander land. Dit kan lastig zijn voor de omgang met de kinderen, maar ook praktische zaken worden hierdoor moeilijker gemaakt, zoals de verdeling van betalingen voor bijvoorbeeld (sport)clubs. Uit de rechtspraak blijkt dat het niet uitmaakt waar je gaat wonen. De rechtbank kan geen maximaal aantal kilometer verbinden aan een verhuizing tijdens de scheiding. De rechtbank geeft namelijk alleen maar een inhoudelijke beoordeling over het verzoek tot verhuizing. Wél moeten ouders onderling in goed overleg over de beslissingen die worden gemaakt over de kinderen. Bij een verhuizing is er toestemming nodig van de andere ouder met gezamenlijk gezag (appelman.nl, 2020).

‘Ik zag m’n vader maar een keer paar jaar, meestal in de zomervakantie’

 

Toen het KLM-vliegtuig vanuit Amsterdam naar Frankrijk eenmaal was geland moesten Kaylee, haar broertje en zussen lang wachten voordat ze eruit mochten. ‘Het vliegtuig zat bomvol met mensen. Zodra iedereen uit het vliegtuig was nam de stewardess ons mee naar de ruimte waar we onze bagage konden ophalen’.  De stewardess bracht Kaylee, haar broertje en zussen naar hun vader die hen stond op te wachten. ‘Hij stond daar met een papierenzakje vol met chocolatines. Dit heeft hij nu standaard bij zich als hij ons komt ophalen van het vliegveld’.

Haar vader had toen der tijd een vriendin waar hij bij woonde. ‘Ik had haar wel eens gezien via Skype, maar dit was echt de eerste keer dat ik haar ontmoette.’ Het was voor Kaylee heel erg wennen, maar ze heeft zich daar nooit echt thuis gevoeld. Pas toen haar vader en zijn toenmalige vriendin uit elkaar gingen voelde het iets meer als thuis. ‘Het huis dat hij is 2017 had voelde nog steeds niet als thuis, maar sinds twee jaar woont hij echt in een fijn huisje. Dat voel echt als thuiskomen. Mijn vader zegt nu ook, elke keer als we aankomen, “Welkom thuis”.’ Nu Kaylee volwassen is kan ze naar hem toe gaan wanneer ze maar wilt. ‘Vroeger was het moeilijk om contact te houden met m’n vader. Ik zag hem namelijk maar één keer per jaar, meestal in de zomervakantie. Nu ik volwassen ben kan ik zo een ticket boeken en naar hem toe gaan wanneer ik wil’.