Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de samenleving, meer mensen eten vegetarisch of veganistisch, fast fashion wordt ingeruild voor duurzame merken of tweede handskleding. Niet iedereen is meteen overtuigd om over te stappen naar een duurzamer leven. Hoe ga je om met deze dilemma’s? Als je wel wat wil doen voor de wereld, maar niet te veel van je oude leven wil opgeven? Sara de Boer (19) bespreekt hoe zij naar deze dilemma’s kijkt.
Kledingindustrie
Doordat de bevolking steeds meer toeneemt, is de vraag naar kleding groter. Verder zien mensen kleding ook steeds vaker als een wegwerpproduct. Milieu centraal beweert dat ongeveer 4% van de mondiale uitstoot van broeikasgassen komt door de kleding- en schoenenindustrie. Ook het land- en watergebruik dat plaatsvindt in de kledingindustrie heeft een grote bijdrage aan de milieuschade die de kledingindustrie met zich meebrengt. https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/kleding/zo-schaadt-kleding-het-milieu/
Het internet biedt genoeg tips aan om duurzamer om te gaan met kleding. Zo kan je overstappen om alleen tweede handskleding te kopen, kleding met weinig materialen en zo min mogelijk franjes. Daarnaast winkels zoals Zara, H&M, Mango en Brandy Melville vermijden. “Ik heb zelf vaak moeite met tweede handskleding vinden, vaak hebben ze mijn maat niet of sluit het niet mooi aan. Deze eerdere ervaringen maken de drempel voor mij hoger om tweedehands te winkelen” verteld Sara. Daarnaast is het moeilijk om bepaalde items tweedehands te vinden volgens Sara. “Hierdoor koop ik voornamelijk nog bij fast fashion winkels, ondanks dat ik weet welke invloed het heeft. Je staat dara niet altijd bij stil”
Vegetariër of flexetariër?
De vleesindustrie is een van de grootste vervuilers, maar waarom eigenlijk. Greenpeace stelt dat de veehouderij in Nederland zorgt voor 12% van de broeikasgassen. https://www.greenpeace.org/nl/natuur/428/de-milieu-impact-van-vlees-en-andere-dierlijke-producten/Daarnaast is het voedsel voor het vee een groot probleem. Voor één kilogram vlees van een koe is 20 kilo voer nodig. https://nos.nl/artikel/2220696-hoe-slecht-is-vlees-echt-voor-het-milieu Om dit voedsel allemaal te verbouwen, moeten bossen worden gekapt. Volgens het World Resources Institute is de veehouderij verantwoordelijk voor 80% van de ontbossing van het Amazonegebied.
“Ik heb heel lang vegetarisch gegeten, maar ik ben nu sinds een half jaar flexetariër. Dit houdt in dat ik voornamelijk vegetarisch eet, maar dat ik af en toe wel vlees eet. Ik heb hiervoor gekozen, omdat ik merkte dat ik het vervelend vond dat ik beperkingen had met eten. Ook was ik benieuwd naar hoe sommige dingen smaakten, maar doordat ik vegetariër was, kon ik dat niet.” Het was een moeilijke keuze voor Sara, omdat ze wel haar steentje bij wil dragen aan een betere wereld. Juist omdat ze eerst helemaal geen vlees at, voelde het als een stap terug. “Nu ben ik heel blij met deze keuze, ik kan vlees of vis eten als ik daar zin in heb, maar in de basis eet ik wel het liefste vegetarisch.”
Reizen
Ook reizen heeft een negatief effect op met milieu, zeker reizen met het vliegtuig. Milieu centraal stelt dat als je met een gezin van vier personen twee weken op vakantie gaat, de bestemming en vervoersmiddel veel uitmaakt. De uitstoot van een vakantie met het vliegtuig naar Bali is 13.400 kilo co2. Als dit gezin met de auto en tent naar Frankrijk gaat stoten zij 630 kilo co2 uit https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/duurzaam-op-vakantie/vliegen-of-ander-vakantievervoer/.
Sara gaat gemiddeld 2 keer per jaar op vakantie. “Mijn ouders zijn ook erg milieubewust, dus we gaan vaak met de trein of auto. Als ik met vriendinnen op vakantie ga, is het vliegtuig een makkelijke optie.” Sara vindt dat ze vaker stil moet staan bij de uitstoot die een vlucht met zich meebrengt. “Ik ben graag ergens waar het warm is, maar ik ga niet snel buiten Europa. Dat vind ik te ver en zorgt voor te veel co2 uitstoot.” Daarnaast is de natuur volgens haar ook heel mooi in Europa en is een verre vlucht niet nodig.
Om duurzaam te willen leven moet je een aantal dingen opgeven. Sara is zich erg bewust van de uitstoot dat plaatsvindt, als zij iets doet. Zij probeert een middenweg te vinden in haar manier van leven, ze eet voornamelijk vegetarisch en vliegt zo min mogelijk, daarnaast gaat ze ook niet te vaak op vakantie. Door kleine aanpassingen te doen, probeert zij haar ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.