Van carnivoor naar soja-pusher  

Op mijn 21ste levensjaar begon ik met fulltime werken. Ik woonde nog thuis dus het geld kon niet op. Zo bestelde ik elke dag wat op AliExpress, kocht elke week kleren bij de Primark en als ik eten kookte mocht er geen slavink of kippendij ontbreken. Ik was een kortzichtige jonge man. We zijn nu zeven jaar verder en ik doe al het eerdergenoemde bijna niet meer. Hoe ben ik hier gekomen en waarom wil ik mensen ervan overtuigen dit ook te gaan doen? 

December 2018, ik ontdekte het all you can eat concept: onbeperkt runderlapjes en varkens ribbetjes voor 35,-. Ik was er vaak te vinden, want voor een dorpse jongen als ik, was dit een wereld die openging. Het was zo makkelijk en lekker. Maar achteraf kijk ik hier heel anders op terug…   

Toen in 2019 mijn relatie op de klippen liep kreeg ik een spiegel voor. We waren acht jaar samen geweest en veel was routine. Ik kreeg door de break-up de ruimte om te reflecteren op wie ík nou eigenlijk was en waarom míjn gewoontes, gewoontes waren. Dit is het jaar van mijn metamorfose.  

Ik kwam erachter dat mijn levensstijl niet goed was voor de wereld en dat vlees eten een van de meest vervuilende oorzaken van klimaatverandering is. Ik begon op internet te zoeken naar de gevolgen van vlees eten, sprak met mensen over het onderwerp en ging de discussie aan. Maar vooral begon ik naar mezelf te luisteren en te kijken naar voor welke idealen ik eigenlijk sta. De sleur waar ik in zat was doorbroken. Ik was vrij. Doordat ik vrijer ging denken kwam ik achter de misstanden van de vleesindustrie en bio-industrie. Wat is dat een walgelijke business. Regenwouden worden gekapt voor het aanleggen van soja plantages om koeien eten te geven. Terwijl je voor één kilo vlees negen kilo soja nodig hebt, dan denk ik: eet die soja dan op. En dan hebben we het nog niet eens over de enorme hoeveelheden water die nodig zijn voor het groot maken van de koeien. Dat kan per kilo oplopen tot 15.000 liter water. Ik wilde mijn ‘footprint’ verkleinen en maakte drastische veranderingen in mijn dagelijkse routine. 

 September 2022, ondertussen zijn we vier jaar verder en er is een hoop verandert. Ik herken me zelf niet meer in de jongen 2018. Ik ben een volwassen jonge man die zich sterk inzet voor verandering in de vleesindustrie. Ik ben verzot geraakt aan koken. Ik vind het fascinerend hoe makkelijk en lekker het is om vlees te vervangen in gerechten die ik maak. 

 Nu wil ik niemand een vegan lifestyle aanpraten, aangezien ik zelf ook nog steeds vlees eet. Dit is alleen een stuk minder geworden en ik maak hier bewuste keuzes in. Zo haal ik het liefst mijn vlees bij de biologische hobbyboer in de buurt, of bij een slager en eet ik geen fastfood meer. Daarom ook deze oproep aan iedereen die dit leest: probeer je eens los te rukken uit de gedachten; ‘Ik doe het altijd al zo en dat is prima’. Als iedereen op deze wereld een kleine stap zet richting van minder vlees eten zou dit een hoop positieve effecten opleveren voor mens, dier en natuur. Alsjeblieft?  

Meer groen in de stad: Vivien (22) laat zien waarom en hoe dat moet

Steeds meer Amsterdammers zetten zich in voor de vergroening van hun stad, onder wie student en natuurliefhebber Vivien Karssen (22). Vivien heeft tijdens de pandemie diens balkon omgetoverd tot een groen paradijs. “Ik laat zien hoe ik andere jongeren kan inspireren om ook hun stad te vergroenen.”

Vivien komt oorspronkelijk uit de Gelderse stad Harderwijk, een bruisende Hanzestad omringd door heide, bos en water. Dat Vivien nu druk bezig is om diens steentje bij te dragen aan een schoon en groen milieu, betekent niet dat dit altijd zo is geweest. Het kwartje viel pas echt toen die tijdens de pandemie veel buiten aan het wandelen was. Volgens Vivien was het een behoorlijke shock toen die twee jaar geleden naar Amsterdam verhuisde en gelijk in een lockdown terecht kwam. “Ik was zo aan de natuur gewend dat ik tijdens de pandemie erachter kwam hoeveel ik de natuur miste. Ik zag zoveel balkons die leegstonden, tuinen die volledig betegeld waren en lege plantenbakken. Het was voor mij echt een eyeopener toen ik besefte hoe belangrijk groen in de stad is”, zegt Vivien opgetogen.

Het loopt al tegen tienen in de ochtend op deze eerste officiële lentedag, als het Noorderpark in Amsterdam-Noord volstroomt met fanatieke joggers, racende fietsers en jonge skaters. Net voorbij de ingang van het Noorderpark staat een jong persoon met gemillimeterd haar en een geruit overhemd. Die staat geconcentreerd voorover gebukt en maakt met diens telefoon een foto van de gele narcissen die in bloei staan. Het is Vivien Karssen (22), een bewoner van Amsterdam. Vivien komt elke week in het nabijgelegen park om tot rust te komen en laat zich inspireren door alle bloemen en planten die het park te bieden heeft. “Ik zoek vaak met mijn telefoon op welke bloemen er in het park staan, zodat ik ze later ook op mijn eigen balkon kan planten.”  

Op het balkon van de woning van Vivien staan nu sinds een paar maanden verschillende planten en bloemen. Het kleine balkon – die gedurende de dag in het zonlicht staat – staat bomvol met bloeiende zonnebloemen, wilde zonnekruidbloemen en een overwoekerende tomatenplant. Door de coronacrisis heeft Vivien steeds meer behoefte gekregen aan groen in de stad. “Ik vind het erg belangrijk dat ik niet alleen de natuur kan opzoeken, maar ook dat ik de stad kan beschermen tegen een veranderend klimaat.”  

Sinds het balkon van Vivien volstaat met planten, merkt Vivien ook dat er thuis veel gesproken wordt over klimaatverandering. “Mijn huisgenoten en ik zijn er ook bewuster door gaan leven. Het is niet alleen fijn om meer natuur in de stad te hebben, maar er is ook meer voedsel en beschutting voor dieren, het regenwater kan beter opgenomen worden en het is verkoelend tijdens warme dagen.” 

Vivien vindt dat de gemeente van Amsterdam al hard bezig is om de stad te vergroenen, maar vindt ook dat de bewoners nog wat beter hun best kunnen doen. “Ik word er boos van als Amsterdammers hun tuin betegelen, terwijl we de grasmatjes en de planten in de Amsterdamse tuinen juist zo hard nodig hebben!” Volgens Stichting Groene Buurten heeft vergroening van de stad vele voordelen voor zowel de biodiversiteit als voor onze gezondheid (Groene Buurten, 2022). Floor Matla, coördinatrice bij Groene Buurten hoopt meer jonge mensen zoals Vivien te bereiken. “Als inwoner heb je ook heel veel kleine acties die je kunt ondernemen en die helpen tegen de klimaatverandering, neem als voorbeeld een boomtuintje. Zo is het mogelijk om gratis je eigen boomspiegel te beplanten (Milou, 2019).” Volgens Matla is vergroening in de stad hard nodig om een leefbare omgeving te behouden. 

Vivien hoopt ook andere jongeren aan te moedigen om hun balkon te vergroenen. Volgens Vivien heb je als inwoner zoveel invloed op het groen in stad. “Ik geef vaak tips aan mijn vrienden en huisgenoten hoe zij hun balkon kunnen vergroenen. Lavendel, rozemarijn en geraniums zijn bijvoorbeeld heel makkelijk te onderhouden. Met dit soort kleine stapjes kunnen we heel ver komen!”, zegt Vivien enthousiast. 

 

Bibliografie 

Groene Buurten. (2022, 09 23). Wie zijn wij. Opgehaald van Groene Buurten: https://groenebuurten.nl/wie-zijn-wij/ 

Milou. (2019, 06 21). Vergroen je straat met een boomtuintje . Opgehaald van Voor de wereld van morgen: https://www.voordewereldvanmorgen.nl/artikelen/vergroen-je-straat-met-een-boomtuintje 

Geen plastic meer in mijn haar

In heel veel verzorgingsproducten zitten verschillende soorten microplastic. Dit is schadelijk voor het milieu, maar ook voor jezelf. Op lange termijn is het binnenkrijgen van microplastic slecht voor je gezondheid. Maar hoe kom je er nou achter of er microplastic in jouw verzorgingsproducten zit? Dat kan tegenwoordig met de app: Beat the Microbead. Neem een kijkje in Eva haar gedachtegang en ontdek hoe simpel het is om te checken of jouw shampoo wel duurzaam is.

Je kind duurzaam opvoeden

Simone Wagenveld is een moeder van 23 jaar die haar zoontje duurzaam opvoed. Zij gaat het avontuur aan om haar zoontje van twee zoveel mogelijk bewust te maken van het groene leven. Of het nou gaat om eten, douchen of kleding, zij laat zien dat een kind duurzaam opvoeden mogelijk is.