Veganuary: eenmalige uitdaging of nieuwe lifestyle?

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Dat betekent goede voornemens. Veel Nederlanders proberen zichzelf uit te dagen deze maand. Veganuary is een van de challenges die mensen aangaan om zichzelf te verbeteren. Als veganist vraag ik mij al een tijdje af of deze challenge daadwerkelijk mensen over de streep kan trekken naar een plantaardig dieet. Ik sprak iemand die deze maand meedoet aan Veganuary en een diëtist om mijn hoofdvraag te beantwoorden: is Veganuary een eenmalige challenge of de brug naar een plantaardige lifestyle? 

 

“Een veganistisch dieet uitproberen stond al een tijdje op mijn to-dolijst”

Het is weer de eerste maand van het jaar, dus hebben veel Nederlanders goede voornemens. De één wil bijvoorbeeld afvallen, de ander liever stoppen met roken of minder geld uitgeven. Ook doen veel Nederlanders mee aan challenges in de maand januari. Denk bijvoorbeeld aan Dry January, waarbij je de hele maand januari geen alcohol mag drinken. In 2014 werd er een nieuwe challenge geboren: Veganuary.

Zoals de naam al verklapt is Veganuary een challenge waarbij je de hele maand januari leeft als een veganist. Je mag dan geen producten eten die gemaakt zijn van of door dieren. Dat betekent dus onder andere geen vlees, vis, zuivel en eieren. Claire Acta doet dit jaar voor het eerst mee en ervaart dat veganisme niet altijd even makkelijk is als het lijkt.

Eerste deelname

“Ik ben grotendeels vegetariër. Vlees at ik voorheen heel af en toe. Ik zit in een duurzaamheidscommissie en samen doen we deze maand mee aan de challenge”, legt Claire uit. Het milieu was voor Claire de belangrijkste reden om mee te doen. “Ik houd me best veel bezig met het milieu en dus wil ik graag mijn leven zo veel mogelijk verduurzamen. Ik heb research gedaan naar de uitstoot van CO2 in verschillende sectoren en merkte snel dat de vlees- en zuivelindustrie flink vervuilen. De afschuwelijke beelden van de vee-industrie maakten mij nog zekerder van mijn zaak. Ik was me al bewust van hoe het eraan toe ging in slachthuizen maar wist niet dat melkkoeien en legkippen ook een verschrikkelijk leven lijden. Een veganistisch dieet uitproberen stond daardoor al een tijdje op mijn to-dolijst.”

Volgens professioneel diëtist Emma is veganisme een gezonde optie voor veel mensen. “Het hangt er voornamelijk vanaf wat je eet als vegan zijnde. Er bestaat bijvoorbeeld vegan Ben&Jerry’s ijs, dat is natuurlijk niet gezond. Maar als het op een gezonde manier gedaan wordt, kan het voor veel mensen goed zijn”, legt Emma uit. Uit onderzoek is volgens haar zelfs gebleken dat het risico op hart- en vaatziekten en diabetes kan verminderen. Om die redenen vindt Emma dat bijna iedereen zou kunnen profiteren van een dieet met minder of zelfs geen dierlijke producten.

Vallen en opstaan

Ondanks het feit dat Claire al weinig dierlijke producten at, merkte ze dat het best lastig is om vegan te zijn. “Vooral in de supermarkt vind ik het lastig. Je kunt niet zomaar een zak snoepjes pakken of een zak chips. In veel van dat soort eten zitten dierlijke producten. Je moet dus veel ingrediëntenlijsten lezen en dat is af en toe best vermoeiend. Ook mis ik kaas best wel.” Volgens Claire is vooral avondeten een uitdaging tijdens deze maand. “Mijn ontbijt en lunch is vaak al vegan maar met avondeten heb ik nog wel eens moeite. Soms probeer ik nieuwe recepten uit. Ik maak ook graag gerechten die ik vaker eet, maar dan vegan. Dat vind ik het leukste aan deze challenge; je probeert nieuwe dingen uit en ontdekt dat er zo veel meer lekkere dingen bestaan dan je eerst dacht. Indiase curry is een nieuwe favoriet van mij, dat zal ik ook na deze maand nog blijven maken.”

Het feit dat Claire met een groep meedoet helpt haar enorm. Ze merkt dat dit een goede stok achter de deur is. “Ik kan van geluk spreken dat ik mensen om me heen heb die dezelfde struggles hebben als ik, dan voelt het toch minder alsof ik er alleen voor sta.” Claire heeft veel steun aan haar omgeving. Zo is haar huisgenoot veganist en zitten er ook een aantal veganisten in de duurzaamheidscommissie. “Ik eet vaak samen met mijn huisgenoot. Van haar leer ik lekkere recepten en nieuwe producten om uit te proberen. Het verbreedt mijn horizon op het gebied van koken.”

Volgens Emma, is het eten van gevarieerde maaltijden de sleutel tot succes als het aankomt op veganisme. “Probeer niet te lang te blijven hangen in een oud voedingspatroon”, legt Emma uit. “Wees lekker creatief, zo wordt eten niet alleen lekker maar ook leuk.”

Gezond veganisme

De research die Claire uitvoerde voordat ze aan deze challenge begon werpt nu ook zijn vruchten af. “Ik slik vitamine B12 bij en ik eet een stuk vaker noten dan voorheen. Op die manier probeer ik ervoor te zorgen dat ik geen tekorten krijg. Ik vraag me alleen wel af of het genoeg is.” Ondanks de problemen waar Claire tegenaan loopt is ze vastberaden om de maand af te maken. “Ik mis best wel wat dingen maar omdat het niet voor altijd is ga ik het zeker volhouden tot 1 februari. Het is even doorzetten maar ik denk dat ik er wel veel van leer. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd om bewuster om te gaan met eten. Ik kijk echt naar wat er in mijn eten zit en of dat wel goed is voor mij en de planeet. Ook als deze maand straks voorbij is zal ik dit absoluut blijven doen.”

About Auteur

Administrator for this website
Bookmark the permalink.

Comments are closed.