Pandemie van bewegingstekort: corona eist zijn tol

Sport ligt én zit op zijn gat: ‘Er staan zoveel mensen langs de kant’

Nooit eerder was het aantal sportende Nederlanders zo laag. Uit onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid en Sport blijkt dat 3,8 miljoen Nederlanders minder sporten dan voor de coronacrisis. En dat is schokkend, aldus de sportsector. Volgens de branche moet de sport meer gestimuleerd worden. “Juist in een tijd waarin het ontzettend belangrijk is om zowel fysiek als mentaal gezond te zijn, is bewegen essentieel.”

sporten essentieel

Dag in dag uit achter de laptop, om af en toe een paar stappen te zetten naar de keuken. Helaas hebben de coronamaatregelen flinke invloed gehad op het leven van Nederlanders. Vooral bij de beweging en gezondheid rinkelen de alarmbellen. Door het thuiswerken nam ons zitgedrag massaal toe – om maar te zwijgen over het sluiten van de sportscholen en verenigingen. Volgens het Zilveren Kruis is één op de drie Nederlanders bewuster bezig met de eigen gezondheid, waarbij een gezonde levensstijl hottopic is. Toch lukt het de Nederlanders niet om in beweging te blijven. Ruim 52 procent van de volwassenen en 62 procent van de jongeren is minder gaan sporten. En dat moet anders, vindt Karin van Bijsterveld, voorzitter van NL Actief. “Het is zo doodzonde dat er zoveel gezondheidsschade plaatsvindt door de coronacrisis.”

Van fitboy tot chronische aandoening

Nederland heeft als doelstelling dat 75 procent van de bevolking voldoet aan de beweegnorm. Deze richtlijn houdt in dat iedere Nederlander zich minstens 150 minuten per week matig tot intensief inspant. Toch voldeed in 2020 maar 52,7 procent van de bevolking aan deze norm, blijkt uit cijfers van het CBS. Volgens Van Bijsterveld is het daarom ontzettend belangrijk dat Nederlanders de mogelijkheid hebben om te werken aan hun gezondheid. “Er staan zoveel mensen langs de kant, en dat zijn niet alleen de fitboys- en girls. Dat zijn ook allerlei mensen met chronische aandoeningen die juist die professionele sportomgeving met een instructeur hard nodig hebben om aan het bewegen te blijven.”

Door de belemmeringen als gevolg van de coronacrisis kwam deze professionele sportomgeving stil te staan – waarna vele sporters volgden. De sportsector roept daarom om halt. Volgens haar zou de sport nóóit gesloten moeten worden en is het misschien wel belangrijker dan ooit om fit en gezond te blijven.

Missen van sociaal contact

Ook jongeren bewegen en sporten minder, aldus het Nederlands Jeugdinstituut. Niet alleen heeft dit invloed op hun – daardoor verminderde – gezonde levensstijl, ook het tekort aan sociale contacten is een groot gemis. Jeroen Schoonderwoerd, student en amateur voetballer bij vereniging VVAC in Ottoland, beaamt dit. “Voetbal is een teamsport en mijn team bestaat grotendeels uit mijn vrienden. Dit geeft ook aan dat juist die gezelligheid – en dus de sport – ontzettend belangrijk is voor je sociale contacten.” Zeker voor studenten zoals Schoonderwoerd is dit contact in deze tijd essentieel. “Je leeft als een kluizenaar op je kamer en je hebt weinig perspectief. Je laptop is eigenlijk je enige vriend geworden.”

Voor Schoonderwoerd geeft de beweging een boost aan zijn schoolresultaten. “Ik merk dat ik veel helderder kan nadenken als ik fysiek goed in mijn vel zit en ik meer rust in mijn hoofd heb. Sport is mijn uitlaatklep na een lange dag school. Even mijn hoofd legen, waardoor ik de balans goed kan houden.”

Maak sport een essentiële sector

Daarom spreekt de sportsector zich uit: erken sport als essentiële dienstverlening. De petitie van NL Actief om sport essentieel te maken werd in grote getalen omarmd: ruim 350.000 Nederlanders zetten hun handtekening. Op dinsdag 11 januari verzamelden sporters en verenigingen zich op Het Plein in Den Haag om de petitie te overhandigen aan de minister van Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder. Onder het genot van een flinke portie aan sport en uitgelaten bezoekers kreeg de dag vooral een positieve boventoon. “Ik heb wel het gevoel dat er iets aan het veranderen is,” aldus een actievoerder in Den Haag. “Het leeft ontzettend erg. Je merkt dat steeds meer mensen het nut zien om de sport- en beweegsector open te houden.”

Benieuwd hoe de actie van NL Actief eruit zag op 11 januari? Bekijk dan onderstaande video.

Sportsector pleit: maak sporten essentieel

11 januari verzamelden Nederlandse sporters zich massaal op Het Plein in Den Haag. En dat allemaal met één doel: maak sporten essentieel.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.