Millennials en Gen Z | Oproer op de werkvloer of juist niet?

 

Yoga-hippie met avocadotoast

Gepamperde hipsters die overlopen van zelfvertrouwen, al een burn-out voelen opkomen als ze moeten kiezen tussen havermelk of sojamelk en alleen maar aan zichzelf kunnen denken. Dat is het eerste wat in Sumi Sutarto (21) opkomst als ze aan de typische millennial denkt. Met een nonchalante beweging klapt ze haar laptop open en zet ze haar chai latte aan haar lippen. De achtergrond vult zich met het gezellige geroezemoes in de coworking-ruimte van Space to Create in Utrecht. Terwijl Sutarto haar online meeting voorbereid, vertelt ze over haar beweegreden om als Gen Z’er voor een millennial-baas te werken. Een paar weken geleden had ze een functioneringsgesprek over haar doelen op de werkvloer. De Amsterdamse had behoefte aan vrijheid en wilde niet meer werken in een standaard office. ‘Mijn baas begreep me volledig. Ondanks de het generatieverschil, lijken we toch erg op elkaar’, grinnikt Sutarto. ‘Hij is niet de yogahippie die ik verwacht had.’

Millers en zoomers

Het tijdperk of de ‘zeitgeist’ waarin je opgroeit is van grote invloed op het wereldbeeld dat je vormt en het gedrag dat op basis hiervan wordt vertoond. Hoewel de kenmerken die met elke generatiegroep worden geassocieerd niet altijd op individuen van toepassing zijn, geven de uitdagingen en innovaties die millennials en Gen Z tijdens hun jeugd hebben ervaren vaak op verschillende manieren vorm aan hun wereldbeeld en gedrag1.

Millennials staan vooral bekend als de eerste generatie die opgroeide rond het internet en mobiele apparaten en hun economische uitdagingen als gevolg van studieleningen en de Grote Recessie. Gen Z is onafhankelijker en zoekt dingen liever zelf uit, terwijl millennials meer waarde hechten aan teamwork en input van anderen. Ze delen hun werkplek graag met anderen en zijn graag sociaal betrokken bij hun collega’s2. Ze gedijen dan ook goed in open kantooromgevingen. Millennials willen een sterke band opbouwen met hun collega’s en hun werk integreren in hun levensstijl. Generatie Z is meer competitief en gericht op individueel succes, en geeft er de voorkeur aan controle te hebben over het eindproduct van hun werk3.

Terwijl millennials opgroeiden met de verwachting dat naar de universiteit gaan een essentieel onderdeel was van het starten van een carrière, is Gen Z op zoek naar alternatieve manieren om kennis en vaardigheden te verwerven4. Ze gebruiken zelfstudievideo’s, online lessen en ervaringen uit de echte wereld om hun opleiding af te stemmen op hun unieke, persoonlijke doelen. De generaties zijn opgegroeid met veranderende technologie, maar ze hebben een paar verschillen in hoe ze over werk denken en essentiële taken benaderen5.

De generaties op de werkvloer

Dat Sutarto bijvoorbeeld graag in een coworking space wil werken, is voor generatie-expert Talitha Muusse geen verassing. ‘Millennials en Generatie Z zien flexibiliteit op de werkvloer als een belangrijke waarde. Beide generaties worden afgeschrikt door de ‘hokjes’-omgeving waar werknemers van 9 tot 5 op dezelfde plek zitten. Werknemers als Sutarto willen flexibele schema’s en mogelijkheden om op afstand te werken’, legt ze uit. ‘Dit betekent niet dat ze lui zijn, integendeel zelfs. Deze jongere generaties vervagen de grens tussen hun werk en privéleven doorgaans behoorlijk en zijn bereid hard te werken, maar ze willen dat wél onder flexibele voorwaarden.’

Muusse beaamt dat veel millennials zijn opgegroeid met het inzicht dat bepaalde kenmerken, zoals tatoeages, piercings en casual kleding, hen zouden verhinderen een baan te vinden. Naarmate werkomgevingen veranderen om meer acceptabel en comfortabel te zijn, kan Gen Z verwachten meer grenzen te doorbreken als het gaat om wat als professioneel wordt beschouwd. ‘Leden van Gen Z geloven dat hun vaardigheden en karakter belangrijker zijn dan hoe ze zichzelf presenteren en zullen zich wellicht meer aangetrokken voelen tot meer casual en open werkculturen’, stelt Muusse.

Het voordeel? De sterke combinatie van ervaring in innovatie, als je het Muusse vraagt. ‘Millennials en zoomers zijn een gouden combinatie. Samen creëren ze een succesvolle, gestaag evoluerende en verbeterende workflow’. Het verschil in levenservaring voegt diversiteit toe aan de algemene mentaliteit van een werkteam. Niet alleen kunnen meer ervaren collega’s mentorschap bieden aan jonge mensen die net aan hun carrière beginnen, maar jongere generaties zoals millennials en Gen Z kunnen ook helpen oudere generaties te onderwijzen over hoe ze zich moeten aanpassen aan de manieren waarop de wereld aan het veranderen is.

Of Sutarto daar al flexwerkend bij stilstond, is onwaarschijnlijk. Wat wel zeker is, is dat ze een flexibele werkomgeving tegemoet gaat. De flexwerkplek en chai latte zijn in ieder geval gefixt.

  1. Gen Z vs Millennials in the Workplace: What Are the Differences? (z.d.). Indeed Career Guide.  https://www.indeed.com/career-advice/career-development/gen-z-vs-millennials
  2. Bennekum, A. (2020, 15 mei). Zo blijft de getalenteerde millennial op jouw werkvloer. Baaz.nl.  https://www.baaz.nl/getalenteerde-millennial
  3. Lieshout, I. (2021, 24 februari). Generatie Z op de werkvloer. New Brains.  https://newbrains.nl/generatie-z-op-de-werkvloer/
  4. Case, T. (2021, 22 november). How Gen Z is handling the workplace generation divide, and how it can be fixed. https://worklife.news/leadership/how-gen-z-is-handling-the-workplace-generation-divide-and-how-it-can-be-fixed/
  5. Millennials vs Gen Z: Key differences in workplace dynamics. (2019, 22 november). Allegis Group. https://www.allegisgroup.com/en-gb/insights/blog/2019/november/millennials-vs-gen-z-key-differences-in-workplace-dynamics

 

— crossmediaal —

 

A LOVE LETTER TO ALL MILLENNIAL BOSSES

Dear millennial bosses,

Ik moest laatst aan jullie denken. Er zijn zoveel negatieve stereotypen over millennials die niet kloppen. Vanwege ons minimale leeftijdsverschil heb ik jullie altijd als een soort broer/zus gezien. Natuurlijk heb je dan af en toe wat onenigheden, maar in essentie lijken we op elkaar. Is dat jullie ooit opgevallen?

Onder ontwikkelingsmogelijkheden verstaan jullie ruimte voor het leren van nieuwe dingen, fouten kunnen maken, opleidingsmogelijkheden en feedback. Ik merk dit ook echt in jullie manier van leiderschap. Jullie grijpen vaak terug op de generatie boven jullie en hechten veel waarde aan een goede leermeester in de vorm van een oudere collega en/of manager. Grappig, want ik grijp graag terug op jullie. Jullie zijn bijzonder, uniek en altijd in beweging. Jullie nemen het heft in eigen handen en pakken discriminatie op grond van ras of geslacht aan. Ondanks de nobele idealen met toekomstvisie, blijven jullie geaard in onze huidige realiteit. Dat brengt mij rust.

Ik vind jullie fijne leiders; jullie zijn flexibel en zoeken afwisseling. Soms misschien iets te veel; ik kan me oprecht niet herinneren wanneer ik jullie voor het laatst op kantoor heb gezien. Jullie hoppen van Valencia naar Stockholm en van Amsterdam naar Berlijn. Fenomenen als digital nomads en coworking hebben dankzij jullie een gegronde definitie – iets wat ik alleen maar kan bewonderen. Jullie laten oude patronen los en creëren nieuwe werkwijzen, zonder jullie morele kompas los te laten. Deze nieuwe way of workinggeeft mij vrijheid en dat is iets waar ik zelf veel waarde aan hecht.

Mede door jullie trappen we niet langer in de slogans die door oudere generaties worden toegeworpen. We vervallen niet in oude tactieken – dit alles omdat jullie ons bewust maken van de psychologische en technologische hulpmiddelen die tegenwoordig worden gebruikt. Waar ik bovendien enorm dankbaar voor ben, is dat jullie meer duurzaamheid en sociale ondersteuning de wereld inroepen.

Jullie drive, optimisme en flexibiliteit uit zich in jullie behoefte aan feedback en snelle persoonlijke ontwikkeling. Jullie spotten kansen in de markt en kunnen goed initiatief en beslissingen nemen. Jullie zijn zelfbewust en weten wat er speelt in de maatschappij. Als Gen Z voel ik dat enorm. De wereld evolueert snel, maar jullie leiderschap legt een stabiele basis voor de toekomst. Dat geeft mij hoop.

Dank voor jullie ambitie, motivatie en waardering op de werkvloer. Dank voor de flexibiliteit, de vrijheid, het vertrouwen en de gezelligheid.

Wanneer doen we weer een koffietje (met havermelk)?

Lots of love,
Lara Kuijer namens de zoomers <3

 

A LOVE LETTER TO ALL ZOOMER EMPLOYEES

Dear Gen Z employees / zooms,

Deze love letter belichaamt erkenning en verontschuldiging. Ik bewonder jullie. Niet alleen voor de manier waarop jullie door het leven navigeren, maar vooral voor de intelligentie en het doorzettingsvermogen dat jullie de wereld in brengen.

Wij gaven jullie streaming en noemden jullie vervolgens lui toen jullie urenlang van jullie favoriete shows genoten. Wij vonden e-sigaretten uit, verkochten ze aan jullie en keken vervolgens toe hoe velen verslaafd raakten. De vooroordelen die rondom jullie generatie gevormd zijn, hebben wij gecreëerd. Jullie zijn zo veel meer dan bemoeiende schermverslaafden.

Jullie hebben de media eigen gemaakt en gebruikt om te verbinden. Zonder jullie had mijn bedrijf nooit zo zichtbaar en vindbaar geweest. Ik waardeer jullie creativiteit, input en uitspraken. Ik deel jullie tweets en petities en kijk vol ontzag naar de heldere overtuigingen. Jullie gaan naar protesten, leren ouders over antiracisme en vinden manieren om met elkaar in contact te komen. Het is eye-opening en impactvol. Jullie staan áán en geven mij hoop.

Eigenlijk zijn wij – als millennials – een stelletje hypocrieten. Wij beloofden dat alles goed zou komen als jullie naar school zouden gaan, hard zouden studeren, vrijwilligerswerk zouden doen of toegelaten zouden worden tot de universiteit. Wij zeiden dat een bachelor-diploma iets zou betekenen, maar wat kregen jullie daarvoor terug? Tienduizenden euro schuld en baan op instapniveau zonder leefbaar loon. We zeiden dat de wereld aan jullie voeten lag, terwijl wij de toenemende inkomensongelijkheid en de catastrofale klimaatverandering al van ver zagen aankomen. Het spijt me dat we kozen voor politici die geen leiders zijn. Het spijt me dat wij jullie eerder niet begrepen en dat onze bedrijfsculturen gebaseerd waren op oude patronen. Thank god dat jullie hier nu zijn.

Jullie veerkrachtige, flexibele en nieuwsgierige karakter is de toekomst. Ik wil jullie stemmen versterken en jullie steunen op zinvolle en doelgerichte wijze. Ik geloof dat jullie een eerlijke wereld kunnen creëren en dat jullie geboren leiders zijn.

Ik hoop dat jullie de tijd nemen om jullie bekwaamheid te erkennen. Kijk hoeveel jullie al hebben bereikt! Jullie verdienen het om gevierd te worden en ik hoop dat deze brief slechts het begin is van alle lofbetuigingen die jullie zullen ontvangen. Het is tijd dat de wereld naar jullie gaat luisteren.

Wanneer bespreken we de promotie?

Lots of love,
Amy Hartog namens de millennials <3

Bookmark the permalink.

Comments are closed.