Middelbare scholieren die drinken, dat is toch heel normaal?

Het nieuwe jaar is weer begonnen en dat betekent natuurlijk nieuwjaarsresoluties. Naast resoluties die het hele jaar blijven hangen zijn er vaak veel mensen die in januari geen alcohol drinken, en dus een ‘ ‘Dry January’ houden. Alcohol is namelijk erg slecht voor je lichaam, maar waarom gaan we er dan mee om alsof het zo normaal is? Op de middelbare school krijg je lessen over alcohol en de gevolgen. Tegelijkertijd kom je precies dan ook net met alcohol in aanraking. Je hoort hoe slecht alcohol wel niet voor je is, maar het is aan de andere kant ook weer zo normaal. Bijna iedereen drinkt wel eens wat, zelfs degene die je vertellen dat je het niet zou moeten doen.

 

Ik ben begonnen met drinken op mijn 14e. De eerste keer dat ik wat dronk met vrienden was met Sint-Maarten. We hadden een vuurkorf in de tuin staan en mijn oudere vriendje had een fles safari meegenomen. 1 kleine fles om te delen met zijn 5en. Het smaakte lekker, maar wel met een wat bittere nasmaak eraan. Veel heb ik er niet van gemerkt, volgens mij is de fles niet eens op gekomen.

Iets later ging ik met mijn vriendje en een bevriend koppel naar een kroegje in een dorpje verder. Hier haalden we onze eerste shotjes. 1 flesje Flügel. Het flesje heb ik lang bewaard als aandenken aan die eerste avond. Langzaam sloop alcohol zo mijn leven in.

 

Mijn vrienden gingen op de middelbare vaker met elkaar drinken en hadden ook feesten waarbij gedronken werd. Ik woonde bij mijn moeder in een klein dorpje wat verderop en mijn vader, waar ik de helft van de weekenden was, woonde nog verder weg, dus ik ging niet vaak mee.

 

Uit onderzoek van het CBS uit 2021 blijkt dat 45% van 12- tot 16-jarige ooit wat heeft gedronken. Tussen het 12e en het 16e levensjaar neemt het percentage jongeren dat ooit alcohol heeft gedronken toe van 20 naar 71%. 39% van de 16-jarige leerlingen op het voortgezet onderwijs zegt ooit dronken geweest te zijn. Er is sprake van bingedrinken bij vijf of meer glazen alcohol drinken op een dag. Dit komt met 42% het meest voor onder de 16-jarigen.

 

Op mijn 16e ben ik met mijn moeder verhuisd naar het dorp waar mijn vrienden van de middelbare school woonden. Daardoor kreeg ik meer toegang tot de feesten en avonden waarop alcohol gedronken werd. Mijn moeder, die wist dat ik wel eens wat dronk, vertelde mij altijd met mate te drinken. Ze had liever dat ik op mijn 16e bij iemand thuis een paar drankjes nam en hiermee leerde omgaan, dan dat ik op mijn 18e zelf ineens al de drank kon halen die ik wilde, waar ik maar wilde.

 

“Het lastige van alcohol is dat het zo breed geaccepteerd is in onze maatschappij. Ik bedoel, als het mooi weer is vind ik het zelf ook gezellig om een glaasje wijn te drinken.” Volgens kinderarts Carole Lasham van het Tergooi medisch centrum. “Je hebt altijd mensen die denken dat hun kind niet drinkt. Maar dat is naïef. Iedere puber verkent z’n grenzen. Daar hoort drinken bij. Een vraag die uiteraard aan de orde komt: hoe zit het eigenlijk met uw eigen alcoholgebruik? Vergis je niet; als ouder heb je een voorbeeldfunctie.”

 

Op de middelbare school kreeg ik voorlichting over alcohol gebruik, maar destijds dacht ik dat dit vooral bangmakerij was. Ik kende niemand die bewust geen alcohol dronk. Het was bijna alsof alcohol gewoon een onderdeel was van ouder worden, net zoals je rekeningen betalen. Wat ik mij herinner van de voorlichting die ik kreeg in de 3e klas is enkel en alleen dat je hersencellen er minder goed van doorgroeien. Tegelijkertijd had ik ooit geleerd dat je hersencellen maar tot je 18e groeiden, dus zoveel verschil zou dat toch niet maken dacht ik.

 

Vanaf de 4e klas ging ik steeds vaker met vrienden wat drinken. De enige reden dat er bij ons soms mensen niet dronken was om af te vallen. Natuurlijk wisten we allemaal wat de gevolgen van alcohol waren op korte termijn. Je overschat jezelf snel, je onthoudt dingen minder goed en je reactiesnelheid, inschattingsvermogen en coördinatie verslechteren. Van alle andere goede redenen om niet te drinken wisten wij niet af. Je bent toch eenmaal maar een keer jong, daar moet je toch van genieten.

 

Volwassenen die drinken weten dat ze aangeschoten en daarna dronken worden. Dit voelen volwassenen veel beter aan dan jongeren, dus ze kunnen het rustig aan doen. Bij jongeren wordt dat waarschuwingssignaal door het lichaam nog niet gegeven. Een black-out komt vanuit het niets. Eerder dronken we om dronken te worden. Nu we ouder en wijzer zijn is dronken worden niet meer het doel.

 

De laatste jaren merk ik steeds meer dat mijn lichaam meer tijd nodig heeft om zich te herstellen van het drinken van alcohol. Ik weet ondertussen welke cravings door mijn kater komen en hoeveel water ik moet drinken om koppijn te voorkomen. Natuurlijk vraag ik mij elke keer weer af waarom ik het doe, maar eigenlijk vraag ik het me niet écht af.

 

Ik dacht altijd dat alcohol vooral invloed op korte termijn had. Je zou er slechter van slapen en minder fit van worden. Dat het zo veel gezonder was op lange termijn om geen alcohol te drinken is tot mij nooit doorgedrongen. Dat ik me niet alleen de dag na een feestje beter zou kunnen voelen door geen alcohol te drinken, maar elke dag van de week, daar was ik me niet van bewust. Naast de invloed op je energie heeft alcohol ook op je gemoedstoestand, weestand, vruchtbaarheid en portemonnee invloed. Als tiener zou dit mij veel bewuster maken van wat ik deed, dan de consequenties op korte termijn, waarvan ik altijd het idee had dat ik het wel aan kon.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.