De invloed van LHBT-artiesten op de ontwikkeling van LHBT-jongeren

Muziek is overal, de artiesten schieten de grond uit. Fans klammen zich vast aan artiesten en zingen nummers met herkenbare situaties uit volle borst mee. Muziek kan veel voor iemand betekenen, soms zegt een nummer namelijk zoveel meer dan eigen woorden. Fan zijn van een artiest kan invloed hebben op je ontwikkeling, in het bijzonder wanneer je LHBT’er bent. 

Srishagon is groot fan van artiest FKA Twigs. Zij heeft hem geholpen in zijn coming out en de weg naar zelfacceptatie. Het is bijzonder om te zien wat voor rol FKA Twigs en haar muziek spelen in het leven van Srishagon. 

Artiest FKA Twigs helpt homoseksuele jongen in het proces naar zelfacceptatie

Srishagon (21) komt uit Maleisië waar het illegaal was om homoseksueel te zijn. Toch kwam hij er op jonge leeftijd al achter dat hij op jongens valt. Artiest FKA Twigs heeft hem erg geholpen in zijn coming out en de zoektocht naar zichzelf. “FKA Twigs gaf mij de kracht om er niet om te geven, mezelf te zijn en door te gaan wanneer het moeilijk is.”

Srishagon is opgegroeid in een klein dorpje in Maleisië. Hij woont inmiddels al 3 jaar in Nederland. Als kind was hij erg religieus en homo fobisch, omdat zijn ouders dat ook waren. Homofobie werd gezien als iets normaals in zijn cultuur. Momenteel mogen koppels van hetzelfde geslacht in Maleisië legaal trouwen. Echter hebben ze nog steeds niet even veel rechten als de heterobevolking.

Eerste realisatie

De eerste keer dat Srishagon realiseerde dat hij homoseksueel is, was op z’n 6 à 7 jaar. “Mijn ouders vertelde vaak dat homoseksualiteit erg verkeerd was. Daarom heb ik toen mijn homoseksuele gevoelens diep weggestopt.” Hij was deze gevoelens vergeten, totdat hij 10 à 11 jaar was en zich afvroeg waarom hij meisjes niet leuk vond. “Toen ik me besefte dat jongens een optie waren, schoten er nare gedachtes door mijn hoofd. Ik heb lang gedacht dat ik niet normaal was.” Door deze gedachtes viel hij in een depressie met zelfmoordgedachtes. Deze depressie heeft zo’n 5 jaar aangehouden.

Zelfacceptatie

Toen Srishagon 14 à 15 was, kwam hij in een proces van zelfacceptatie. “Ik bedacht met dat als ik zou blijven denken dat er iets verkeerd was, er ook nooit wat zou veranderen.” Dit proces was lastig. “Ik had geen LGBT mensen in mijn omgeving en er waren ook geen informatiebronnen te vinden. Aangezien iedereen homo fobisch was, kon ik er met niemand over praten.” Samen met gamen was muziek een van zijn uitlaatkleppen. Muziek heeft hem geholpen in zijn zelfacceptatie. “Ik zag in videoclips dat ik niet de enige homoseksuele was.” Hierdoor leerde hij begrijpen dat het normaal is om homoseksueel te zijn. Hij ontdekte een paar LGBT-artiesten. “Toen ik eenmaal artiesten leerde kennen, hielpen zij om mij expressie uit te drukken in plaats van te onderdrukken.”

FKA Twigs

Een van deze artiesten was FKA Twigs. Hij weet het moment dat hij voor het eerst met haar in aanraking kwam nog goed. “De eerste keer dat ik iets zag van haar was de videoclip van het nummer ‘two weeks’. Toen ik dat zag kon ik niks anders denken dan wow.” Srishagon stond perplex omdat hij nog nooit zoiets unieks had gezien en gehoord. Op dat moment wist hij dat alles anders was en realiseerde hij zich bewust dat hij in een proces zat op weg naar zelfacceptatie. “Two weeks is een nummer waarvan ik nooit moe zal worden omdat ik elke keer terugdenkt aan dit moment. FKA Twigs was en zal altijd een erg unieke artiest blijven.” Srishagon vindt het uniek hoe ze haar muziek als een vorm van kunst ziet. “Het is niet alleen de muziek, maar je moet het ervaren als een geheel pakket. Haar expressie is de kunst en het is mooi om te zien hoe zij zichzelf uit.” Srishagon durfde langzaam maar zeker zich ook te uiten, mede door FKA twigs. “Het dragen van donkere kleding en eyeliner was mijn vorm van zelfexpressie. Ook al werd ik raar aangekeken in winkelcentra, FKA Twigs gaf mij de kracht om er niet om te geven, mezelf te zijn en door te gaan wanneer het moeilijk is.”

Gewelddadige relatie

FKA Twigs is zelfs 6 jaar later nog steeds zijn meest geluisterde muziek. “Haar muziek zal altijd bij me blijven. FKA Twigs is nog steeds mijn inspiratie voor zelfexpressie en om mezelf te zijn en te blijven.” Ook vindt hij het mooi om te zien hoe zij omgaat met tegenslagen. Haar laatste album, die is uitgekomen in 2019, stond in het teken van haar break up. “Dit album kwam uit na mijn eerste relatie en dus ook mijn eerste break up. Dit heeft mij erdoorheen gesleept.” FKA Twigs heeft zich meerdere malen uitgesproken over haar gewelddadige relatie. “Ik vind het dapper hoe ze zich daarover uitspreekt, het is echt moeilijk om zo’n stap te zetten. Ik heb hetzelfde meegemaakt.” Net zoals haar muziek hem hielp in 2014, zo ook hielp dit album in het helingsproces na zijn relatie.

Muziek doet veel met mensen hun emotie. Zoals FKA Twigs met haar persoonlijkheid en haar muziek bij Srishagon doet. Voor hem was zij een groot deel van zijn zelfacceptatie en coming out. Het is mooi om te zien dat artiesten mensen zo kunnen helpen.

FansFirst Podcast – Fans over Fletcher

In deze podcast ga ik in gesprek met twee diehard fans van LHBT-artiest Fletcher. Ze vertellen hun ervaringen en meningen over de artiest en waarom juist zij zoveel voor hun betekent. 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.