Stress en thuiswerken vanuit het buitenland: “Het brengt je een realisatiemoment”

Beeld: Bleisure Traveller

Van tropische oorden tot steden die een wereldlijke uitstraling hebben. Palmbomen en glooiende heuvels geven je het gevoel van vrijheid, terwijl jij met je laptop druk aan het typen bent. De magie van werken in het buitenland of liever gezegd thuiswerken vanuit het buitenland. Want thuiswerken is een stuk normaler geworden afgelopen twee jaar en waarom zou je dan niet de kans nemen om dit doen in een omgeving die veel beter is dan de al bekende thuissituatie? Maar ondertussen neemt de stress wel toe, dus thuiswerken of niet, de hoge druk die wij of de werkgever ons opleggen is nog steeds toe aan verbetering. Is het thuiswerken vanuit het buitenland daarbij misschien een oplossing voor deze hoge mate aan stress?

 

Palmbomen en warmkleurige gebouwen. Er heerst een soort kalmte over de stad, die gepaard gaat met de pracht en praal van de middeleeuwen. In een studentenkamer in Valencia zit Sylvia Bouwman achter haar zelfgemaakte bureau. Haar laptop rust op een koffer die weer op een tafel ligt. Ze mailt en belt met klanten als klanttevredenheidsmedewerker van Kaartje2go. “Ik had wel wat kriebels om op reis te gaan”, vertelt Bouwman. Vanuit een fascinatie voor de taal besloot ze om naar Valencia te gaan. Haar baas zag het als een experiment en liet haar voor een half jaar in het buitenland vertoeven. “Het experiment is goed verlopen. Ze hebben er geen hinder van dat ik hier zit.”

 

De geur van frisse wind en bergen gaan op in de stilte. De beste manier om te werken is zonder afleiding en door midden in de natuur te zitten. Zo blijkt uit een casestudie van het Zweedse Karolinska Institut. Het ging hierbij om de invloed van de natuur op ons werkleven. Zo nam de mentale gezondheid en welzijn van de kandidaten van dit experiment met een kwart toe. Al na een week was zelfs stress voor de helft afgenomen en konden de deelnemers veel beter slapen. Een workation, een combinatie tussen work en vacation, blijkt dus te helpen in de strijd tegen stress.

 

Soms spookte het door haar hoofd, alles wat ze nog moest doen. “Stress heb ik niet per se, maar aan het begin heb ik wel veel gedroomd over mijn werk.” Maar ze doet er alles aan om die mindset een beetje te veranderen. “Ik ben nu bezig met het leven in het hier en nu, wat heel lastig is, maar wel heel interessant,” zegt Bouwman. Of het aan de omgeving ligt, is nog maar de vraag, maar tijd en rust heeft ze in Valencia in ieder geval wel. Het thuiswerken vanuit het buitenland als oplossing voor stress is voor Bouwman niet het geval. “Het brengt je eerder een realisatiemoment. Als er stress is op het werkveld, dan moet dat bij de wortels worden aangepakt.” Wat je aan vrijheid kan ervaren in een ander land, kan je natuurlijk proberen mee te nemen naar Nederland. “Het is goed om er even bij stil te staan en uiteindelijk het ook bespreekbaar te maken als je stress ervaart,” weet Bouwman te vertellen.

 

Koninklijke paleizen met bergen op de achtergrond. Een culturele stad, met veel gezelligheid in ieder café waar je komt. Wenen is een stad met een internationale uitstraling. Joia Boode zit achter haar laptop in een van de vele koffietentjes. Af en toe kijkt ze wat rond in de ruimte, naar de verschillende mensen die ook met een koffie in de hand aan een tafeltje van het café zitten. Ze pendelt de helft van het tijd tussen Nederland en Wenen en dat voor de liefde. Ondertussen werkt ze als schrijfster voor haar moeder, die schrijfster is van biografieën, doet ze freelance werk voor websites en tijdschriften en maakt ze video’s en documentaires voor evenementen. Maar het continu heen en weer reizen naar Wenen eist zijn tol, dus heeft Boode besloten om helemaal naar Wenen te verhuizen voor haar partner.

 

Iedere dag hetzelfde doen en werken vanuit een kantoor is niks voor haar. “Het lijkt me verschrikkelijk! Freelance werken geeft mij zo veel vrijheid.” Ondertussen leert ze de wereld kennen. Het thuiswerken op een andere omgeving is niet altijd een feest. “Wanneer iets niet lukt, dan heb je geen collega in de buurt die misschien in hetzelfde schuitje zit. Je kan je werk dan niet met anderen delen.” Veel mensen kent ze nog niet in Wenen, dus het kan soms nog wat eenzaam worden.

 

Boode zegt dat ze vrij snel en makkelijk kan stressen. Een grote drukke stad helpt daar dan niet bij. “Ik heb geleerd om mijn tijd beter in te delen en meer voor mijzelf te kiezen. Die skills neem ik nu ook weer mee naar Wenen.” Maar minder stress dan eerst is niet geheel duidelijk. “Ik geniet daar wel veel meer van mijn werk.” Een tropisch eiland zou voor haar wat meer helpen. “Zolang je voor Nederlandse werkgevers blijft werken, neem je die ingebakken prestatiedruk toch mee.”

Ontsnappen aan die stresscultuur in Nederland. De druk om te presteren kan je hier niet helemaal omzeilen, maar misschien kan het helpen om daar even afstand van te doen. En dan het liefst in een rustgevende omgeving. Daar waar je alleen de vogels hoort zingen en de golven van de zee over het land ziet vloeien of omgeven door warme kleuren en het gezang van krekels. De workation, of het thuiswerken vanuit het buitenland kan een stap zijn in de goede richting. En misschien vind je daar wel de oplossing voor die hoge mate van stress om vervolgens in Nederland dit inzicht weer toe te passen.

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.