Bijbaantjes in coronatijd

Hoe de corona crisis bijbaantjes onder jongeren heeft beïnvloed

Begin 2020 begon de corona ellende. In de eerste lockdown moesten alle winkels, horeca en scholen dicht. Nu meer dan twee jaar verder is alles bijna weer normaal en begint iedereen zijn oude leven weer op te pakken. De meeste studenten hadden een bijbaantje in de horeca voordat de coronacrisis begon, maar waar moesten zij werken toen dit voor lange tijd dicht was? En hoe ziet hun leven er nu uit?

Uit onderzoek van CBS, 2020 blijkt dat de werkloosheid onder 15- tot 27-jarigen voor het eerst sinds 2013 is toegenomen. Tussen 2013 en 2019 is dit voortdurend gedaald. Van 6,1 procent van de beroepsbevolking in 2019 naar 8,3 procent in 2020. Iedereen die geen betaald werk heeft, maar wel op zoek is naar werk en op korte termijn kan starten, valt onder de werkloze beroepsbevolking. In het eerste kwartaal van 2020 had 68 procent van de 15- tot 27-jarigen nog betaald werk, dit waren bijna 1,7 miljoen jongeren. Maar na het uitbreken van de coronacrisis daalde dit percentage fors. In het tweede kwartaal van 2020 hadden nog maar 64,5 procent betaald werken. Dit is de sterkste afname van de werkgelegenheid onder jongeren in een kwartaal sinds 2003. Het werkeloosheidspercentage nam juist flink toe onder deze jongeren: van 6,3 procent in het eerste kwartaal, naar 8,5 procent in het tweede kwartaal van 2020. Deze stijging nam vooral toe onder onderwijsvolgende jongeren.

In 2019 had 13,6 procent van de 15- tot 27-jarigen onderwijsvolgenden een baan als ‘lader, losser en vakkenvuller’ en 11,4 procent als ‘kelner en barpersoneel’. Daarna volgden ‘verkoopmedewerkers in detailhandel’ met 10,6 procent, ‘kassamedewerkers’ met 5,8 procent en 5 procent als ‘keukenhulp’.

In 2020 daalde het percentage ‘kelner en barpersoneel’ naar 9,5 procent en steeg het percentage ‘lader, losser en vakkenvuller’ naar 15 procent. Gilles   uit Haarlem werkte eerst als barman in uitgaanscafé ‘De Koning’ aan het Spaarne in Haarlem. Elk weekend stond hij achter de bar biertjes te tappen en zijn longen uit zijn lijf te zingen. “Mijn collega’s werden door de lange avonden achter de bar staan mijn vrienden. Dat kan ik niet zeggen over mijn collega’s bij Flink, hier zit iedereen ongezellig op zijn telefoon te wachten op een bestelling die weggebracht moet worden. Er is geen teamspirit of sfeer op de werkvloer omdat iedereen alleen de bestellingen brengt en je niet als team mensen een leuke avond bezorgt zoals eerst bij De Koning. Ik baalde enorm toen de horeca dicht moest, vooral omdat clubs en uitgaansgelegenheden als eerste dicht gingen en pas als laatste weer open mochten” vertelt Gilles. Hij heeft lang thuis moeten zitten omdat er weinig opties waren toen de horeca dicht ging. Uiteindelijk heeft Gilles besloten flitsbezorger te worden bij Flink.

Er zijn nog andere baantjes dan de horeca waar je niet direct aan denkt. Jip werkt namelijk als uitvaartassistente bij familiebedrijf Claassen. Als uitvaartassistente heb je veel verschillende taken bij het verzorgen van een uitvaart. Ben je benieuwd wat je allemaal moet doen als uitvaartassistente, luister dan nu de onderstaande podcast met Jip die dit allemaal voor je uitlegt en hoe corona ook deze sector heeft beïnvloed.

De coronacrisis heeft voor veel veranderingen gezorgd bij bijbaantjes onder jongeren. Gelukkig is de coronacrisis op zijn einde en zijn er weer genoeg opties voor werkzoekenden.

Podcast bijbaantjes in coronatijd: In gesprek met uitvaartassistente Jip

Benieuwd wat een uitvaartassistente zoal moet doen op een werkdag? Luister dan nu de podcast waarin Jip je dit haarfijn uitlegt.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.