Van Segou naar Schiermonnikoog

Van Segou naar Schiermonnikoog voor de liefde

Mariam is 26  jaar wanneer ze de nuchtere Friese Johan ontmoette op haar werk. Johan was een verlegen man van weinig woorden en smoorverliefd op de Malinese receptioniste. Dagelijks kwam Johan langs haar werk voor een biertje of een kop koffie om maar een glimp van haar op te vangen. Voor de liefde verhuisde Mariam mee naar het Friese eiland, Schiermonnikoog. Maar de Malinese liet haar hart niet makkelijk stelen. 

 

Terwijl Mariam haar fotoboek erbij pakt vertelt ze over haar start als receptioniste bij Hotel L’auberge. Op haar 18e is zij gescheiden van haar man en is samen met haar dochter van twee vertrokken naar Segou. Mariam was alleenstaande moeder en werkte vijf dagen per week om haar familie te onderhouden. “toen ik 18 werd ben ik begonnen met mijn eerste baantje als receptioniste bij Hotel L’auberge en heb hier tot mijn 28e gewerkt. Het grotendeel van het geld besteedde ik aan mijn familie. Wat ik over hield gaf ik uit aan kleding”. 

Johan is 40 jaar wanneer hij in Mali woont. Op 22 jarige leeftijd vertrok hij van het kleine eiland schiermonnikoog naar Burkina Faso voor een stage in de infrastructuur. Het leven als een toubab beviel hem daar wel en zo maakt hij van zijn stage zijn werk voor de komende 18 jaar op verschillende plekken in West-Afrika. 

Na een lange dag zwoegen keek Johan niet alleen uit naar zijn biertje aan de bar maar ook naar de mooie lach van de Malinese receptioniste. 

Je vader is een man van weinig woorden, vertelt Mariam. Ondertussen komt Johan thuis met de dagelijkse boodschappen. “Hij kwam wekelijks een biertje drinken aan de bar maar durfde geen woord tegen mij te zeggen. Uiteindelijk heeft zijn beste vriend mij benaderd om te zeggen dat hij smoorverliefd op mij was. Ik wist mij geen houding te geven, hoe kan je zo verliefd zijn terwijl we nooit een woord hebben gewisseld”?

Weken gingen voorbij en Johan zijn project in Mali zat er bijna op. Net voor zijn vertrek organiseerde hij een afscheidsfeest. Vol moed reed hij naar Hotel L’auberge om Mariam te vragen voor zijn feest. “ Johan vroeg of ik ook op zijn feest kwam, maar daar had ik helemaal geen zin in, dus loog ik dat ik moest werken terwijl ik vrij was die dag. De dag erna vroeg Johan aan mijn baas of ik vrij kon krijgen. Mijn baas vertelde Johan dat ik helemaal niet moest werken en zo ben ik toch maar naar het feest gegaan”, vertelt Mariam met een grijns. 

Twee uur te laat arriveert Mariam op de locatie van het feest. Met haar Pied de poule outfit en rode hakjes stapt zij de taxi uit en ziet Johan vol verbijstering naar haar kijken. De vonk sloeg dit keer wel over bij Mariam en sinds die avond zijn die twee niet meer bij elkaar weg te denken. Johan vertrok een week na het feest terug naar Schiermonnikoog, maar dat verbrak het contact tussen de twee tortelduifjes niet. De twee stuurde elkaar liefdesbrieven en Johan belde twee keer in de week naar Hotel L’auberge om stiekem met Mariam te praten. Al gauw werd het eerste bezoek naar Schiermonnikoog gepland en een half jaar later trouwde zij in Burkina Faso met in verwachting van hun eerste dochter. 

In de tussentijd verbleef haar dochter in Bamako bij haar tante, niet omdat dat moest maar omdat ze dat zelf wilde. Mariam had het hier zwaar mee en kijkt hierop terug als en tijd die zij het liefst anders had aangepakt. “Roddels zeiden dat ik mijn kind zou hebben verlaten voor een witte man, dat ik een nieuwe familie zou stichten op schiermonnikoog en haar zou vergeten. Dit doet mij pijn en vooral omdat ik weet wat het met haar heeft gedaan. Ik was daarom ook blij dat ik haar zo ver heb gekregen om te verhuizen naar Schiermonnikoog zodat mijn familie eindelijk compleet was.”  

 

 

 

 

 

De stem die je zo hoort is van mijn lieve zus, of nouja eigenlijk halfzus want ze heeft een andere vader maar mijn moeder zegt altijd, “jullie komen uit dezelfde buik dus jullie zijn gewoon volle zussen”! Op Schiermonnikoog weten de meeste mensen niet eens dat wij van verschillende vaders komen. 

Mijn zus is opgegroeid in Mali in segou en woont nu al bijna 20 jaar op schiermonnikoog. Ik heb nog nooit met me zus gesproken over hoe het voor haar was toen onze mama besloot om met mijn vader mee te verhuizen naar het mooie Friese eiland schiermonnikoog. Want ik kan mij best voorstellen dat dat een grote stap voor haar was.. 

Aicha is opgegroeid in segou in Mali. Het land van prachtige sieraden en mooie muziek. Op 16 jarige leeftijd verliet Aicha Segou om een nieuw leven te starten met haar kleine zusjes en om aan haar band te werken met onze moeder, op het mooist plekje van Nederland.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.