Clean Beauty voor mens en aarde

Natuurlijk! Clean beauty

 


Organic beauty, natuurlijke beauty en duurzame cosmetica. Trends die je de afgelopen jaren niet meer kunt ontlopen. Een steeds meer opkomende trend is clean beauty. Hier heb je vast wel eens wat over gehoord. Clean beauty vind je tegenwoordig op tal van producten. Maar de term clean beauty heeft geen beschermde betekenis. Dit betekent dat talloze merken hier hun eigen invulling aan kunnen geven. Zo ontstaat er veel verwarring over wat het nu inhoudt en wordt er soms helaas misbruik van gemaakt. Merken zijn dus niet altijd eerlijk. Zo betekent de claim clean beauty niet altijd dat een product 100% natuurlijk of vegan is. Maar wat is clean beauty nou eigenlijk? En wanneer weet je of een product nou echt ‘clean’ is?

Wat is clean beauty?

Clean beauty betekent dat een product natuurlijke en veilige ingrediënten gebruikt die vrij zijn van schadelijke stoffen en een transparante etikettering van ingrediënten heeft. Zo zitten er geen parabenen, minerale oliën, sulfaten en parfum in het product en daarnaast zijn de producten veganistisch, duurzaam verpakt en geproduceert en dierproefvrij. Soms zijn bepaalde ingrediënten ook biologisch geteeld. Maar clean beauty is niet altijd helemaal vrij van synthetische ingrediënten. Deze ingrediënten helpen het product houdbaar te houden en kunnen ook zuiver en duurzaam zijn.

Goed voor huid en aarde

De drieëntwintig jarige Nora koopt al een aantal jaar uitsluitend clean beauty producten. Zij is vegananistisch en houdt ervan om duurzaam te leven. Ze is zich bewust van wat ze koopt maar vindt het vooral lastig om voor haar beautyproducten goed te slagen. Totdat ze van clean beauty hoort. ‘Toen ik hiervan hoorde was het in het begin erg lastig om in de winkel dierproefvrije en natuurlijke producten te vinden. Soms moest ik naar een speciale winkel hiervoor, of moest ik het online kopen. Maar inmiddels zijn er speciale webshops die gericht zijn op natuurlijke verzorging én vind je het inmiddels zelfs gewoon bij Douglas of de Bijenkorf.’ Eerst koopt Nora alleen deze producten omdat het aan haar standaard voldoet. Deze producten zijn immers duurzaam, vegan en dierproefvrij. Maar al snel merkt ze dat de producten niet alleen goed zijn voor de planeet, maar dat ze er zelf ook de voordelen van ervaart. ‘Doordat de producten vaak vrij zijn van ongewenste ingredïenten heb ik al een grote vooruitgang in mijn huid gezien en is deze niet meer geïrriteerd.’

Natuurlijke ingrediënten voorop

Clean beauty expert Linda Dool werkt al 20 jaar lang als schoonheidsspecialist en is zich de afgelopen jaren gaan specialiseren in clean beauty. Ze noemt zichzelf nu dé groene beauty expert. De producten die zij gebruikt tijdens haar behandelingen kiest zij zorgvuldig uit en zijn biologisch en 100% natuurlijk. ‘Ik vind het erg fijn om met natuurlijke producten te werken. Mijn klanten verlaten de salon altijd met een goed gevoel wetende dat ik producten gebruik waar geen nare stoffen in zitten.’ Linda werkt met de producten van Maria Akerberg. Deze bevatten alleen natuurlijke mineralen en pure ingrediënten uit het plantenrijk, en zorgen ervoor dat het natuurlijke proces van het lichaam niet verstoord wordt. Ook de verpakkingen zijn gemaakt van suikerriet en zijn co2 neutraal geproduceerd. ‘Het fijne aan clean beauty is dat de kwaliteit en transparantie over de ingrediënten vaak voorop staan. Ongeveer 60 procent van wat je op je huid aanbrengt wordt rechtstreeks opgenomen in je lichaam. Het kiezen van veilige producten vind ik daarom extra belangrijk.’ Huidverzorging heeft als doel te reinigen, te beschermen en de huid te herstellen. Maar wanneer er schadelijke chemische stoffen en dierlijke ingrediënten in producten zitten, kan dit meer kwaad dan goed doen. ‘Veel giftige huidverzorgingsingrediënten zijn in verband gebracht met allergieën, roodheid, ontstekingen, puistjes, hoofdpijn en nog veel meer. De schoonheidswereld heeft lang onderzoek gedaan om op het juiste niveau te komen met clean beauty producten. Naarmate de populariteit van clean beauty is toegenomen, is het ook moeilijk geworden om te ontcijferen wat wel en niet aan deze veiligere regels voldoet. De volgende stap is om hier een normering voor te krijgen zodat de consument duidelijkheid krijgt.’

Ontcijferen van de ingediëntenlijst

Ben je door alle details het overzicht verloren? Hier moet je op letten als je clean beauty producten wil kopen:

  • Kies voor een product dat vrij is van parfum. Een product dat een erg sterke geur heeft kan je beter laten liggen.
  • Vermijd reinigers met sulfaten. Deze sulfaten zorgen ervoor dat het product gaat schuimen als je deze aanbrengt op je huid. Ze staan vaak aangeduid als SLS of sodium lauryl sulfaat.
  • Gebruik geen producten met polyethenen. Dit helpt een product goed te schuimen en zorgt ervoor dat het goed gemengd blijft, maar eigenlijk zijn dit miniscule stukjes plastic die helemaal niet goed zijn voor het milieu.
  • Als je een zonnebrandcreme koopt, let er dan op dat deze geen chemisch zonnefilter heeft, maar fysisch zonnefilter, ook wel mineraal genoemd. Beiden werken even goed, maar minerale zonnefilters zorgen voor minder huidirritatie en zijn beter voor de aarde. Deze natuurlijke filters worden aangeduid met de naam titanium oxide en zinc oxide.
  • Hoewel parabenen niet altijd slecht zijn, gebruiken de meeste clean beauty producten dit liever niet. Om een product goed te kunnen bewaren, worden deze vervangen door een natuurlijke stof die de houdbaarheidsdatum vergroot.
  • Tot slot; let op synthetische kleurstoffen. Deze zorgen ervoor dat het product een aantrekkelijke kleur krijgt, maar bieden geen enkele toevoeging voor de huid.

 

 

Infographic: Een leefbare aarde met behulp van clean beauty

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.