“Die planeet is uit retrogade dus dan wordt alles weer fijn”

Hoop is een belangrijk element dat helpt om gelukkig te zijn in het leven. Als dit wegvalt, kan dit een negatief effect hebben op de mentale gezondheid. Een manier om hoop te behouden is geloven. Dit kan zich uiten in de vorm van religie maar ook in bijvoorbeeld astrologie. Mensen gebruiken hun spiritualiteit als houvast in het leven. In mijn artikel en fotoreportage ga ik dieper op dit onderwerp in en spreek ik met onder andere astroloog Nora Gosselink over dit belangrijke thema.

 

Bidden, mediteren, tarotkaarten bekijken, een horoscoop aflezen en naar de kerk gaan op zondag zijn allemaal manieren om de juiste mindset te behouden wanneer het even allemaal tegenzit. Het is niet alleen een manier van leven, maar ook een manier om soepel door het leven te komen. De hoop die mensen uit hun spiritualiteit of geloof halen brengt ze verder dan ze zelf van tevoren zouden denken. “Je kan er veel gedoe of problemen mee vermijden.”

Corona

De afgelopen twee jaar is men actief op zoek geweest naar antwoorden, in een tijd die veel angst en vragen met zich meebracht. Dan heb ik het natuurlijk over de huidige coronacrisis. Een crisis waarbij het beleid en de strenge maatregelen voor sommigen te veel is geworden. Geloof en spiritualiteit is in deze periode een belangrijke uitvalsbasis om wat meer zekerheid te krijgen in een onzekere tijd. Ik sprak astroloog Nora Gosselink, die zich richt op de psychologische kant van astrologie. In haar werk biedt ze verschillende toekomst voorspellende readings, begeleidende webinars, lidmaatschappen en consulten aan. Nora: “Ik denk dat COVID en de lockdowns een reden zijn van de toenemende populariteit. Ik krijg vaak de vraag wanneer het beleid gaat veranderen en er weer meer vrijheid is. Mensen klampen zich daaraan vast. Je wordt in zo’n periode heel erg met jezelf geconfronteerd. Je kan niet meer vluchten van jezelf. Je zal jezelf grotere vragen gaan stellen over wat je wilt in het leven en wie je bent. Dat is dus een stimulans geweest de afgelopen tijd.”

 

Groei

Niet alleen corona zorgde voor toenemende drukte bij Nora. Het is een trend dat zich al een tijdje lijkt te ontwikkelen. Nora: “Het is de afgelopen jaren heel erg in de lift geweest. Toen ik net begon waren er weinig jonge mensen die dit deden, je zag alleen de oude astrologen uit het telefoonboek. De vraag is sindsdien alleen maar groter geworden. Het verbaast mij ook dat het nog steeds lijkt te groeien. Iedere keer als ik mijn boekingen openzet, is er nog meer vraag. Het is booming.”

 

Risico’s

Deze vorm van hoop en houvast breng niet alleen positieve elementen met zich mee. Er komt ook een negatieve kant bij kijken. Nora: “Ik zie nu dagelijks nieuwe astrologie accounts ontstaan op Instagram van mensen die readings willen aanbieden. Een deel hiervan denkt ook wel; hier kan ik wel een slaatje uit slaan.” Zelf staat Nora nuchter in haar beroep en hoopt dat mensen dit zelf ook zullen blijven doen. Nora: “Mijn tip is om nooit je keuze 100% te baseren op astrologie. Je kan het beter als een soort tool gebruiken, om te voorkomen dat je jezelf beperkt in het leven.”

 

Houvast

Ik ben benieuwd waarom mensen zich vastklampen aan geloof en spiritualiteit. Daarom heb ik niet alleen Nora deze vraag voorgelegd maar ook ervaringsdeskundige Dion die een christelijke opvoeding heeft gehad. Dion: “Ik ga elke zondag naar de kerk. Zelf haal ik hier heel veel kracht uit. Vooral in moeilijke tijden is het fijn. Het voelt alsof je nooit alleen bent.” Nora: “Mensen verlangen naar een stukje zekerheid en structuur, dat krijg je wanneer je ergens in gelooft. Het heeft mij geholpen om wat meer in mijzelf te keren. Even uit de drukte van het bestaan. Dat is wat het doet voor veel mensen. Dat je even stilstaat bij de race waar je je in bevindt. Helemaal als je millennial bent in een grote stad met veel ambities. Op collectief niveau kan ik mij ook voorstellen dat mensen nu over het algemeen op zoek zijn naar grip. Het kan prettig zijn om te denken; oh die planeet is uit retrogade dus dan wordt alles weer fijn. Je gaat daar dan naar uitkijken.”

 

Ontwikkeling

Houvast is niet het enige dat geloof en spiritualiteit kunnen bieden. Mensen zouden daadwerkelijk hun leven op deze manier kunnen veranderen. Nora: “Op individueel niveau, als je niet zo lekker in je vel zit of als je niet zo goed weet wat je met je leven wilt kan astrologie een fijn hulpmiddel zijn. Ik spreek veel mensen die letterlijk overwegen om een carrière switch te maken of om te verhuizen en opeens aan het twijfelen slaan. Zij vinden het prettig om te horen wat het juiste antwoord is. Als je spiritualiteit gebruikt als een manier om jezelf te ontwikkelen kan er een soort zelfrespect ontstaan en een sterk beeld van wat je kan en wat je liever niet doet. Je stelt jezelf constant vragen waar je iets mee kan doen, waardoor je jezelf beter leert kennen. Als je daar je keuzes op afstemt kan je daar veel gedoe of problemen mee vermijden of voor zijn.”

 

Open houding

Tot slot geeft Nora als tip om een open houding te hebben naar geloof en spiritualiteit. Stereotyperend trekt een reading vooral zweverige types aan, maar uit haar eigen ervaring is een hoogopgeleide arts ook niet vies van wat astrologisch advies. Voor de mensen die net om de hoek komen kijken verwijst Nora door naar het boek ‘You were born for this’. Dit is een toegankelijk een laagdrempelig hulpmiddel om de eerste stappen in de astrologische wereld te zetten. Verder kan je natuurlijk ook een reading boeken bij een astroloog, deze zijn tegenwoordig namelijk niet meer alleen oud en te vinden in dat stoffige telefoonboek!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.