De nieuwe grote speler op de cryptomarkt? Of toch niet.

De nieuwe grote speler op de cryptomarkt? Of toch niet.

In een wereld waar Bitcoin en Ethereum enorme spelers op de cryptomarkt zijn, is er nu nog een potentiële token aan het groeien. Namelijk de non-fungible token (NFT). Vooral in de kunstwereld lijkt het hard te gaan en zijn de eerste NFT’s al voor meerdere miljoenen verkocht. Wat is een NFT en waarom betalen mensen een fortuin aan een digitaal kunstwerk?

Wat zijn NFT’s?

Een non-fungible token, ook wel een NFT, vertegenwoordigt iets unieks. Wat de token uniek maakt is dat deze compleet verschillend is van alle andere tokens. Bij Bitcoin en Ethereum zit dit bijvoorbeeld anders. Één Bitcoin staat gelijk aan één andere Bitcoin. Stel je leent een Bitcoin uit aan een vriend en de week erop krijg je hem weer terug, kan het heel goed zijn dat je niet dezelfde Bitcoin terugkrijgt. Hetzelfde geldt voor Etherium. Je kan het zien als het normale geld waar wij vandaag de dag nog vooral mee betalen. Bij NFT’s zit dat iets anders. Je kan een NFT vergelijken met een kaartje voor een voetbalwedstrijd. Op dat kaartje staat een unieke code waarmee alleen jij binnenkomt. Er zijn wel meerdere kaarten, maar ze zijn stuk voor stuk uniek.

In 2017 begon de hype van NFT’s met het spel CryptoKitties. In dit spel kan je met Ethereum digitale katten kopen. Elke kat heeft eigen eigenschappen. Hoe unieker deze zijn, hoe duurder de kat. Een kat kan niet worden nagemaakt of worden vernietigd. Je kan het zien als een soort collectorsitem. De prijzen liepen dan ook enorm op. Sommige katten werden verkocht voor 247 ETH, dit staat gelijk aan 117.000 euro.

Start in de kunstwereld

Vanaf 2021 zijn NFT’s enorm populair geworden in de kunstwereld. Overal op de wereld begonnen kunstenaars hun kunst digitaal te verkopen. Volgens Jeannette ten Kate, kunstadviseur en eigenaar van The Art Connector, moeten we NFT’s goed in de gaten houden. “Dat NFT art iets is waar rekening mee gehouden moet worden bleek uit de verkoop afgelopen maart bij Christie’s van het werk Everydays: The first 5000, door de Amerikaanse crypto kunstenaar Beeple (pseudoniem voor Mike Winkelmann) voor 69,3 miljoen dollar. Het op drie na duurste werk ooit verkocht van een nog levende kunstenaar, na David Hockney en Jeff Koons.”

Toch ging het in de eerste instantie de kunstenaars niet om het geld. Een belangrijk onderdeel van een NFT is dat het eigendomsrecht en de authenticiteit van het kunstwerk vast staat in een blockchain. Een blockchain is een soort database waarin transacties opgeslagen kunnen worden. Door deze blockchain verkoopt de kunstenaar zijn werk direct aan de koper. Er zijn geen verkoopplatformen meer nodig die een percentage nemen van de opbrengst van het werk. Hierdoor zal de intransparantheid en ongelijkheid binnen de kunstwereld sterk verminderen.

Het gevaar

Volgens Seth Godin, Amerikaanse auteur en voormalig directeur van Dot-com, zijn NFT’s gevaarlijker dan wij denken. In zijn blog schrijft hij dat er oneindig veel NFT’s gemaakt kunnen worden. Niet zoals honkbalkaarten, waarvan er maar een beperkt aantal van zijn gemaakt. Het maken van NFT’s kost energie. Veel energie. The rest of us are going to pay for NFTs for a very long time. They use an astonishing amount of electricity to create and trade. Together, they are already using more than is consumed by some states in the US.”

De vraag is dan ook; Zit er een toekomst in NFT’s? Volgens Vince van Hoesel, fundamenteel en technisch analist, lijkt dat er wel op, maar niet op de manier waarop het nu gaat. “De NFT-hype met betrekking tot de ‘kunstwerken’ is naar mijn visie niet blijvend. Rondneuzen op Open Sea versterkt de indruk dat de echte kunstliefhebbers hier weinig te zoeken hebben. Het platform lijkt vooral in trek bij ‘rijke internet-millennials.” Van Hoesel ziet vooral toekomst in de muziekwereld. Daarin is het gebruik van NFT’s heel gunstig, omdat het de tussenpersonen verwijderd. Daarnaast kan het goed gebruikt worden bij het opslaan van persoonsgegevens. “Het gebruik van NFT’s om medische geschiedenis, persoonlijke profielen, opleidings- en adresgegevens digitaal op te slaan en te beschermen, geeft gebruikers dus een betere controle over hun gegevens en kan identiteitsdiefstal helpen voorkomen.”

 

PODCAST: NFT’S IN HET ONDERZOEK

In deze podcast ga ik in gesprek met Carmen Sergiou. Zij is net klaar met haar promotieonderzoek en wil nu doormiddel van NFT’s bekendheid en nieuwe funding voor haar onderzoek zien te krijgen. Tot nu toe zijn NFT’s het meest bekend uit de kunstwereld, maar het is langzaam aan het uitbreiden naar andere gebieden en Carmen wil hier graag mee helpen.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.