Hoe zorgt het organiseren van een EK voor de groei van een sport

Na het lezen en luisteren van deze twee onderstaande verhalen weet je wat voor positieve invloed het organiseren van een groot toernooi kan hebben op een sport. Na het EK vrouwenvoetbal in 2017 zijn er veel meer meisjes in Nederland gaan voetballen. De KNVB hoopt hetzelfde te bereiken met het zaalvoetbal door nu het EK Futsal ook in Nederland te organiseren.

 

 

EK Futsal in Nederland: ‘Voor ons is het een geslaagd toernooi als meer mensen bekend zijn met de sport’

 

 


Het EK Futsal in Nederland is inmiddels al in volle gang, tot nu toe wordt het toernooi door de coronamaatregelen nog zonder publiek gespeeld. Heeft dat veel invloed op de plannen die de KNVB voor ogen had toen ze dit toernooi naar Nederland probeerde te halen? Hoe hebben ze het toernooi eigenlijk naar Nederland gehaald en wat waren de verwachtingen? Op die en nog veel meer vragen geeft PR & Media manager Suuz Boven-Amijs antwoord. Zij heeft contact met alle journalisten tijdens het toernooi en moet zij er met haar team voor zorgen dat niemand meer om het toernooi heen kan door bijvoorbeeld activatiecampagnes te bedenken. Dit deed ze ook bij het EK vrouwenvoetbal in 2017.

De KNVB kreeg in 2019 te horen dat hun bid om het EK Futsal in Nederland te organiseren had gewonnen. Gerenommeerde zaalvoetballanden als Frankrijk en Portugal werden afgetroefd. ‘Tijdens het schrijven van het bid hebben we er bewust voor gekozen om het verhaal van Oranje international Mo Attaibi te vertellen, hoe hij op straat is begonnen, hoe hem dat heeft gevormd tot de zaalvoetballer die hij nu is en wat hij met zijn verhaal achter wil laten voor de volgende generatie’, vertelt Boven-Amijs.

Een belangrijke pijler in het bid was het legacy programma. Waarmee de KNVB meer jeugd kennis wil laten maken met zaalvoetbal. ‘We hopen daardoor dat het effect van dit toernooi blijvend is. Dat zagen we ook na het EK vrouwenvoetbal in 2017 er zijn sindsdien veel meer meisjes gaan voetballen en dat hopen we ook met het zaalvoetbal te bereiken’, legt Boven-Amijs uit.

Verwachtingen
Er zijn geen exacte getallen gehangen aan de sportieve verwachtingen. Er zijn nu zo’n 50.000 leden ingeschreven bij de KNVB als zaalvoetballers. ‘Nou is zaalvoetbal niet per se een sport waar je lid van hoeft te zijn. Je kunt ook een zaal boeken met vrienden of collega’s en dan gewoon een balletje trappen. In totaal zijn er ongeveer 300.000 mensen die jaarlijks zaalvoetballen. We hopen dat die getallen de komende jaren gaan verdubbelen’, zegt Boven-Amijs.

Wat het financieel gaat opleveren weet Boven-Amijs nog niet. ‘Dat is momenteel ook lastig te zeggen door de pandemie, daardoor blijven de zalen leeg. Gelukkig is er wel veel aandacht voor het toernooi en de sport, zowel vanuit de media als vanuit de sponsoren van het toernooi. Dus we hopen daarmee wel op een financiële boost voor het zaalvoetbal.’

Doelen behalen
Om te kijken of de gestelde doelen ook daadwerkelijk behaald worden zal er ook geëvalueerd moeten worden. Daarvoor komt er een impact onderzoek om de resultaten te evalueren. Ook zal uit de jaarverslagen van de KNVB moeten blijken wat het met de groei van het zaalvoetbal heeft gedaan.

De doelen voor een geslaagd toernooi zijn de laatste tijd ook bijgesteld. ‘We hadden de droom om 80.000 kaarten te verkopen, net als dat we gehoopt hadden om de groepswedstrijden van Oranje uit te verkopen dat is helaas onmogelijk gemaakt door de maatregelen. Voor ons is het nu een succes als meer mensen bekend zijn met de sport en als het Nederlands Elftal hierdoor verder kan professionaliseren waardoor ze mee kunnen met de wereldtop’, vertelt Boven-Amijs.

Leerpunten
Boven-Amijs was ook actief bij het EK vrouwenvoetbal in 2017. Op sommige punten was er een groot verschil tussen dat toernooi en het EK Futsal maar er zijn ook een aantal overeenkomsten. ‘Het grote verschil was het aantal speelsteden, bij het EK vrouwenvoetbal waren het er zeven en nu maar twee. Voor mijzelf op mediagebied merk ik dat het veelal hetzelfde is. Daarnaast zat het vrouwenvoetbal ten tijde van het EK ook nog in de lift, net als het zaalvoetbal nu’, legt Boven-Amijs uit.

Na elk toernooi wordt er geëvalueerd. Die punten worden weer meegenomen naar het volgende grote evenement. ‘We nemen veel kleine details mee op organisatorisch niveau. We halen ook heel veel input uit de samenwerkingen met vrijwilligers. Een van de leerpunten was gender neutrale toiletten. Dat soort dingen nemen we mee en met dit toernooi zijn die toiletten er’, zegt Boven-Amijs. Op die manier worden op alle vlakken de verbeterpunten meegenomen en wordt er geprobeerd om het huidige toernooi nog beter te organiseren dan het vorige toernooi.

Het EK vrouwenvoetbal in 2017 was natuurlijk een geslaagd toernooi en ook het EK voetbal in 2021 waarvan een paar wedstrijden in Amsterdam werden gehouden verliep goed ondanks de pandemie als straks ook het EK Futsal achter de rug is, smaakt dat dan naar meer voor de KNVB? ‘De KNVB heeft na de successen van het EK vrouwenvoetbal een plan geschreven om vaker grote toernooien te organiseren in Nederland. Het EK voetbal in 2020 en het EK Futsal nu zijn daar onderdeel van maar ook de Champions League finale van 2023 in Eindhoven. Inmiddels zijn we ook bezig om een bid te schrijven voor het WK vrouwenvoetbal in 2027. Of we ook het WK Futsal ooit gaan organiseren durf ik niet te zeggen, maar dat we vaker grote toernooien willen organiseren is zeker’, sluit Boven-Amijs af.

 

Keeper Barry de Wit over het EK Futsal: ‘Het niveau in Nederland moet omhoog als we vaker op een eindronde willen staan’

Barry de Wit is keeper bij het Nederlands Elftal, hij vertelt in deze podcast hoe het EK tot nu toe gaat en wat zijn belevenis is. Daarnaast vertelt hij wat er voor Nederland nodig is om verder te profesionaliseren en vaker deel te nemen aan een WK of EK. 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.