Seksuele intimidatie

Bijna iedere vrouw heeft er wel eens mee te maken gehad: seksuele intimidatie. Op de werkvloer, thuis of op straat. In deze productie ligt de nadruk op het straatbeeld. Hoe onveilig voelen vrouwen zich? Wat voor voorwerpen dragen ze bij zich om zichzelf toch een beetje te kunnen beschermen en is het volgen van zelfverdedigingslessen een goed idee?

 

‘Het is niet gewoon een proeflesje kickboksen die je volgt’

Volgens het CBS zijn er jaarlijks 100.000 slachtoffers van seksuele intimidatie, aanranding verkrachting en/of misbruik, hiervan is 90% vrouw en 10% man. Dit is een aanzienlijk verschil en een probleem dat bijna iedere vrouw wel kent. De beste manier om je zekerder te voelen is het onder de knie hebben van goede zelfverdedigingstechnieken. Dit kun je onder andere leren bij Yolanda Heijdel, Krav maga instructrice en coördinator van het Stay Away programma in Delft.

Strafbaar

De ene persoon kan een opmerking als seksuele intimidatie interpreteren en de ander ziet het als iets onschuldigs. Dit maakt het lastig om intimidatie op straat strafbaar te maken. Vrouwen voelen zich hierdoor vaak onveilig op straat, vooral ’s avonds. Om het heft zelf in handen te nemen kunnen meisjes en vrouwen een zelfverdedigingscursus volgen die hun zekerder en alerter maakt in geval van nood.

Zelfverdedigingscursus

Krav maga is een verdedigingssport die zijn oorsprong heeft in Tsjecho-Slowakije en Israël. De verdedigingssport wordt veel gebruikt door militairen en de politie, maar kan ook door kinderen en vrouwen gebruikt worden. ‘Het Stay Away programma is een internationaal programma dat de technieken specifiek heeft aangepast op het geweld waar een vrouw mee te maken kan krijgen’, vertelt Heijdel, ‘Echter, deze cursus bestaat niet alleen uit fysieke training. Er komen ook emoties bij kijken, nee durven zeggen en je grenzen ontdekken. Het is niet gewoon een proeflesje kickboksen die je volgt.’ Heijdel legt uit dat de eerste weken van het programma vrouwen alleen met vrouwen trainen. ‘In de laatste periode van de cursus komen er ook mannelijke Krav maga instructeurs helpen bij de trainingen. Dit doen we zodat de vrouwen de technieken ook daadwerkelijk kunnen uitoefenen op een man. Mocht het zo zijn dat een vrouw zich daar echt niet comfortabel bij voelt, dan is diegene nooit verplicht om op dat moment mee te doen.’

Uit voorzorg

Ieder meisje vanaf 16 jaar en ouder mag het programma volgen en er zijn dan ook veel verschillende leeftijden bij de trainingen aanwezig. ‘Momenteel heb ik een familie van drie generaties die ik train. Oma, moeder en dochter volgen samen het Stay Away programma’, zegt Heijdel lachend. Veel vrouwen melden zich voornamelijk aan voor zelfverdedigingslessen uit voorzorg, om te weten dat ze wat technieken achter de hand hebben in geval van nood. ‘Er zijn ook veel meisjes en vrouwen die dit doen naar aanleiding van een nare gebeurtenis’, legt Heijdel uit, ‘Dan kan er tijdens de trainingen nog wel eens wat angst en verdriet naar boven komen, maar dat is juist belangrijk. We praten erover, erkennen elkaars gevoelens en stoppen die emotie weer in de fysieke trainingen.’

Naamsbekendheid

‘We merken dat er nog veel onbekendheid heerst in Nederland rondom dit soort zelfverdedigingscursussen’, zegt Heijdel, ‘Dat is zonde, want de trainingen helpen je niet alleen op fysiek gebied, maar ook mentaal. Je wordt er een stuk zekerder van, bouwt discipline op en leert van jezelf te houden.’ De IMKF Krav maga stichting is niet heel actief op het gebied van sociale media en reclame maken. ‘De voornaamste reden dat nog niet veel vrouwen over dit programma weten is omdat wij onszelf ook niet enorm veel promoten. En een reden voor vrouwen om hier niet aan mee te doen is omdat ze misschien recentelijk nog een vervelend incident hebben meegemaakt waardoor zo’n programma als deze te confronterend kan zijn’, geeft Heijdel aan ‘Wij profiteren vooral van de mond tot mondreclame. Vrouwen die de cursus hebben gevolgd delen hun ervaring met anderen en vervolgens komen er nieuwe meiden en vrouwen bij ons trainen.’

Intimiderend

Veel vrouwen denken dat sporten als Krav maga niet voor hen is weggelegd. Het is te hard en gewelddadig, maar ze vergeten dat het een zelfverdedigingssport is. Het gaat niet om het uitdelen van de eerste klap zoals bij de vechtsporten kickboksen of karate. Marieke Gerritsen, karate -en zelfverdedigingsinstructrice vertelt: ‘Het voornaamste doel bij het gebruiken van zelfverdedigingstechnieken is het proberen te stoppen van een aanval voordat het escaleert. De aanvaller gaat er eigenlijk nooit vanuit dat het slachtoffer tegenstribbelt. Wanneer jij dat wel doet breng je de ander van zijn stuk en kun je vluchten.’ Dat is ook het hoofddoel van de Stay Away trainingen. ‘Je leert reageren op een plotselinge aanval’, zegt Heijdel, ‘Er is bewust voor gekozen om het programma Stay Away te noemen en niet gewoon Krav maga, zodat je dus niet direct moet denken aan een vechtsport.’

‘Sinds mijn 25e doe ik al aan Krav maga en ik heb er nog dagelijks profijt van’, vertelt Heijdel, ‘Ik ben alerter, kan goed gevaren inschatten en ben behendiger geworden. Als je benieuwd bent naar onze trainingen, kom dan vooral een keer kijken bij een van de Stay Away programma’s in Nederland.’

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.