Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer: nog steeds een groot probleem in 2022

Ondanks dat we leven in een moderne tijd hebben wij last van discriminatie op de werkvloer. Uit vele onderzoeken is gebleken dat voornamelijk vrouwen hiervan de dupe zijn. Dit is een groot maatschappelijk probleem waar de verantwoordelijkheid voornamelijk ligt bij de bedrijven en de overheid.

Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer: dagelijkse kost of zorgwekkend?

 Zo’n twee maanden terug, op 10 november, was het Equal Pay Day. Op deze dag kijken we naar de gelijkenissen wat betreft de salarissen op de werkvloer. We houden onszelf voor dat we in een moderne tijd leven – en in veel aspecten is dit ook zo – maar toch verdienen vooral vrouwen over het algemeen nog altijd minder dan mannen. Dit kan oplopen tot een heel maandsalaris per jaar. Dat er iets moet veranderen is wel duidelijk.

 Over wat voor percentages hebben we het?

Er zijn elk jaar meerdere onderzoeken naar dit probleem wat leidt tot verschillende uitkomsten per onderzoek. Het is een ingewikkeld probleem waarbij er rekening gehouden moet worden met meerdere factoren. Zo zijn er bepaalde redenen waarom vrouwen soms minder verdienen dan mannen. Bijvoorbeeld vrouwen die niet fulltime werken.  En werken vrouwen vaker in sectoren die minder verdienen. Denk aan bijvoorbeeld aan beroepen zoals kappers, of crèchemedewerkers. Als we deze factoren niet meerekenen verdienen vrouwen 38 procent minder dan mannen. Het CBS rekent deze factoren wel allemaal mee en dan komen we uit op een percentage van 6 procent verschil. Al is dit nog 6 procent te veel.

 

Gelijkwaardige taken en verantwoordelijkheid op de werkvloer

Dat er veel mensen (en vooral vrouwen) worden gediscrimineerd op de werkvloer is inmiddels wel duidelijk. Het is een maatschappelijk probleem waarbij veel mensen niet goed weten hoe ze dit moeten aanpakken als het hen overkomt. Zo ook Stephanie. Zij is 26 jaar als ze manager is bij een restaurantketen in Amsterdam. Stephanie (29): “Ik was al een aantal jaar aan het werk bij mijn vorige werkgever met veel plezier. Na twee jaar werd mij aangeboden om te werken als manager voor één van de filialen samen met een mannelijke collega. Beide waren wij rond dezelfde tijd begonnen bij het bedrijf en hadden ondertussen ook een fijne vriendschap opgebouwd. We waren het er allebei mee eens dat wij dit samen konden en verdeelde de taken en de tijden gelijkwaardig op.”

 

Minder betaald krijgen zonder dat je het weet

“Na een tijdje waren we een borrel aan het doen na werk toen ik grapte dat m’n salaris alweer bijna op was. Hij keek mij verbaast aan en gaf aan dat hij nog wel redelijk wat over had. Ik gaf eerlijk toe dat ik het salaris wat laag vond. Hij vond van niet en we begonnen ons salaris te vergelijken. Ik kwam erachter dat hij zo’n 140 euro extra per maand verdiende. Ongeveer een euro extra op mijn uurloon. Ik was woest en appte de baas meteen dat ik een gesprek met hem wilde. De volgende dag kwam ik langs en gaf aan wat het probleem was. M’n baas zei dat hij het ging uitzoeken, maar vernam vervolgens weken niks. Toen ik af en toe vroeg of hij het al had uitgezocht zei hij dat hij er mee bezig was. Na een tijdje was ik het zat en heb ik besloten een andere baan te zoeken. Achteraf had ik er meer aangedaan om op te komen voor mijn rechten als vrouw. Toen der tijd leek het mij makkelijker om een andere baan te zoeken. Ik vertel dit verhaal aan andere om ze te waarschuwen voor discriminatie op de werkvloer. Veel vrouwen weten niet dat ze gediscrimineerd worden op hun werk. En mannen trouwens ook niet. Zelf ben ik nu een kleine onderneming gestart en richt ik mij op gelijke rechten voor iedereen die bij mij werkt.”

Bookmark the permalink.

Comments are closed.