De wonderbaarlijke wereld van NFT’S, de kunst van de toekomst.

Wie vijftien jaar geleden had gezegd dat we kunst in 2022 online zouden kunnen kopen, had je waarschijnlijk voor gek verklaard. De realiteit is echter dat NFT’s hot & happening zijn. Een transparant platform waar de artiest en liefhebber elkaar kunnen ontmoeten, of toch niet?

 

 

Crytopunk, Bored Ape Yacht Club, Cool Cats, slechts een aantal voorbeelden van NFT’s die als warme broodjes over de toonbank rollen. Maar wat is er nu eigenlijk zo bijzonder aan deze digitale kunst? Door de digitale revolutie waar we anno 2022 in leven zien we dat de conservatieve standpunten van kunst aan het veranderen zijn. Kunst hoeft niet altijd meer fysiek te zijn, maar kan net zo goed digitaal. Zo zien we dat muziek, kunst en zelfs architectuur steeds meer digitaal worden aangeboden als NFT’s. Maar wat is een NFT nu eigenlijk precies en hoe koop je er een?

Een NFT is een Non-Fungible Token: een niet inwisselbaar en onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat. Het certificaat bevat een code die als verwijzing gezien kan worden naar het digitale object. Als eigenaar heb je alleen het certificaat in bezit, de auteursrechten zijn nog steeds in handen van de artiest. Je kan een NFT dus zien als een soort aandeel die je investeert in het werk van een artiest. Het certificaat is gekoppeld aan de blockchain, een wereldwijde digitale database. De blockchain is een nieuwe techniek die ervoor zorgt dat alle gekochte NFT’s niet te veranderen of te wissen zijn. Hierdoor heeft iedere NFT zijn eigen unieke kenmerken en codes. Een NFT is niet vervalsbaar waardoor het voor veel kunstliefhebbers als een veilige investering wordt gezien. Dankzij NFT’s is er eindelijk een manier gevonden om in de digitale wereld nep van echt te onderscheiden.

Maar hoe koop je nou eigenlijk zo’n Cryptopunk of Cool Cat? Het begint allemaal bij de NFT-aanbieders. Je kunt ze eigenlijk zien als een soort Christie’s van de digitale wereld. De populairste aanbieder is Opensea, een bedrijf wat in 2020 opgestart is door Devin Finzer. Devin was vastberaden om een transparant platform te creëren die gericht is op de veranderingen die internet 3.0 met zich mee zal gaan brengen. Als kunstliefhebber ga je eerst onderzoek doen naar de NFT waar je interesse in hebt. Je onderzoekt wat de artiest met deze NFT-collectie wil bereiken en of de NFT over het algemeen veel teweeg brengt bij de Opensea community. Vervolgens maak je een cryptoportemonnee aan. Dit is een programma op je computer waarmee je je gekochte NFT’s en cryptogeld opslaat. Als je vastberaden bent en vertrouwen hebt in de artiest kun je vervolgens naar de laatste stap gaan, de transactie. Je betaalt dan een laatste keer transactiekosten om je NFT te registreren in de blockchain en je bent klaar. Je bent nu de trotse eigenaar van je eerste Non-Fungible Token.

Maar er zitten helaas ook keerzijden aan deze nieuwe manier van kunst kopen. Criminelen zien NFT’s als een uitstekende manier om geld wit te wassen. Door de nieuwe techniek van blockchain zijn er nog weinig regelementen waardoor het een open speelveld is. Waar we voorheen in de kunstwereld zagen dat criminelen zich vooral richtte op fysieke kunst, verplaatst zich dat nu naar de digitale wereld. Volgens NFT-artiest Vito Bobo is dit goed verklaarbaar “De NFT’s die anno 2022 worden aangeboden zijn zeker nog geen Van Gogh ’s of Rembrandts. Er worden absurd hoge prijzen geboden voor kunst waar geen tot weinig moeite in heeft gezeten.” Daarnaast zijn er criminele organisaties die collectief proberen de prijs van NFT’s omhoog te krijgen. Ze kopen dan massaal NFT’s in die ze vervolgens doorverkopen aan elkaar. De NFT wordt hierdoor steeds populairder waardoor er uiteindelijk altijd wel iemand is die de gok zal wagen.

Of NFT’s in de toekomst de gevestigde manier van kunst kopen vervangen is nog onduidelijk. Het staat echter buiten kijf dat NFT’s een grote rol zullen gaan spelen in onze constant veranderende digitale wereld. We zullen de komende jaren veel nieuwe artiesten ontdekken via NFT’s die aangeboden zullen worden op de vele online platformen. Daarnaast bieden NFT’s een prachtig speelveld voor jonge opkomende artiesten en kunstliefhebbers. Met de komst van Blockchain kunnen we onze digitale wereld eindelijk beter regulieren. Wie weet ontdekken we via Opensea of Rarible wel de Van Gogh van de eenentwintigste eeuw?

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.