“Dit moet anders!” Kaylee (24) is klaar met voedselverspilling.

Nancy Hughes-Unsplash

“Dit moet anders!” Kaylee (24) is klaar met voedselverspilling.

De afgelopen jaren is er een daling te zien in het aantal kilo eten dat er per huishouden in Nederland wordt verspild. In 2010 werd er zo ongeveer 48 kilo voedsel per huishouden verspild. In 2016 was dit 41 kilo en in 2019 was dit gelukkig nog maar 34 kilo. (Milieu Centraal, 2019) In euro’s wordt er gemiddeld per persoon per jaar ongeveer 150 euro aan voedsel verspild. Dat is heel erg zonde vind studente Kaylee (24) en ze wilt hier verandering in gaan brengen, voor mens én natuur. 

Naast dat het zonde is en veel weggegooid geld is heeft voedselverspilling ook een negatieve impact op het klimaat. In de Europese unie is de voedselverspilling goed voor 170 miljoen ton CO2 uitstoot. De productie en bewerking van voedsel zorgt namelijk voor de uitstoot van broeikasgas, dit is erg zonde als het niet wordt geconsumeerd. Het raakt ook de voedselzekerheid, ondervoeding en kwaliteit van voeding. Ook is uit schatting gebleken dat in Europa naar schatting maar liefst 43 miljoen mensen om de dag een kwalitatief goede maaltijd missen omdat zij deze niet kunnen veroorloven. Nederland heeft in verband met de Verenigde naties een doelstelling gemaakt om de voedselverspilling met 50% af te laten nemen. (Halvering van voedselverspilling in 2030. Hoe dan?, 2019) 

Kaylee probeerde vanaf jongs af aan al alles op haar bord op te eten. Toen ze student werd en op zichzelf ging wonen belandde er desondanks veel eten in de prullenbak. Het eten was dan over de datum of ze had te veel voor zichzelf gekookt. Naast dat ze het ethisch gezien niet juist vond aanvoelen was het ook zonde van haar geld vertelt ze. 3 jaar geleden had Kaylee afgesproken om te borrelen met een paar vriendinnen. Ze had hapjes gehaald om deze gezellig met een wijntje op het dakterras op te eten. Na een gezellige avond bleef er gigantisch veel over. “Een groot gedeelte kon ik bewaren, maar ook een groot gedeelte lag al erg lang buiten de koelkast in de hitte op mijn dakterras” zegt Kaylee. Het was veel te veel om zelf nog even op te eten. Op dit moment stond Kaylee er echt bij stil dat het echt heel zonde was dat ze deze grote hoeveelheid eten weg moest gaan gooien. Ze heeft zich die avond voorgenomen erin te gaan verdiepen en haar manier te vinden om dit nooit meer te laten gebeuren. 

Dit was het begin van een lange zoektocht. “Ik wist niet goed waar ik moest beginnen om voedselverspilling te voorkomen” zegt Kaylee. Langzaam aan is ze steeds meer te weten gekomen. Ze is begonnen met het checken van haar eigen keuken voordat ze boodschappen doet. Ze heeft af en toe kliekjesdag en ze kook nu op haar eigen maat. Dit houdt in dat je uitzoekt wat voor jou de geschikte hoeveelheid eten is bij een bepaald gerecht en je deze portiegrootte blijft aanhouden als je dit gerecht nogmaals kookt. Online zijn er ook schema’s met adviezen voor portiegrootte, dit zijn goede uitgangspunten om mee te beginnen. 

Kaylee vertelt dat er veel verschillende en leuke manieren zijn om voedselverspilling tegen te gaan. Het invriezen van eten is bijvoorbeeld ook een goede manier om te zorgen dat eten langer goed blijft. Een product kan langer goed blijven als je het op de juiste manier bewaard. Het valt wel aan te raden goed uit te zoeken wat je hoelang en waar kan bewaren. Ook geeft ze de tip om de datum van openen ergens op te schrijven, dan kun je zien dat iets al wat langer open licht en dit misschien eerst eten in plaats van iets nieuws openmaken. 

Ook bestaan er restaurants waarbij je zelf je portie mag opscheppen en op basis van gewicht betaald voor je eten denk hierbij aan het restaurant Spirit wat in Amsterdam en Rotterdam gevestigd zit. Dit is een mooie manier om verspilling tegen te gaan en het serveren van te grote porties in een restaurant te voorkomen.

Kortom, er zijn veel verschillende manieren om voedselverspilling te voorkomen of verkleinen. Dit is goed voor je geld, mens en natuur. Vind een manier die past bij jouw levensstijl en probeer deze steeds meer te implementeren in je leven om uiteindelijk zo min mogelijk te verspillen. Op naar een 2022 met minder verspilling! 

BRONNEN 

Halvering van voedselverspilling in 2030. Hoe dan? (2019, 20 juni). ABN AMRO. Geraadpleegd op 1 maart 2022, van https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/insights/sectoren-en-trends/food/halvering-van-voedselverspilling-in-2030-hoe-dan.html

Milieu Centraal. (2019, 3 oktober). Cijfers voedselverspilling 2019. Geraadpleegd op 2 maart 2022, van https://www.milieucentraal.nl/persberichten/cijfers-voedselverspilling-2019/

 

 

 

Video over het verspillen en niet verspillen van voedsel

De volgende video gaat over het wel en niet verspillen van voedsel. Veel kijk plezier:

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.