De Ceuvel: een duurzame plek met een onzekere toekomst

Toekomst van duurzame broedplaats de Ceuvel onzeker

AMSTERDAM NOORD – “Amsterdam streeft ernaar om de groene koploper van Nederland te worden” stelt de gemeente op haar website. Met doelstellingen voor 2030 als “Stoot 55 procent minder CO2 uit dan in 1990” en “80 procent van de elektriciteit die huishoudens verbruiken wordt opgewekt uit zonne- en windenergie”, moet er een hoop veranderen in de stad. De duurzame innovators van De Ceuvel moeten echter binnen enkele jaren plaats maken voor nieuwe concepten. En dat terwijl De Ceuvel op het gebied van duurzaamheid een decennium voorloopt op de rest van de stad.

 

Het begint allemaal met de mislukte scheepswerf die de Ceuvel na 80 jaar geworden was. Het terrein was een te kleine werf vergeleken met grote werven en een te grote werf vergeleken met kleine werven. De werf sloot in 2000 haar deuren en bleef lange tijd ongebruikt. Totdat in 2012 een groep architecten een prijsvraag won voor het beste idee over wat er met de Ceuvel moest gebeuren. De plannen werden gerealiseerd en twee jaar later opende de Ceuvel, zoals we hem nu kennen, haar deuren.

 

De architecten werkten hun plan uit en ontwikkelden een manier om de grond van de werf te zuiveren met behulp van reinigende planten. Ook plaatsten ze woonboten van mensen die anders geld moesten betalen om hun woonboten te slopen. Café de Ceuvel werd ook nog eens uit de grond gestampt, volledig gemaakt van gebruikte materialen. De uitkomst is een unieke werkplek waar de natuur alom aanwezig is.

 

 

De toekomst voor het terrein is echter onduidelijk. Bij het winnen van de prijsvraag zei de gemeente een leaseplan van tien jaar toe, dat termijn loopt af op 1 januari 2024. Eigenaar van Café de Ceuvel Gideon Loerakker vraagt zich af wat er na die datum gaat gebeuren: “Het hele project is wel opgezet met het idee dat het voor tien jaar zou zijn, maar het is inmiddels ook gewoon een bijzondere plek geworden die we graag willen behouden.”

 

Hij begon bij het café als bijbaan naast zijn studie Sustainable Business and Innovation, om het na vijf jaar samen met een andere medewerker over te nemen van de vorige eigenaar. “Het mooie aan de Ceuvel is dat het een onderneming is die zowel commercieel is, als compleet gefocust op duurzaamheid. Die twee staan bij ons parallel aan elkaar, waar normaal gesproken het economische aspect altijd de boventoon voert in een bedrijf.”

 

De Ceuvel won tot nu toe vijf verschillende prijzen voor duurzaamheid en ontwerp en werd daarnaast ook nog twee keer genomineerd. Dat komt voornamelijk door de vele duurzame oplossingen die er verzonnen werden. Helofytenfilters, een aquaponics systeem, compost toiletten, warmtepompen en zelfs een eigen crypto-currency.

 

Hij begrijpt wel dat de gemeente ook andere bestemmingsplannen moet laten doorgaan, maar het is nog onbekend wat de mensen die er nu nog zitten gaan doen. “Onze ideeën zijn leuk, maar de gemeente heeft natuurlijk ook gewoon een financiële begroting rond te maken. Het is alleen erg jammer dat huizen meestal aanzienlijk meer opleveren dan een broedplaats en een café waarbij de gemeente de grond slechts verhuurd.”

____________________

Podcast: De Ceuvel wordt herzien en verbeterd: “Geen nieuwe wijn in oude zakken”

https://soundcloud.com/user-791424848/de-ceuvel-wordt-herzien-en-verbeterd

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.