Kunnen vrouwen leidinggeven?

Kunnen vrouwen leidinggeven? Dat is een vraag die nog in veel hoofden in de maatschappij ronddwalen. Tot de dag van vandaag is het verschil tussen de man en vrouw nog steeds groot op de werkvloer. De man wordt nog steeds vaker gezien als de baas en als een vrouw optreedt als baas, worden ze raar aangekeken. Dingen als loonverschil en opmerkingen komen nog steeds te vaak voor. Ik Kris student op de HVA, begin telkens vaker in te zien hoe groot het verschil is en wil hier graag meer over weten. Ik sprak Joyce van der Wegen, ze is bestuurslid bij de Nederlandse Vrouwen Raad en heeft zelf ook veel met dit verschil te maken gehad en zet zich hier graag voorin.

 

Joyce van der Wegen begon als bestuurslid bij de Landelijke studentenvakbond. Dit is een vakbond die zich inzet voor de belangen van studenten op het Hbo en de universiteiten. Hier kwam ze voor het eerst erachter dat zij als vrouw zijnde minder serieus werd genomen. Dit merkte ze door de opmerkingen die zij wel eens kreeg, maar ook merkte ze dat haar medebestuursleden op sommige momenten haar minder serieus namen. Een van de

opmerkingen die zie zij vaker kreeg was; “Jij bent natuurlijk in het bestuur gezet, vanwege je blonde haar’’. Ze vertelt dat het niet altijd leuk was om deze opmerkingen te krijgen, maar dat het ook verfrissend was voor haar om te zien hoe groot dit probleem is in de maatschappij als het gaat om de gelijkheid tussen de man en de vrouw op de werkvloer.

 

Uiteindelijk is ze in de Nederlandse Vrouwen Raad terecht gekomen, waar zij momenteel werkt als bestuurslid. De Nederlandse Vrouwen Raad is een verenging die zich inzet voor een grotere stem voor de vrouw en ook de diversiteit binnen de vrouwen in verschillende functies. Dit doel proberen ze te bereiken door veel in gesprek te gaan, maar ook in de tweede kamer een grote rol te spelen. Joyce vertelt dat de meest voorkomende situaties op de werkvloer tussen de man en vrouw gaan om het uiterlijk en het loon. De vrouw wordt vaker beoordeeld op het uiterlijk dan de man, maar naast dat zien we in de cijfers dat vrouwen ook daadwerkelijk minder verdienen dan de man. Dit gebeurt nog meer als het gaat om de leidinggevende functie. In 2021 verdienden vrouwen 5% minder dan de mannen, blijkt uit het Nationaal Salaris onderzoek.

 

‘’Het zit nog zo in onze maatschappij vastgeroest de rolpatronen’’ vertelt Joyce. Dingen als dat de vrouw minder werkt en moet zorgen voor de kinderen thuis, is nog een heel normaal idee voor vele in Nederland en de wereld. Als het gaat om leidinggeven, zien we nog steeds een man voor ons. Hij wordt gezien als leider en de vrouw wordt in een leidinggevende functie gezien als aansteller of iemand die te veel vraagt. Die vooroordelen zitten niet alleen bij de mannen, maar zitten in iedereen. ‘’Zo betrapte ik mijzelf laatst op een vooroordeel. Ik was met een vrouw in gesprek en die vertelde mij dat ze bij de tandarts werkte en ik zag haar gelijk als assistente voor me, terwijl als vrouw zijnde kan je natuurlijk ook gewoon tandarts zijn. Zelfs ik heb nog last van die vooroordelen in mij’’ vertelt Joyce.

 

Als we kijken naar de toekomst is het heel belangrijk om dat gesprek met elkaar aan te blijven gaan over bijvoorbeeld onderwerpen als loonverschil. Ook vertelt Joyce mij dat rolmodellen een hele belangrijk rol spelen in dit thema. Door rolmodellen als bijvoorbeeld Sigrid Kraag, zullen meer vrouwen en mannen het als normaal gaan zien dat vrouwen de leiding nemen. Vertelt Joyce. Eindstand er is dus nog veel werk te verrichten.

 

Fotoserie: 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.