Coronahonden

De coronaperiode was voor veel mensen een perfect moment om een hond in huis te nemen. Maar een jaar later hebben veel onervaren hondenbezitters hun handen vol aan hun slecht gesocialiseerde coronahonden. Iedereen zag het allemaal mooi voor zich: een maatje tijdens coronatijd. Maar hondenscholen zaten vol of moesten een periode dicht. Er mocht geen bezoek komen en baasjes waren altijd thuis. De mogelijkheid om een hond sociaal op te voeden was er op dat moment niet. En nu op het moment dat alles weer open gaat en baasjes weer naar het werk moeten. Beginnen de problemen zich te ontwikkelen…

 

Fotoreportage_coronahonden

 

“Ze bleven maar komen”

De afgelopen twee jaar was het een chaos voor de meeste dierenasiels in Nederland. Uit onderzoek van Dibevo en NVG blijkt dat vooral honden en katten tijdens de pandemie voor een stijgende trend zorgden: bijna 25% van de huishoudens heeft een kat en nog net geen 20% een hond. Voor steeds meer mensen leek alleen maar thuiswerken een ideaal moment om een huisdier aan te schaffen. Tot het moment aanbrak dat werkgevers hun medewerkers weer terug naar kantoor riepen. Maar wat doe je dan met je huisdier als je weer heel de dag weg van huis bent?

De makkelijkste oplossing was dan toch wel het asiel. Een oplossing dat voor dierenasiel Gorinchem een probleem werd. “We hadden wel wat drukte verwacht, maar zoveel dieren zagen we niet aankomen” vertelt vrijwilligster Eva Brouwers van het dierenasiel in Gorinchem. “Er werden niet alleen katten en honden gebracht maar ook konijnen, vogels en reptielen.”

 

Zomervakantie

De drukte zijn ze in Gorinchem wel een beetje gewend, want zodra de zomervakantie eraan komt is het vaak druk in het dierenasiel. Maar nu waren het twee problemen, want de hoeveelheid de coronahuisdieren die werden gebracht lag erg hoog (gemiddeld 15% hoger dan in de zomer) en de dieren die binnenkomen hebben veel te maken met gedragsproblemen. “Vooral bij de honden is het gedrag een groot probleem. Eigenaren konden niet naar hondenscholen omdat die ook dicht moesten of konden de drukte niet opzoeken om de hond te laten wennen aan veel mensen. Dus ook daardoor willen de eigenaren hun hond kwijt. En nu moeten wij dealen met de gedragsproblemen en de dieren opvoeden.”

Gelukkig is er het afgelopen jaar veel geld opgehaald door de eigen stichting van het asiel en is er een half jaar geleden een speciaal traject gestart voor honden met gedragsproblemen. “Er komt nu 1x in de week een gedragscoach voor de honden en 1x in de week een gedragscoach die ons leert om de honden te gaan trainen.” Dit traject moet ervoor zorgen dat de honden weer beetje bij beetje de oude worden en binnenkort worden opgehaald door een nieuw baasje.

 

Mensen schamen zich

Veel mensen schamen zich voor het feit dat ze een huisdier in huis nemen toch hebben onderschat. En daardoor dumpen nog genoeg mensen hun dier langs de weg. “Van de week kregen we nog een kitten binnen die langs de weg in een doos was opgepikt door de dierenambulance. Ze kwam helemaal uitgedroogd, vermagerd en vol met vlooien bij ons binnen. Het is belangrijk dat mensen inzien dat het asiel echt de beste oplossing is om dit soort taferelen te voorkomen.” Het asiel adviseert dus als je van je huisdier af wilt, bel een asiel in de regio en ga daar op gesprek, want alles is mogelijk.

 

Veel liefde en aandacht

Nu de kittens, puppy’s, vogels en reptielen in het asiel zitten kunnen ze in ieder geval veel liefde en aandacht verwachten. “Gelukkig hebben we hier genoeg ruimte om alle dieren onder te brengen. We hebben een heel fijn team waardoor de dieren genoeg aandacht krijgen. De honden kunnen hier iedere dag naar buiten en met de puppy’s proberen we zoveel mogelijk te trainen.”

 

Nieuwe baasjes

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat al deze huisdieren voor altijd in het asiel blijven. “Het liefst vinden we vandaag nog voor alle dieren een perfect baasje.” Je kan niet zomaar langskomen om een dier toe te voegen aan je huishouden. “We gaan zorgvuldig met deze dieren om, ze hebben het al zo zwaar gehad. Daarom moet je bij ons eerst telefonisch contact opnemen, dan sturen we je een formulier om een aantal belangrijke vragen te beantwoorden en als wij dan nog steeds enthousiast zijn, nodigen we je uit op gesprek. Op deze manier weten we zeker dat de dieren bij de juiste personen terecht komen en niet een paar jaar later weer worden gedumpt.”

Bookmark the permalink.

Comments are closed.