Waarom we skaten en wie we zijn, een duik in de wereld van skateboarders

Amsterdam heeft een ontzettend grote skate scene die gestaag aan het groeien is. Zo zijn er in de afgelopen vijf jaar maar liefst drie skateparken bijgekomen! Maar waarom staan zo veel mensen zo graag op een houten plank met wieltjes? En wie zijn deze mensen überhaupt? In dit tweeluik duiken we in de wonderlijke wereld van skateboarders. In de mini-documentaire ”Why We Skate” komen we erachter waarom deze mensen zo graag doen wat ze doen. In de daaropvolgende fotoreeks leren we de skateboarders zelf wat beter kennen.

Why We Skate


https://www.youtube.com/watch?v=BH1eHlngc6Y

 

Wie zijn die skateboarders eigenlijk?


Skateboarders krijgen nog wel is met wat vooroordelen te maken. Van die jongens met hun luidruchtige boards die door de straten racen, hele dag blowen en verder niks doen. Met deze fotoreeks kun je een paar skateboarders iets beter leren kennen. Wat doen ze doen in het dagelijks leven, wat ze graag willen worden en de vriendschappen die ze dankzij skateboarden hebben gevonden.

 

Jacco (23)

Jacco skate al een goede 10 jaar lang. Naast skateboarden is hij vijf dagen in de week bezig met zijn studie aan de Nederlandse Filmacadamie. ”Skateboarden is eigenlijk hoe ik mijn passie voor film heb ontdekt. Elkaar en jezelf filmen is een groot onderdeel van de cultuur. Als je een nieuwe truc heb geleerd of een line wilt neerzetten, vraag je eigenlijk altijd wel of een vriend van je deze kan filmen. Al snel merkte ik dat ik geobsedeerd was met het uitvogelen van de juiste camera hoeken, wat voor muziek er dan bij zou moeten en hoe je mooie transities maakt. Als ik niet was begonnen met skateboarden was ik misschien wel nooit op de filmacademie beland. In de toekomst hoop ik ook een film te maken omtrent skateboarden, beetje net zoals Mid 90’s. Maar er zijn eigenlijk zoveel films over zoveel onderwerpen die ik nog wil maken.”

 

 

 

Jan Jakob (25)

Jan Jakob, door de meeste JJ genoemd, skate sinds hij 15 was. Hiernaast heeft hij zojuist een master afgerond in economie en werkt hij in een nachtclub. ”Skateboarden heeft mij altijd geholpen met het vinden van vrienden. Zowel in Duitsland, waar ik meerdere keren van stad verhuisd ben, als toen ik voor mijn master hier naar Amsterdam verhuisde. Het is de perfecte manier om zowel jezelf te uiten, te sporten als nieuwe vrienden te vinden. Dat vindt ik echt prachtig aan deze sport, lifestyle, hoe je het ook wilt noemen. Je bent eigenlijk altijd wel omringd door gelijkgestemden. Zelfs als je niet dezelfde taal spreekt, kan je nog steeds samen genieten van een goede skate sessie.”

Morrison (23)

Morrison skate sinds een jaar of vijf weer serieus. Als kind deed hij het een beetje, maar sinds vijf jaar heeft hij de smaak echt weer te pakken. Naast skateboarden werkt hij in de skatewinkel Independent Outlet en is hij muzikant. ”Skaten en muziek zijn eigenlijk één en hetzelfde voor mij. Het zijn beiden manieren om je creatief te uiten en het duurt jaren aan oefenen voordat je het echt een beetje goed kan. Daarnaast hebben allebei deze hobby’s mij heel veel goeds gedaan. Het zijn beiden manieren om je volk te vinden. Erachter komen dat iemand skate is net zoiets als erachter komen dat je klasgenoot fan is van dezelfde band als jij, je weet gelijk dat je met deze persoon kan optrekken.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nelson (23)

Nelson verdient zijn brood als stylist, managed artiesten en werkt daarnaast ook nog is in de skatewinkel Ben G. ”Skateboard cultuur is zo leip man. Mensen beseffen niet hoeveel invloed skateboarden heeft op fashion, vooral op streetwear. Zonder skaters zouden Nike Dunks nooit zo populair zijn geworden. De hele stijl van skaters is echt een cultureel fenomeen geworden. Dat breng ik ook mee in mijn werk. Ik heb me echt leren kleden dankzij mijn favoriete skaters en skate video’s. Zeker als tiener waren dat echt mijn grootste inspiraties, nog steeds wel eigenlijk. Ik hoop dat ik ooit een kledinglijn voor een of ander high fashion bedrijf mag ontwerpen, maar dan volledig gebaseerd op de stijl van skateboarders. Het loopt ook ontzettend uiteen, zeker tegenwoordig. Je hebt mensen die skaten in skinny jeans en ‘n crop top, of mensen die volledig 90’s style alleen maar super wijde kleding dragen. Of die gothic stylo met allemaal studs en alleen maar zwarte kleding. De variatie daarin vind ik echt vet. Binnen skateboarden komen zoveel verschillende mensen samen, ik zie dat nergens anders zoals je dat bij skateboarden ziet. Alle leeftijden, alle afkomsten, alle culturele achtergronden kan je vinden in de skate scene.”

 

 

 

 

Salomon (23)

Salomon skateboard nu zo’n drie jaar. Verder werkt hij als host bij de Ziggo Dome, video editor en filmer voor verschillende pro-skateboarders. ”Nu ik weer echt aan het skateboarden ben merk ik pas hoeveel deze sport je leert man. Het is echt de perfecte les in volharding. Als jij iets wil leren op een skateboard, moet je daar tientallen uren in stoppen terwijl je continu klappen incasseert. Die vallen en opstaan mentaliteit pas je vanzelf toe op andere aspecten van je leven. Ik geloof ook echt dat iedereen die skateboard uiteindelijk succesvol wordt in het leven, kan bijna niet anders. Als je vrijwillig het gevecht aangaat met een houten plank en een betonnen vloer, dan kan je elke andere tegenslag ook overkomen. Soms als ik film voor pro’s sta ik ook echt vol verbazing te kijken. Je ziet iemand vol overtuiging van een gigantische trap af springen, op ze muil gaan, en het vervolgens doodleuk nog een keer proberen. Misschien zijn we een beetje gestoord daarvoor, maar we zijn in ieder geval wel doorzetters.”

 

Paul (24)

Paul skate al twaalf jaar, en doet het nog steeds met liefde. Naast skateboarden doet hij een opleiding tot geschiedenisleraar aan de Hogeschool van Amsterdam en werkt hij als barista. ”Skateboarders zijn gewoon zo’n heerlijk groepje weirdo’s. Dat vind ik er echt fijn aan. Zo is de overlap tussen geschiedenis nerds en skate nerds in mijn ervaring ook heel groot. Skaters kunnen een trap zien aan de andere kant van de wereld en je precies vertellen wat voor tricks er allemaal overheen zijn gedaan, door welke skater, in welk jaar en in welke video. We zijn eigenlijk gewoon allemaal een stelletje nerds die een sport hebben gevonden die we niet kut vinden, en ik persoonlijk vind dat echt prachtig. Zooitje ongeregeld misschien, maar wel met het hart op de goede plek.”

Bookmark the permalink.

Comments are closed.