“Ik wist niet meer wat ik moest doen en maakte mij veel zorgen: zou ik het met school wel redden?”

Een onprettige gezinssituatie, een vriendje dat het land uitgezet dreigt te worden en onverwachts zwanger raken: het overkwam de achttienjarige Julie Klaasse. Hoe het verder moest en hoe ze haar Mbo-opleiding af kon maken, wist zij even niet meer. Gelukkig schoot de Krajicek Foundation Julie te hulp. Dit goede doel inspireert jongeren in aandachtswijken om te sporten door lokale sportplaatsen, ofwel Playgrounds, aan te leggen. De Krajicek Foundation maakte het verschil in het leven van Julie en steunde haar gedurende deze moeilijke tijd. Julie (24): “   “

Julie doet al vanaf jonge leeftijd aan sport. Haar interesse voor sport ontdekte zij toen zij op de basisschool zat, waar zij regelmatig door haar klasgenoten werd gepest. Julie: “Ze noemden me ‘jongetje’ en ‘lelijk’. Ik hoorde er niet echt bij. Mijn ouders stelden voor dat ik op taekwondo zou gaan. Tegen mijn verwachting in, vond ik taekwondo ontzettend leuk. Ik ontdekte dat ik eindelijk ergens goed in was en dat ik daar mijn ei in kwijt kon. Mijn zelfvertrouwen nam toe en uiteindelijk werd ik niet meer gepest. Vanaf toen wist ik dat ik verder wilde met sport en ben ik altijd een beetje blijven sporten.”

Toen Julie 17 was, begon zij als sportcoach bij de Krajicek Foundation in Schiedam. Daar gaf ze op pleinen sport- en spelles aan kinderen en jongeren. Daarnaast was ze tweedejaars studente aan de Mbo-opleiding Wellness en Lifestyle. Maar toen Julie achttien was, stond haar leven op zijn kop: ze kwam er achter dat ze zwanger was. Julie: “Ik wist op dat moment niet wat ik moest doen. Ik maakte mij veel zorgen: zou ik het met school wel redden?”. Julie zat op dat moment al in een moeilijke periode van haar leven. Haar toenmalige vriend was illegaal in Nederland en dreigde het land uitgezet te worden. Ook thuis liep het niet lekker. Julie: “Ik woonde nog thuis en ik kon het niet goed vinden met de vriend van mijn moeder. Ik moest thuis op mijn tenen lopen.”

Ondanks alles, bleef Julie doorgaan als sportcoach voor jongeren. Zij haalde daar plezier uit en het gaf haar energie. Julie: “Ik haal heel veel voldoening uit dat werk. Het is echt mijn passie en ook was het een afleiding om even niet aan de lastige dingen te hoeven denken.” Helaas werd het leven voor Julie niet makkelijker: op haar negentiende kreeg Julie een kind. Ze werd het huis uitgezet en moest een eigen huis zoeken. Julie: “Ik had in die tijd eigenlijk van niemand steun. Het was mijn sportleider Rico van de Krajicek Foundation die mij te hulp schoot. Hij steunde mij enorm en geloofde in mij toen ik niet in mezelf geloofde. Hij vond dat ik het heel goed deed als sportcoach en vond het zó bewonderenswaardig wat ik deed, dat ik daardoor in aanmerking kwam voor een scholarship van de Krajicek Foundation. Daardoor kon ik mijn studie afmaken. Ook mentaal gaf mij het een enorme boost. In ruil voor de studiebeurs moest ik om het uur op de Playground staan.

Inmiddels gaat het veel beter met Julie. Dankzij de studiebeurs heeft ze haar opleiding kunnen afmaken. Ze heeft een man gevonden die haar steunt en in haar gelooft. Met hem heeft ze inmiddels ook een dochter gekregen.

 

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.