De Noorderlijke identiteit, twee generaties aan het woord

In dit tweeluik gaan we in gesprek met twee generaties echte Noorderlingen. Mensen die hier al hun hele leven wonen en het stadsdeel rap hebben zien veranderen. Van braakliggende grond naar luxe flats. Het groenste stadsdeel van Amsterdam is lange tijd verwaarloosd, maar de laatste jaren komen er links en rechts nieuwe flats en hippe tentjes uit de grond. Wat is een Noorderling, wat maakt dat Noorderlingen zich zo sterk verbonden voelen met hun stadsdeel en wat voor invloed hebben de nieuwe bouwprojecten op deze identiteit?

 

De Noorderlijke identiteit, en hoe deze snel veranderd

In deze video praten we met Suleika (27). Suleika woont al haar hele leven in Noord en heeft met haar eigen ogen gezien hoe het stadsdeel verwaarloosd is, om vervolgens opgebouwd te worden voor nieuwe mensen, maar niet voor de oorspronkelijke bewoners. Hoe is het om op te groeien in dit stadsdeel? En wat zijn de effecten van de hard oprukkende gentrificatie?

https://www.youtube.com/watch?v=6NVufDC8S7Y

 

De Pontcast: 40 jaar in Amsterdam-Noord

Lucy (64), woont al 40 jaar in Amsterdam-Noord. In zo’n lange tijd zie je natuurlijk een hoop veranderen. We spreken met Lucy over wie Noorderlingen zijn, wat dit stadsdeel zo mooi maakt in vergelijking met andere stadsdelen en hoe het er vroeger aan toe ging. Daarnaast duiken we ook in de veranderingen die allemaal hebben plaatsgevonden, van de komst van het Ij-plein tot de complete verbouwing van het Shell-gebied. Beluister de Pontcast hieronder!

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.