Meesterproef – Is Almere laar voor de Floriade

De Floriade Expo opent bijna, maar al sinds de bekendmaking heerst er een verdeeldheid tussen de inwoners van Almere. 

 

 

The count down is with us, maar is Almere wel klaar voor de Floriade?

Over ongeveer een week is het zover. Op tv of via sociale media wordt Nederland en de rest van de wereld klaargestoomd voor de opening van de Floriade Expo 2022. De wereldtuinbouw-tentoonstelling die eens in de tien jaar alle ogen op zich eist. Het Flevolands Almere lijkt er klaar voor te zijn. Maar is dat werkelijk ook zo?

 

Floriade x Almere 2.0

Sinds 1960 coördineren de Nederlandse Tuinbouwraad elk decennia de floriade met het doel om het imago van de Nederlandse tuinbouw te versterken. Iets meer dan 60 jaar later is Almere aan de beurt om de Tuinbouwraad te vertegenwoordigen. Vanaf 14 april opent het park in de binnenstad met het Motto; Growing Green Cities. Gepaard met dit motto en de ontwikkeling omtrent de Floriade start de gemeente en de provincie Flevoland het project ‘Almere 2.0’. Een initiatief dat bedoeld is om de doelstellingen van de komende 30 jaar te behalen. Dit betreft met name ontwikkelingen die zich bezighouden met; Groen en Waterrijk, Duurzaamheid, Cultuur, toerisme en sport en vernieuwend wonen.

 

De duurste floriade tot nu toe.

Met een teruggeschroefd budget van 70 miljoen durfde Almere het aan om de Floriade te vertegenwoordigen.  Elke maand bleek het budget met tientallen weer worden opgeschroefd. In totaal heeft de expo meer dan het dubbelen van het originele budget gekost. De duurste Floriade tot nu toe. Maar dit is niet onverwacht. Elk decennia wordt het kandidatuur kleiner. Met de financiële risico’s als belangrijkste reden.  De reden dat de Floriade zoveel duurder is geworden dan de vorigen heeft alles te maken met Almere 2.0.

 

Almere vanuit de trein

Wie er met de trein langsrijdt weet het wel, het eindeloze aantal treinstations van de middelgrote stad. Naar buiten kijkend wordt het er niet beter op. Elk station is – in of- omringd door verbouwing. Ingestorte gebouwen, het hekwerken, kranen, het contante geluid van het elektrische gereedschap. Vrij afschrikkend als je het mij vraagt. Maar het is niet voor altijd, al lijkt het zo. Midi april de moet de stad klaar zijn om de verwachte toeristen te ontvangen.

 

Wat vinden de Almeerders ervan?

Almere is verdeeld. Vertelt Alex. “De ene kant vindt het een bende. Terwijl de andere kant enthousiast kijkt naar het nieuwe kijkobject. Als je aan Almere denkt zul je in eerste instantie niet denken aan een spannende of interessante stad. Dat beseffen de bewoners ook. Het is iets waarmee ze eindelijk een beetje kunnen pronken. Daarnaast zal het lange termijnplan voor meer woonkansen zorgen en zal er tijdens de expo meer werkgelegenheid zijn.”  Wie het een bende vindt heeft de standpunten die vooral gaan over de kosten. Met de opening in zicht verandert het geluid naar of de tentoonstelling wel op tijd af zal zijn. Daar ligt de skeptisme.

 

‘Alles is nog afgebakend met hekken en de bouw is nog vol op bezig.’ Als ik zo langs het terrein rij met de bus is het enige wat ik door de mannen met oranje hesjes en wagens zie; kale bomen. ‘Het zou me niets verbazen als ze de opening moeten verzetten.” Zijn een aantal geluiden van de inwoners.

 

“De opening staat vast, de koning is al uitgenodigd.” Reageert Alex. “Dat ze door zullen blijven bouwen, verwacht ik wel. Maar dat heeft voornamelijk te maken met de wijk die daar zal worden aangelegd na de tentoonstelling.’  ‘Het ding is ook dat de mensen niet weten hoe het ervan binnenuit ziet. Het is een groot terrein en van buitenaf zal je niet veel meekrijgen. Als je niet weet wat er aan de hand is zul je er ook niet gemakkelijk positief op reageren. Vorige zomer was merendeel van de bomen en planten al geplant. Zodra de lente aanslaat zal de ‘look’ echt anders zijn. Verkijk je er niet op! Almere is er klaar voor.” Sluit hij af.

 

De Almeerder is tevreden, maar toch wantrouwend.

Het Almeerse schouwburg ligt gelegen in het Weerwater aan de Esplanade. Het plein dat bekend staat voor de inwoners om rond te hangen op een mooie zonnige dag,  te genieten van de festivals en kermisattracties die goed werden ondersteund door de compleet bedekkende bakstenen vloer. De grijze massa kreeg een comfortabele plek in ons hart. Tot dat de pandemie begon. Meer dan een jaar lang lag dit stuk aan het centrum van de stad open. Gelukkig gingen de festivals niet door, maar op de mooie dagen was het pleintje wel te missen. Nu ziet het er totaal anders uit. Almere 2.0  wilde het groen in Almere uitbreiden en dit was het eerste project dat opviel. Na het wachten zijn de bewoners er toch wel blij mee, gezien de drukte wanneer het eens warmer is dan 20 graden.

 

Dé brug die de Floriade verbindt aan de binnenstad. Hierover was er veel te zeggen. En nee, niet over de kosten. Het gesprek van de dag was voor een paar weken hoe lelijk en ‘out of place’ de Weerwaterbrug zou zijn. Nu twee weken voor de opening van de Floriade en na de verbouwing van het park waaraan deze brug zit. Zie je elke dag wel mensen oversteken om hun hoofden tussen het tralies te wringen. Alles voor een sneakpeak om te kijken hoe het Floriadeterrein er uit ziet. Daarnaast is het geluid over het uiterlijk ook verdwenen door de shortcut die de brug verleent om het naastliggende stadsdeel te bereiken.

Het meeste geluid dat je over de Floriade hoort gaat waarschijnlijk over de kabelbaan.  Een 850 meter lange kabelbaan die de bezoeker over de snelweg naar de ingang van het park vervoerd. En daar ligt nou het probleem. Zo zouden de bezoekers in de wagens te afleidend zijn voor de bestuurders op de snelweg. Als oplossing werden er eenzijdige vellen geïnstalleerd die het voor de bestuurders onmogelijk maakt om in de wagen te kunnen kijken, terwijl het zicht van de inzittende toch bewaard kon blijven. Toch vinden de inwoners het een extreme toevoeging aan de Floriade om het imago van de stad te verbeteren.

 

De luisterlookout – al eens eerder van locatie verplaatst – is voor sommige Almeerders een goede representatie van de Floriade. ‘random’, ‘scheef’, ’kaal’, en ‘onafgemaakt’ zijn enkele terugkomende woorden.

In elk stadsdeel is zo een kronkel sinds een aantal weken niet meer weg te denken. In het centrum werd in 2018 al bekend te beginnen aan de vergroening in Almere. Snel na de voltooiing van het nabijgelegen plein op de Esplanade kreeg het Stadhuisplein ook een make-over. Wat voorheen een betonnen plein was, dat elke week twee keer werd bezet door de lokale markt, is nu een pad waar met mooi weer kinderen klauteren over de gekleurde kronkels.

 

Net zoals de Esplanade werd het Utopia-eiland voor onder meer evenementen gebruikt. Eveneens als het recreatiegebied voor watersporten en privé haven. Het is bekend dat de haven door de bouw van de Floriade moest verplaatst worden. Of er rond het gebied nog watersporten kunnen worden uitgeoefend is nog niet bekend.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.