Rivaliteit is gezond tot bepaalde hoogte

Rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord, het is je vast niet ontgaan dat die clubs elkaar niet liggen. Zelf heb je rivaliteit vast ook wel meegemaakt. Het is zeker gezond, maar tot een bepaalde hoogte. Wanneer is deze grens bereikt?

Een grapje kan wel toch?

Je vrienden in de maling nemen omdat ze voor een andere club zijn, doen we dat niet allemaal? Maar hoe leuk vinden we de grap nou echt, en gaan we niet een grens over?

 

Rivaliteit gaat het te ver of hoort het er gewoon bij?

 

Ajax en Feyenoord, is daar niet altijd wat over te zeggen? “Het zijn hooligans”, “Supporters Ajax en Feyenoord veroorzaken chaos”, “ME confronteert vuurwerk gooiende supporters bij de klassieker”. Dat de twee clubs elkaar niet graag zien is wel duidelijk. Maar waarom is deze rivaliteit ontstaan? En gaan ze niet elke keer een grens over met het gedrag dat ze tonen of zien zij dat zelf niet? F-Sider Giorgio (23) deelt zijn mening over de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord.

 

Ajax en Feyenoord komen uit de twee grote steden van Nederland, Amsterdam (Ajax) en Rotterdam (Feyenoord). Toen Ajax in 1911 al op het hoogste niveau voetbalde, ook wel behorend tot de elite, speelde Feyenoord een niveau onder hen. Ajax wilde dan ook niets te maken hebben met voetbalclubs onder hun niveau wegens het gegeven dat die clubs tot de arbeidsklasse behoorden. Toen in 1921 de twee clubs voor het eerst tegen elkaar voetbalden ging het niet geheel normaal. Ajax had de wedstrijd gewonnen, maar na Rotterdams protest werd de wedstrijd later aangepast naar gelijkspel. Ook eindigde Feyenoord datzelfde seizoen boven Ajax met maar één punt verschil.

 

Giorgio is vanaf kleins af aan al voor Ajax. “Dat wordt er ingestampt”, vertelt hij. De F-Side verzorgd veel dingen bij Ajax. Zo zorgen ze voor de sfeer in het stadion, gaan ze over de vlaggen die er hangen en bepalen ze wat voor vuurwerk er wordt afgestoken. “De F-Side is één grote familie. Het is een plek waar je helemaal tekeer kan gaan en je de liefde voor je club kan tonen”, vertelt de Ajacied.

 

Feyenoorders die ook wel kakkerlakken genoemd worden door de Ajacieden, laat zien hoe de club over hen denkt. “Ik hoef niets over Feyenoord te weten. Als kind krijg je mee dat dat je grootste rivaal is, meer hoef ik dan ook niet te horen”, legt Giorgio uit. Het heeft geen invloed op zijn dagelijks leven, het is namelijk niet zo dat Giorgio Rotterdam ontwijkt. Wel vertelt hij dat als de klassieker is hij maar beter niet die kant op kan gaan.

 

Op 23 maart 1997 is Carlo Picornie overleden tijdens een rel tussen Ajax en Feyenoord. De supporters hadden afgesproken op een weiland bij Beverwijk. Ze gingen met elkaar in gevecht, alleen waren er dit keer wapens meegenomen. Denk aan hamers en messen. “Het hoort erbij om met elkaar in gevecht te gaan, dat is vroeger zo geweest en blijft ook voor altijd. Dat er wapens mee worden genomen is een ander verhaal en gaat te ver”, legt Giorgio uit.

 

Tot hedendaags is de rivaliteit sterk aanwezig bij beiden clubs. Elk jaar is er gedoe over uitsupporters bij de klassieker. Toen Steven Berghuis, topspeler bij Feyenoord, een contract tekende bij Ajax is hij bedreigd en ontstonden er vechtpartijen. De Feyenoordsupporters vinden hem dan ook een verrader. “Dat mensen bedreigd worden en er clubhuizen in brand worden gestoken, ben ik het niet mee eens”, geeft Girogio aan. “Hoe groot de liefde voor mijn club ook is, dat gaat echt te ver. Er zijn grenzen.”

 

Rivaliteit kan er ook voor zorgen dat je meer adrenaline krijgt en dus op een gezonde manier beter je best gaat doen, omdat je graag wilt winnen. Toch zijn er grenzen en is het belangrijk dat deze gezien worden. Daar sluit Giorgio zich bij aan: “Het is iets goeds, totdat er gewonden vallen.”

Bookmark the permalink.

Comments are closed.